- Annons -

Byta fönster? Här får du tips från en ledande fönsterbytare

Att ta beslutet att byta fönster är för många ett stort steg. När det sedan kommer till att välja fönster finns det många alternativ och marknaden är snårig. Här kommer fyra tips som kan göra valet lite enklare.

1. Stil och karaktär

Först och främst är det viktigt att fönstren passar husets stil och arkitektur. Hur funktionella fönstren än är så finns det en risk att du tröttnar på dem om de inte matchar husets karaktär.

Det är helt enkelt väldigt stor skillnad på en funkis- och en sekelskiftesvilla, och det samma gäller deras respektive fönster. Idag kan man genom olika spröjslösningar och glasalternativ återskapa de flesta äldre stilar.

fönsterbyte

2. Funktion och säkerhet innan du ska byta fönster

Vill du att fönstren ska gå att öppna eller ska de vara fasta? Ett fast fönster har i regel större glasyta och släpper in mer ljus medan det i till exempel i ett sovrum är skönt att kunna öppna ett fönster för att vädra. Om du vill ha fönster som går att öppna bör du även fundera över hur du vill att det ska öppnas.

Läs också: Guide: att byta fönster

Det finns fönster som går att få som sidohängda antingen inåt- eller utåtgående och vridfönster som kan roteras. En viktig faktor i valet kan vara hur du vill kunna stå när du ska tvätta fönstren. Även säkerhet är viktigt att tänka på. Bland annat rekommenderar vi på Mockfjärds alltid att man har barnspärr på alla öppningsbara fönster över markplan.

3. Energieffektivitet

Normalt brukar man räkna med att 35% av värmen som läcker ur ett hus gör det genom fönstren. Olika fönster är olika energieffektiva och nya fönster kan definitivt hjälpa dig att spara energi. Faktorer som påverkar ett fönsters energieffektivitet är bland annat hur många glas som finns i kassetten och om det är luft eller gas mellan glasen.

Hur energieffektivt ett fönster är mäts i U-värde, desto lägre U-värde desto bättre isolerar fönstret. Vanligtvis räknar man med att äldre fönster har ett U-värde mellan 2,8 och 3,0. Ett nytt fönster har U-värden på mellan 0,7 och 1,5.

4. Placering är viktigt att tänka på när du ska byta fönster

Det är också viktigt att tänka igenom fönstrens placering både från insidan och utsidan. Det är lätt hänt att man utgår från de behov man har inomhus och glömmer tänka igenom hur en möjlig fönsterplacering skulle se ut på utsidan. Tänk på att dina nya fönster ska passa både din fasad och dina behov.

- Annons -