Lägga klinker på olika underlag

Hur du gör för att lägga klinker på olika underlag

Överväger du att lägga klinker? Denna artikel ger dig information om vad du behöver tänka på inför läggningen av ett klinkergolv samt steg-för-steg-instruktioner med en lämplig arbetsföljd. Klinker är hållbart och om arbetet utförs rätt kommer klinkergolvet hålla i flera decennier.

klinker

Förbered underlaget

Hur underlaget ser ut är viktigt eftersom det måste vara bärkraftigt. Det får inte finnas sprickor och det måste vara rent och plant. Att lägga klinker på betong brukar gå bra, förutsatt att ytan är jämn och slät. Fästmassa kan kompensera mindre ojämnheter på upp till 5 mm. Större ojämnheter kräver avjämningsmassa. Tänk på att väggen måste täckas med en avskärmande remsa innan du ska lägga ut avjämningsmassa på golvet.

klinkergolv

Att lägga klinker på plastgolv är mer komplicerat. Har plastgolvet en hård bärare kan det duga som underlag, men en plastmatta med mjuk bärare, till exempel skumgummi, duger inte som underlag för klinker. Underlaget får inte under några omständigheter svikta när man ska lägga klinker.

Läs också: Bästa sättet att rengöra kakelfogar

Anledningen är att om golvet skulle svikta kan det leda till att fogarna mellan plattorna spricker. Alltså måste eventuella mjuka bärare avlägsnas. Dessutom måste plastmattans ytskikt ruggas upp med slippapper för att fästmassan ska fungera som det är tänkt.

När underlaget är acceptabelt är det dags att påbörja själva läggningsarbetet. Räkna med att det tar en vecka att lägga ett normalstort badrumsgolv.

Steg-för-steg-instruktioner

1. Börja med att mäta upp golvytan. Genom att mäta noggrant vet du hur mycket material som kommer behövas. I händelse av att väggarna inte är kaklade behövs även sockelplattor. Välj sockelplattor som passar till det valda plattmaterialet, men finns det inte går det även att kapa till sockelplattor av klinkers (mer om det senare).

2. När du lagt ut avjämningsmassa flyter den ut av sig själv. Se till att den inte kommer i kontakt med väggen. För att påskynda processen går det att hjälpa till med en murslev. Innan du kan fortsätta med arbetet måste massan torka så att ytan är helt torr. Följ instruktionerna på förpackningen.

3. Innan du börjar lägga ut plattor krävs planering. Enklast är att utgå från den vanligaste betraktningsriktningen. Börja med att mäta upp mitten i rummet. Dra sedan en linje parallellt med väggarna. Om golvytan är väldigt stor kan det behövas expansionsfogar. Ta hänsyn till detta när du ska lägga klinker. Försök hålla samma avstånd mellan plattfogar och expansionsfogar. Vad som skiljer med just expansionsfogar är att de fogas med elastisk fogmassa istället för fogbruk. Ett tips är att lägga ut en rad och se hur avståndet ser ut mellan fogarna. Blir plattorna närmast väggen för smala är det möjligt att förskjuta plattorna så att kantplattorna blir bredare.

4. Enklast är att börja lägga klinker från mitten av rummet, alternativt från en rak vägg. Helst ska det vara mittemot dörren. Anledningen är att då kan du arbeta dig i riktning mot dörren utan att riskera att bli instängd. Först måste du blanda fästmassan enligt de instruktioner som ges av tillverkaren. Använd ett rent kärl och antingen en lågvarvig omrörare eller ett omrörningsverktyg på en borrmaskin. Blanda inte mer fästmassa än vad som behövs under bearbetningstiden. För att applicera fästmassan är det bäst att använda en murslev med lämplig tandning. Den tandade kanten är användbar för att jämna ut.

5. Har plattorna en sidlängd på 60 cm är bör tandningen på mursleven vara minst 10 mm. Fästmassan kan också inverka på valet av tandning. Mursleven bör föras i 45-gradig vinkel över ytan. Nu är du redo att lägga första plattan i fästmassan. Se till att föra plattan försiktig fram och tillbaka för att den ska få ordentlig kontakt med fästmassan. För att kunna lämna en spalt mellan vägg och plattor går det att använda kilar.

lagga-klinker6. I princip ingen vägg kommer att vara fullständigt rak. För att kompensera för dessa avvikelser går det att använda kilar, vilket gör att plattfogarna löper rakt över golvet. Efter att du satt första plattan i en rad, fortsätt med nästa i samma rad. En bra metod är att lägga varje platta dikt an mot den föregående och därefter dra ut den till rätt avstånd. Då pressas ingen fästmässa ut ur fogarna. I fogarna går det att sätta kakelkryss. Skulle plattorna ha olika storlek får du använda kilar istället för kryss.

7. En kakelskärare kan kapa plattor rakt. Om plattorna är stora krävs en större modell. Är du en hemmafixare är det sannolikt inte nödvändigt att köpa en kakelskärare, utan hyr en istället. Anslaget används för att ställa in rätt plattbredd. Sätt an skärhjulet framtill på plattan. För sedan det med lätt tryck över hela plattan och använd brytanordningen för att bryta av plattan. Tänk på att alltid vända den skurna kanten mot väggen.

8. Utsparningar och hörn brukar vara enklast att skära ut med hjälp av en vinkelslip. Glöm inte bort säkerheten och se till att ha skyddsglasögon. Rita hur du ska skära på plattan. Utnyttja sedan någon form av skärunderlag, till exempel cellplastskiva. När plattan ligger stabilt kan du skära med vinkelslipen från båda kanterna mot en skärningspunkt. Kapade plattor läggs i bädden av fästmassa. Även denna gång ska du lämna en fogbredds spalt mot väggen. Arbeta radvis.

9. Ibland finns besvärliga punkter, till exempel vid vattenrör. Du kan behöva nypa bort mindre bitar ur plattan. Ta i så fall de nödvändiga måtten och rita direkt på plattan. En vinkelslip kan användas för att göra snitt, sedan bryter du loss biten med en avbitartång eller kakeltång, men var inte för hårdhänt för då kan plattan spricka. Applicera sedan fästmassa och passa in plattan bakom röret. Området runt röret kan täckas med en manschett.

10. Är väggen inte kaklad bör du bygga en sockel. Saknas matchande sockelplattor skär du ut dem från golvplattorna. Genom att använda kantbitar från plattor kan du ge sockeln en originalkant uppåt. Välj själv sockelhöjd, men 6-8 cm brukar fungera bra. Applicera fästmassa på baksidan av sockelplattan och sätt den på väggen. Mellan golv- och sockelplattor ska det finnas mellanlägg, exempelvis kilar. Senare fyller du fogen med elastiskt sanitetssilikon.

11. Innan du börjar foga, se till att plattytan är ren. Det är viktigt att inte blanda rester av fästmassa med fogbruket. Är det rent kommer fogbruket tränga in ordentligt. Blanda enligt tillverkas instruktioner. Fogbruket appliceras diagonalt med en gummispackel. Låt det sedan stelna. Tvätta därefter av ytan med vatten.

12. Övergångar mellan golv-, vägg- och sockelplattor, samt alla skarvar, ska fyllas med elastiskt sanitetssilikon. Dra en fogutjämnare över fogarna efter fogning.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!