- Annons -

Dragigt, kallt och dyra elräkningar. När fönstren tjuvar för mycket energi kan det vara dags att byta ut dem. Antingen väljer du att utföra jobbet själv eller anlita hantverkare.

Byta fönster

Här kan du läsa om vad du bör tänka på inför ett fönsterbyte.

Det kan finnas olika anledningar till att man vill byta ut sina fönster, det kan vara för att öka komforten och minska energiförbrukningen eller på grund av estetiska skäl.
Moderna fönster har bra isoleringsförmåga och därför kan bytet bli en investering som lönar sig på sikt.

U-värde
Det finns ett stort standardsortiment av fabrikstillverkade fönster på marknaden idag så i många fall går det att hitta ett passande fönster. Om inte, så går det att beställa specialtillverkade fönster, även om kostnaden då kan bli lite högre.
Innan köpet ska du kontrollera att fönstret har ett bra u-värde. Ju lägre u-värde desto mindre energiförluster. Priset för fönstren påverkas utifrån vilket u-värde de har. Ett fönster ska enligt Boverkets regler ha ett u-värde på 1,2 eller lägre.
Att observera är också att många fönsterbågar idag inte bara är av trä utan allt fler fönster tillverkas i andra material, som t ex plast, aluminium eller en
kombination av trä/aluminium.

Byta fönsterBytet av fönstren
När du ska köpa nya fönster kan du antingen välja att köpa dina fönster och utföra jobbet själv eller anlita en fackman. Eller så kan du välja en firma som både levererar fönstren och kan utföra installationsarbetet åt dig. Om du väljer att anlita hantverkare
för jobbet kan du minska arbetskostnaden med 30% tack vare ROT-avdraget. Vissa firmor erbjuder helhets-
lösningar. Då ingår kostnadsfria hembesök där de mäter och går igenom vilka slags fönster du vill ha. Därefter ger de dig ett totalpris för både fönster och arbete. Sedan tillverkas fönstren och därefter kommer fönsterexperter hem till dig och installerar dem. De går också igenom hur dina nya fönster fungerar, hur du sköter dem och de lämnar även fleråriga garantier, även på arbetet.

Material att tänka på
Med i kalkylen för de nya fönstren ska du också räkna in allt övrigt material som måste inhandlas inför fönsterbytet. Om du anlitat någon för jobbet är det oftast snickaren som gör detta men om du valt att köpa in fönster och material och ska utföra jobbet själv måste du tänka på att räkna in detta. Om du har ett trähus behövs eventuellt en smyg på utsidan, fönsterbleck eller liknande produkter som inte ingår i själva köpet av fönstret.
Även fönsterbrädor, foder och mängden spröjs bör också räknas in i kalkylen.

Byta fönster 4

 

____

Niklas Hanning, utbildningsansvarig, Svenska fönster AB svarar på några frågor om FÖNSTERBYTE.

1. När bör man överväga ett fönsterbyte?
–Det märker du framförallt på att det är kalla väggar och drag efter golvet. Eller om du ser utifrån att fönstret behöver underhållas med färg och kit. Men ska du ta in en målare som ska göra stora åtgärder på fönstret  är du uppe i nästan samma kostnad som vad ett nytt fönster kostar. Nya fönster är oftast betydligt enklare och snabbare att putsa än gamla och kräver minimalt med underhåll, särskilt om du valt en aluminiumutsida.

2. Hur går man tillväga när man ska beställa nya fönster till sitt hus?
 –Det man ska göra i första hand är att vända sig till en återförsäljare och fråga vilka vägar man kan gå och eventuellt
få prisförslag på ett helhetspaket för produkt och jobb om man vill ha det.

3. Är ett fönsterbyte något som den normalhändige kan klara av?
–Många som är lite händiga kan klara ett fönsterbyte själv men det krävs att man mäter och monterar rätt. Idag används lite andra sätt och produkter vilket ställer mer krav på att arbetet utförs korrekt. Produkten kräver att montaget blir absolut tätt men det finns många som gör det själv och är duktiga. Huvudsaken är att man läser instruktionerna och 
följer leverantörens rekommendationer. 


4. Hur går det till om man ska byta fönstren själv, kan man ta hjälp och få instruktioner av återförsäljaren?
 –Det följer alltid med monteringsanvisningar och vi rekommenderar hur man ska göra. Oftast hittar man monteringsanvisningar, genom att söka ett varumärke och sedan välja monteringsanvisning.

- Annons -