Bolundare: 30 kvadratmeters attefallshus utan bygglov

Bolundare: 25 blir 30 kvadratmeter

I ett pressmeddelande från Regeringen så föreslås 30 kvadratmeters bostadshus utan bygglov i syfte att utöka den tillåtna byggnadsarean för komplementsbostadshus, från nuvarande 25 till 30 kvadratmeter från och med den 1:a mars 2020.

– Med större boyta är det lättare att bygga attraktiva bostäder som bättre täcker hushållets behov. Ändringen ger därför förutsättningar för fler nya bostäder i Sverige, säger bostadsminister Per Bolund.

För att skapa förutsättningar för fler och bättre komplementbostadshus föreslår regeringen nu en ändring i plan- och bygglagen. Dagens begränsning på 25 kvadratmeter innebär i praktiken en invändig boarea på omkring 22 kvadratmeter. Detta gör att bostaden i princip endast kan utformas på ett sätt, där ett rum används som badrum och ett rum för övriga bostads­funktioner. En utökning till 30 kvadratmeter innebär att boarean istället blir cirka 27 kvadratmeter. Det skulle ge större funktionalitet och fler möjligheter till möblering.

Läs också:
Attefallshus på 30 kvadrat – snart verklighet

Förutom förslaget om maximala ytan så tas förändringar upp hos Boverket i bland annat överklagningsprocess, anmälningsplikt samt lovplikt. Den rapporten går att läsa här! Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan – analys och förslag från Boverket.

Extrahuset som är specialister på nyckelfärdiga småhus (15-100kvm) som är anpassade för nordiskt klimat och med hög kvalité och funktion kommenterar att följande är huvudanledningar till de nya reglerna:

  • För att klara regelverket för åretruntboende, då 25 kvm anses vara för litet.
  • Frågor som tillgänglighet, energikrav med mera blev en fråga om kompromisser. Med 5 extra kvm finns nu möjlighet att bygga attefallshus som komplementbostäder utan kompromisser.
  • 5 extra kvm ger förutsättningar för att skapa lite bättre planritningar.
  • Möbleringen kommer bli lättare och trivselfaktor kommer öka.
  • Arean på tillbyggnad plus attefallshus slås samman – totalt får du ha 40 kvm utbyggnad utan bygglov.
  • Det blir även snabbare och framförallt enklare process när grannar eventuellt överklagar startbesked.
  • Nu finns det möjlighet att bygga två våningar – då tillbyggnader kommer att räknas på byggnadsarea istället för bruttoarea.
  • Om solcellspaneler samt solfångare installeras på bostadshuset så undantas de helt och hållet från både lov- och anmälningsplikt.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2020.

SKA NI BYGGA ATTEFALLSHUS FÖR UTHYRNING?

Ett smart val. Fundera även på följande, kanske är 25kvm tillräckligt bra. Ekonomin för uthyrning blir troligen inte bättre med 30kvm. Låt Extrahuset hjälpa dig med beräkningar och förslag.

TILL INTRESSEANMÄLAN FÖR 30 KVM

Källor

Attefallshus 30 kvm – Nya regler 2020


https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/07/regeringen-foreslar-30-kvadratmeters-bostadshus-utan-bygglov/
https://extrahuset.se/25-till-30/

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -