- Annons -

För många nya bostadsägare kanske det är en nyhet att luften i ett hus behöver bytas ut, hela tiden. Genom att ny luft tillförs vädras hälsofarliga ämnen och fukt bort. Det skapar en sundare inomhusmiljö som motverkar fuktskador och mögel. Med en enkel lösning som naturlig ventilation via takfönster ser du till att ditt hem ständigt tillförs ny, fräsch luft.

Vi vistas närmare 90 procent av vår tid inomhus, inte minst under de kyligare månaderna i Sverige. Det gör att inomhusklimatet i våra hus är extra viktigt att ta hänsyn till. Dålig ventilation påverkar husets hälsa likväl som hälsan hos de som bor och vistas i det. Se till att du har koll på inneklimatet och att villan får naturlig ventilation genom bra uteluftsflöde.

Känns luften tung och kvalmig hemma? Luktar det ofta instängt fast du tycker att du vädrar regelbundet? Dålig luft kan göra att du känner dig trött och får ont i huvudet, men det är så lätt åtgärdat. Idag finns det fjärrstyrda takfönster på marknaden så att du slipper tänka på vädringen. Med hjälp av ett knapptryck på kontrollenheten vädras ditt hem ut och det gör att du alltid har bra luft. Svårare än så är det inte.

Fördelar med bra bostadsventilation

Ventilation
FOTO: VELUX

Det finns mycket som är bra med ett välventilerat hem. Dels blir livskvaliteten högre för de som bor i huset men även själva byggnaden blir friskare med rätt ventilation. Fler fördelar är att:

  •      Astma och allergier motverkas av ett bra inomhusklimat.
  •      Ventilation för bort föroreningar och hälsofarliga ämnen naturligt.
  •      Bra luft inomhus bidrar till att det luktar fräschare och renare hemma.
  •      Bra ventilation motverkar att bakterier och fukt inte förs vidare från rum till rum.
  •      Du slipper mögel och fuktskador från luften om du vädrar ordentligt och kontinuerligt.

Förutom att våra hem ska ha en jämn och trivsam temperatur samt gott om dagsljus är alltså bra ventilation a och o för en hälsosam innemiljö. Dessvärre har andelen personer i Sverige som drabbats av antingen astma eller allergi bara ökat de senaste årtiondena. Orsaken är ofta bristande kunskap gällande just vikten av rätt ventilation i våra hus – en kunskapsbrist som bidrar till mögel bland annat. Ventilationen avlägsnar så kallade allergener ur luften samtidigt som skadliga partiklar förs bort. Dessutom hålls hemmet torrt och fräscht luftmässigt.

VELUX Takfönster – för ett bra inneklimat

Mycket av det vi gör dagligen i våra hem ökar luftfuktigheten avsevärt. Det är allt från att vi sover till att vi duschar och lagar mat. En familj på 4 personer andas dagligen ut 10 liter fukt. Att dagligen vädra är ett enkelt sätt att föra bort fukt och skapa ett sundare inomhusklimat.

Med innovativa produkter som VELUX INTEGRA® takfönster kan du med automatisk fjärrstyrning låta alla rum vädras så att luften alltid är ny och hälsosam att andas. Med fördefinierade program kan du själv välja vilken effekt du vill ha och hur takfönstren ska agera.

Ingen risk för regnskador

Många husägare kan känna panik om det börjar regna en sommardag, speciellt om det finns en osäkerhet huruvida ett fönster är öppet eller inte. Den oron slipper du som ägare till VELUX INTEGRA® takfönster. Alla VELUX INTEGRA® takfönster är utrustade med en regnsensor, som ingår vid köp. Regnsensorn stänger takfönstret automatiskt om det börjar regna. Därför slipper du gå runt och oroa dig eller spendera tid på att stänga fönster uppe i taket.

U-värde vs. ventilation

Många hus i Sverige är byggda med energibesparing i åtanke, detta med ett lägre U-värde på fönster, vilket innebär bättre isolering som behåller värmen i huset. Detta kan dock ske på bekostnad av ventilationen i huset, något som är enormt viktigt för att du ska må bra hemma. Vad som är bra att veta är att det är mer energieffektivt att värma upp ny, torr luft utifrån än att hålla kvar värmen i den gamla fuktiga luften.

Så ofta behöver du vädra för att främja inomhusklimatet

Men hur ofta behöver du egentligen vädra för att luften ska vara fräsch och inomhusklimatet sunt? Rådet är att vädra ut bostaden två till fyra gånger per dag, 15 minuter varje gång. Detta görs enklast med VELUX INTEGRA®, inte minst för att spara tid.

ventilation
FOTO: VELUX

Men en knapptryckning eller med ett fördefinierat program sker vädringen enklare, då du själv slipper gå och öppna och stänga takfönster i huset med jämna mellanrum. Har du fönster i taken, som sitter utom räckhåll blir det dessutom mycket enklare att vädra eftersom du slipper klättra upp på en stege eller använda ett verktyg för att nå upp.

Enkelt att skapa ett bra inneklimat

Andra råd för att skapa en bra inomhusmiljö är att lära sig att se indikationer på fukt och dålig luftkvalitet. Om det är dagg på fönsterrutan invändigt när du sovit eller varit en längre tid i samma rum, kan detta vara ett tecken på bristande ventilation. Har du VELUX takfönster kan du öppna ventilationsklaffen för att skapa en mer effektiv luftning hemma,Ventilationsklaffen är standard på alla VELUX takfönster och ger ett betydelsefullt tillskott till din ventilation.

Med VELUX INTEGRA® har du ett sortiment av elektriska och solcellsdrivna takfönster, solskydd, jalusier och andra tillbehör som gör livet i villa lite enklare. Det gör att du kan använda solskydd under varma dagar och vädra med bara ett simpelt knapptryck.

Dålig inomhusluft påverkar luftkvaliteten och därmed livskvaliteten. Genom att installera automatiskt vädrande takfönster får du enkelt den dagliga vädringen som både du och ditt hus behöver för att må bra. Läs mer om VELUX takfönster på velux.se och beställ dina nya takfönster redan idag!

- Annons -