- Annons -

Bygg en lådbil efter en enkel ritning

Barn brukar uppskatta att leka med lådbilar. Det är en klassisk leksak som man enkelt kan bygga själv och där även barnen gärna kan medverka i projektet. När de sedan lär sig hantera lådbilen blir det både nyttigt och roligt, eftersom de kan lära sig att manövrera ett litet och enkelt fordon. Säkerheten är dock förstås viktig och därför måste man ta ansvar för att göra en ansvarsfull konstruktion och även utbilda barnen att köra lådbilen på rätt sätt. För att komma igång är det rekommenderat att använda en ritning för att få lämpliga mått på alla lådbilens delar.

lådbil ritning

Att välja ritning till lådbilen

Mestadels handlar det om tycke och smak. Det viktiga är att det finns tydliga instruktioner till ritningen och att bottenplattan och sidoplattorna till lådbilskroppen ingår. Har man bara dem brukar man själv kunna mäta till de övriga delarna. Nedan följer instruktioner hur du bygger en lådbil enligt en enkel ritning.

lådbil gjord efter ritning

Steg-för-steg

1. Välj en lämplig ritning för din lådbil där alla mått ingår.

2. Såga ut bottendelen av lådbilen ur en plywoodskiva.

3. Gör samma sak för de två sidodelarna.

4. Sidodelarna ska skruvas fast i bottendelen. Du kan skruva fast en list längs kanterna på bottendelen för att få god stabilitet.

5. För överdelen sågar du ut en del som passar. Vill du ha en öppningsbar motorhuv kan du använda två gångjärn, men se också till att ha någon form av lämplig låsmekanism till den.

6. Lådbilen behöver en bakdel och en framdel. Mät upp och såga ut. Skruva sedan fast dem enligt hur du gjort tidigare.

7. Nu är det dags att såga ut två reglar som ska användas för hjulupphängningen. Hur långt de ska sticka ut från själva lådbilskroppen är upp till dig själv, men du kan också följa det som anges i din ritning. Se till att de sticker ut lika mycket från varje sida.

8. Nita ihop åtta byggvinklar två och två. De ska användas för att fästa hjulaxlarna. Borra ut ett hål i mitten av den nitade sidan med samma diameter som hjulaxeln och gör detta för alla fyra fästen.

9. Ett av hjulparen ska ha styrning, vanligtvis det främre. Där sätter du en spikplatta på ovansidan.

10. I alla fyra hjulfästen ska du skruva fast ett hjul. Tänk på att vara noggrann. De måste hamna i centrum av fästet och vara i rakt läge.

11. På det bakre hjulparet som inte ska ha styrning kan du använda flera skruvpunkter för att säkerställa att hjulen sitter väldigt bra förankrade.

12. På det främre hjulparet ser du till att spikplattorna pekar bakåt i förhållande till lådbilskroppens riktning. I mitten på borrar du ett håll genom fästena och träregeln. Genom att föra en bult igenom hålet och använda brickor kan du se till att hjulen kan svänga.

13. Mellan motorhuven och bottenplattan skruvar du fast en regel. Genom regeln borrar du ett hål för rattstången. På övre delen av rattstången sätter du fast en ratt och på nedre delen ska en spikplatta sitta.

14. Mellan rattstångens spikplatta och framhjulens två spikplattor ska du sätta två vantskruvar. När du satt fast dessa ser du till att hjulen står rakt när ratten är i rakt läge. Gör annars justeringar.

15. Ordna en liten bromspedal i antingen metall eller trä och sätt fast den i bottenplattan av lådbilen där föraren enkelt kan nå den med foten. Använd ett gångjärn så den kan vinklas.

16. Koppla vajrar mellan bakhjulens bromsar och dra fram vajrarna genom sidoväggarna fram till bromspedalen. Spänn vajrarna och se till att hjulen bromsas när bromspedalen är i nedtryckt läge.

17. Sist men inte minst ska en förarstol installeras. Nu kan du behöva hjälp av den tilltänkta föraren för att se till att den skruvas fast i ett lämpligt läge.

Lådbil ritning - färdig

Tips & råd

  • Satsa på bra hjul. Ta inte ett par uttjänta hjul från en gammal barnvagn, utan köp ett par nya hjul. Lådbilen kommer rulla mycket bättre.
  • Sätt alltid säkerheten främst. Är det små barn som ska använda lådbilen är det bra om styrningen och hjulen går lite trögare. Det är klokt att använda skruvar istället för spikar. Undvik överlag att ha några vassa delar i lådbilen.
  • Extrautrustning är roligt. Lådbilen kan till exempel ha en registreringsskylt, bekväma sittdynor och eventuellt batteridrivna lampor. Ett säkerhetsbälte kan vara möjligt, men i så fall måste man se till att det inte går att fästa på ett farligt sätt.
- Annons -