Måla parkettgolv: Steg-för-steg gudie & tips 2023

Att måla parkettgolv

Måla trägolv - putsning

När det handlar om renovering är det vissa moment som de allra flesta fixar att göra på egen hand, nämligen målning och tapetsering. Dessutom är detta riktigt roliga saker att göra; att se den nya tapeten eller färgen gradvis förnya och fräscha till rummet är en tillfredsställelse i sig. Dock är det några saker man ska tänka på när det gäller tapetsering och målning och den allra viktigaste av dessa är underlaget.

Det är viktigt att göra ett bra grundjobb, annars riskerar man att få göra om jobbet ganska snart. Här är det en fördel att känna till hur man på bästa sätt arbetar med olika underlag, så att det blir rätt vid första försöket.

Den här artikeln handlar om att måla parkettgolv och vad man ska tänka på när man ska utföra detta arbete.

Kulörer till att måla parkettgolv

Olika färg för olika syften

Det är mycket viktigt att man tar reda på vilken typ av färg som passar när man ska måla parkettgolv – det är dessvärre inte bara att använda vilken variant som helst. Ofta ser färgen ut att fästa, men resultatet blir sällan bra i längden.

Det ska ju hålla att gå på också. Gör därför jobbet grundligt. Har man ett golv med framträdande kvistar, är det säkrast att börja med att kvistlacka träet.

Om man hoppar över detta steg är risken stor att kvistarna “kommer fram” igenom färgen ganska snart.

måla parkettgolv

När man ska måla ett trägolv har man som regel två val av färg: en modern, vattenbaserad färg eller en linoljefärg. Det finns några för- och nackdelar med att använda respektive färgsort:

  • Linoljefärg. Detta är en färg som bara blir vackrare med åren. Den tar ganska god tid på sig att torka, minst två dygn per målat lager, men i gengäld har den en mycket god livslängd. Tänk dock på att det antagligen kommer krävas målning i tre omgångar för att resultatet ska bli riktigt bra. Anledningen till detta är att linoljefärgen ska läggas på ganska tunt.
  • Vattenbaserad färg. Fördelarna med denna variant är att man slipper lukten av färg. Dessutom är den snabbtorkande och är slitstark. Dock är inte livslängden densamma som när man väljer linoljefärg, vilket förstås innebär att man kan få göra om jobbet lite oftare.

Man ska vara medveten om att färg, precis som allt annat, finns av olika fabrikat. Rådfråga därför en färghandlare vilken variant som denne rekommenderar för just det golv som ska målas. Det är mycket värt att planera arbetet noggrant och inte stressa fram ett halvdant resultat.

måla parkettgolv - lackering

Vilken kulör?

När man ska måla parkettgolv har man ett flertal olika kulörer att välja bland. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser här. Samtidigt beror det förstås också på hur rummet ser ut i övrigt, det vill säga med tanke på kulör på väggar, möblemang och annat.

Ett mörkt golv kan anses lite dystert av en del, men det kan samtidigt innebära en läcker kontrast mot exempelvis ljusa väggar och möbler. Det mörka golvet kan ju dessutom kompletteras på ett smakfullt sätt med lämpliga mattor.

Läs också: Villalivet gör stort golvtest! Billigast var bäst!

Ett ljust golv, exempelvis vitt, gör att rummet per automatik känns ljusare och tar till vara belysning och dagsljus bättre än det mörka golvet.

Dock kan det ljusa golvet vara aningen känsligare för smuts – samt att katt- och hundhår syns tydligare. Vad man väljer för kulör när man målar ett trägolv är förstås en smaksak.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -