- Annons -

Efter att ha tittat närmare på varm- och kallgarage samt förvaring har turen kommit till garageportar.

En rätt monterad kvalitetsport håller länge, i cirka 30-35 år, så ledorden vid valet bör vara estetik, funktion och säkerhet.

Garageportar
Fundera kring vilken portmodell som kommer att passa dina behov och ditt garage på bästa sätt.

ESTETIK

Garageporten är stor och iögonfallande varför estetiken blir viktig. Den kan ta upp till fem kvadratmeter av fasaden och är oftast vänd mot gatan. Dörr till garaget och ytterdörr går ofta att få i liknande design och färg som garageporten, det är både snyggt och ger ett homogent intryck. En fräsch garageport ger också ett värdehöjande intryck av ditt hus.

Garageportar
En fräsch garageport ger ett värdehöjande intryck av ditt hus!

SÄKERHET

Säkerhetsmässigt finns det en del saker att tänka på. För att begränsa skador som kan ske med fjädrarna så ska dessa vara inkapslade om de sitter på en vipport. Om de lossnar ska de inte kunna sprätta iväg och orsaka skada. Takskjutporten ska vara konstruerad så att skarvarna mellan sektionerna är helt klämfria. Motoriserade garageportar ska stanna omedelbart och backa tillbaka om den stöter på motstånd för att undvika klämskador. En portöppnare ses juridiskt som en maskin och måste monteras av en behörig montör.

–Både port och portöppnare måste vara CE-märkta och godkända att fungera tillsammans. Montören ska upprätta en prestandadeklaration, göra en riskanalys och dokumentera arbetet för att kunna bevisa att allt är fackmannamässigt utfört. Sköts inte detta och en olycka händer kommer du få problem både med ansvarsfrågan och försäkringsbolaget.


Den patenterade mekaniska portlåsningen i garageportmotorn från Hörmann försvårar uppbrytning!

MONTERING & FUNKTION

–Är du en van hemmafixare så kan du absolut montera garageporten själv och det finns många hemsidor som bjuder på tips och råd. Den stora utmaningen är att få porten jämnt monterad i våg och lod, annars kommer porten slitas snett och livstiden förkortas avsevärt, säger Mikael Holmstrand, VD på Garageportexperten.

Köper du montagetjänsten av ett företag gäller det att de jobbar efter gällande lagstiftning. Etablerade leverantörer erbjuder alltid hembesök. Oavsett om du bygger nytt eller uppdaterar ett befintligt garage så kan en erfaren montör ofta optimera inkörningsmåtten. De kan faktiskt bli större än innan. Välj ett varumärke och en leverantör som är väl etablerad på marknaden. Titta inte bara på garantierna för de är nästan samma överallt. Under sin livstid kommer porten behöva lite service och kanske någon reservdel. Finns leverantör och återförsäljare kvar då? Välj en leverantör där den sannolikheten är hög. Tveka inte att ställa frågor. Du skulle aldrig släppa in en obehörig elektriker för att dra elen i badrummet, tänk på samma sätt när det gäller installation av garageportar.

ISOLERING

Om garaget ska vara uppvärmt till mer än +15°C ska du ha en fullisolerad port så att den inte blir en energitjuv. Titta inte för mycket på U-värden för dessa skiljer bara lite mellan olika alternativ. Själva porten släpper inte igenom mycket värme, det är vid lister och kanter det ska vara tätt. Tänk på att ett helt tätt garage kan komma att bli fuktigt och skapa kondens. En port helt utan isolering ska du aldrig välja, eftersom isoleringen skapar både stabilitet och en tystare gång.

–Ett avslutande tips är att montera ett kodlås på väggen till garaget. Då kan du smidigt ta dig in utan att behöva hämta fjärrkontrollen, som oftast sitter ihop med bilnyckeln. Är ni fler än en som använder bilen och garaget så köp till en extra fjärrkontroll redan från början.

 
När det kommer till färger och modeller är valmöjligheterna idag nästan obegränsade.

Text: Peter Fredberg
Foto: Hörmann KG

- Annons -