- Annons -

Hur du oljar in ett ekbord – steg för steg

Trä är ett naturligt material med ett vackert utseende som gör sig väldigt bra för möbler och inredning. Ska träytor hålla sig vackra över tid krävs dock en del underhåll. Vill du att trämöbler ska hålla under lång tid och se snygga och fräscha ut bör du olja in dem regelbundet. Nedan följer instruktioner för hur du oljar in ett bord tillverkat i massiv ek.

slipa inför att olja ekbord

Börja med att slipa

Innan det är dags att börja behandla med olja bör du slipa bordet en aning för att bli av med skavanker. Vanligast är att använda slippapper, men stålull kan också fungera. Ett tips är att alltid slipa i träets fiberriktning. Instinktivt är det lätt att börja slipa med cirkulerande rörelser, vilket tyvärr kan ge ränder efter slipningen som inte ser särskilt bra ut. Efter att du är klar med slipningen ska du inte glömma bort att noggrant avlägsna allt damm.

olja i trä

Pensla på olja på bordet

När bordet är slipat och rengjort är det dags att olja in det. Valet av oljeprodukt är betydelsefullt och det finns gott om alternativ för trämöbler. För ett träbord är det klokt att välja en produkt med lite extra motståndskraft mot vatten och vätskor. Trots allt är det inte ovanligt att spilla ut något på ett bord som används flitigt. Därför är vaxolja ett utmärkt alternativ. Följ instruktionerna på förpackningen. Generellt sätt är det bäst att ta det lugnt och undvika hastiga rörelser, eftersom oljan har en tendens att skvätta iväg. Arbeta istället metodiskt och pensla ut oljan långsamt över bordet. Ytterligare ett tips är att lägga extra krut på kanterna. De suger åt sig mer olja än själva bordsytan. Oljan ska sedan ligga på ytan i ungefär 30 minuter innan du kan gå vidare till nästa steg.

olja ekbord torka

Torka bort överflödig olja och låt bordet vila

Trämaterial kan inte suga åt sig hur mycket olja som helst utan det kommer mättas. Därför ska du torka bort den överflödiga oljan. Bäst brukar vara att använda en ren trasa, men det kan också gå bra med till exempel ett gammalt lakan. Stressa inte med detta steg, eftersom det brukar det bli en del olja kvar på bordet som inte kommer försvinna. Genom att vara metodisk och noggrann kommer du se till att all överflödig olja är borta. Därefter ska bordet lämnas ifred i ungefär 12 timmar.

olja ekbord efterpolering

Efterpolera bordet för att få fram rätt lyster

Beroende på vilken olja som valts brukar det krävas efterpolering för att bordsytan ska bli så mjuk och vacker som möjligt. Här brukar det passa att använda stålull. Återigen ska du försöka att arbeta i träets fiberriktning istället för mer cirkulerande rörelser. En disktrasa som är lätt fuktad hjälper till att bli av med slipdamm.

olja ekbord klart

Bordet är klart att använda

Efter poleringen är arbetet slutfört. En rekommendation är att följa anvisningarna från möbeltillverkaren om hur ofta det är lämpligt att olja in det. Att göra arbetet är inte alltför tidskrävande och kan rentav vara roligt, inte minst om man är två som hjälps åt. För just bord är det också enkelt att göra ytbehandlingen i en bekväm arbetsställning.

Angående trasor som använts för att torka olja bör man tänka på att de inte ska kastas direkt i soporna. Vissa typer av olja har lätt att fatta eld, ibland kan de till och med självantända. Trasor kan till exempel dränkas in i vatten eller eldas upp istället för att slängas direkt i soporna.

- Annons -