- Annons -

Gamla fönster är charmiga och ger huset karaktär. Men fönster av äldre modell är inte sällan energitjuvar av rang. Genom att byta till nya, täta fönster gör du både miljön och den egna plånboken en stor tjänst.

Att byta fönster är ingenting som du gör i en handvändning. Det kräver förberedelser, och tar framför allt en del tid. Här guidar vi dig igenom fönsterbytet och ger nyttiga tips på området.

När ska jag byta fönster?

Gamla fönster kräver omvårdnad, men de kan hålla nästan hur länge som helst om du sköter dem rätt. Samtidigt är de känsliga för fukt, och har fönsterna fått röt- eller fuktskador i fönsterbågen eller karmarna bör du byta dem. I vissa fall kan det gå att bara byta ut det skadade träet mot nytt, friskt virke. Men om skadorna är omfattande har du inget annat val än att byta hela fönstret.

Ytterligare en anledning till att byta fönster är energiförbrukningen. Äldre hus är ofta otäta, och inte minst fönstren kan läcka en hel del värme, vilket ger stora energiförluster. Genom att byta ut äldre en- eller tvåglasfönster och istället montera moderna treglasfönster går det att få ner husets energiförbrukning rejält.

Vilka fönster ska jag välja?

Fönstren är husets ögon, och det är viktigt att välja fönster som harmonierar med husets stil. Väljer du rätt typ av fönster så kan huset få sig ett riktigt lyft!

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska montera fönster. Till ett äldre hus bör du välja fönster i gammal stil. Det finns idag moderna, underhållsfria fönster i de flesta stilar, och det går att sätta spröjs på nästan vilket fönster som helst. Dock bör inte fönster i äldre stil sättas på ett nytt hus. Tänk också på att proportionerna ska stämma. För stora fönster på en äldre fasad ger ett märkligt intryck, även om utseendet i övrigt är i harmoni med huset.

Inte bara fönstren, utan även beslagen, handtagen och spärrarna ska passa med husets stil. Detta är idag inget problem, eftersom nästan alla fönstertillverkare har mycket i sitt sortiment. Det går ofta även att hitta haspar och krokar i den stil du söker.

Fönsterbyte i villa

Ett fönsterbyte gör du förhoppningsvis bara en gång i livet. Det finns med andra ord få möjligheter att träna på det för en vanlig hemmafixare. Det är inte ett enkelt arbete, men om du förbereder dig ordentligt och har gott om tid går det att göra själv. I annat fall är det bättre att överlåta jobbet till hantverkare.

byta fönster

  1. Börja med att ta bort fodret på insidan och utsidan, med hjälp av en kofot. Lägg en träkloss mot väggen och bänd med kofoten mot denna, så riskerar du inte att göra märken i väggen. Ta bort den gamla isoleringen, lyft ur fönstren, och skruva loss eller såga loss karmen. Om du får loss fodren utan skada kan du återanvända dem, förutsatt att det nya och det gamla fönstret har samma karmtjocklek.
  2. Mät fönstret och karmens yttermått. Subtrahera karmens yttermått på höjden från öppningens höjd, och dela differensen med två. Lägg två klossar i öppningen, på 5 centimeters avstånd från vardera kanten. Kontrollera med vattenpass att klossarna är helt vågräta. Kontrollera också att virket är friskt.
  3. Spika fast en bräda på utsidan av fönsteröppningen, för att förhindra att fönstret tippar ut under arbetet. Om du har en fönstermodell där det går att plocka ur fönsterbågen – gör det. Om fönstret är ett vridfönster där det inte går att ta ut bågen – spika fast två brädor diagonalt över de övre hörnen för att förhindra att fönstret ramlar ut.
  4. Lyft in karmen i öppningen och skruva fast de övre karmskruvarna. Använd vattenpass för att kontrollera att fönstret sitter helt lodrätt, och skruva fast övriga karmskruvar. Använd ett karmskruvsverktyg för att justera karmen tills den är lodrät. Mät diagonalmåtten i karmen och kontrollera att de är likadana överallt.
  5. Häng in fönsterbågen så att du vet att du kan öppna och stänga fönstret utan problem. Nu är det dags att isolera fönstret, s.k. Drevning. Utifrån använder du en diffusionsöppen drevremsa. Vik den och tryck in den med en spackel. Lämna en liten luftspalt. Upprepa proceduren inifrån, men med en diffusionstät drevremsa. Spika tillbaka fönsterfodren på sidorna. Skruva eller spika sedan fast fönsterblecket och sätt dit det nedre fodret.
- Annons -