Dags att måla innertaket!

Att måla innertaket

Måla om innertak
Dags att måla innertaket? Ta i så fall till modet och gör det själv istället för att anlita proffs. Att anlita proffs kanske känns säkrare, men kostar mycket för något som du med största sannolikhet är kapabel till att göra själv – med lite råd från oss, förstås!

Många som bor i bostadsrätt eller hus har erfarenhet av att måla om, eller har iallafall en idé om hur det går till. När man flyttar till en bostad som man äger är det vanligt att vilja måla om i valfri färg. Däremot så är det många som inte kan tänka sig att måla om innertaket hemma och helst lämnar det åt ett proffs. Det är kanske mindre vanligt att tänka på att måla om taket än väggarna. Men taket blir lätt gulnat och fult i och med att exempelvis tobaksrök och matos stiger uppåt. Målar du om det kommer du att märka vilken uppfräschning det blir! Dessutom så märks ett gulnat tak ännu mer om du bara målar väggarna vita.

Är man mer eller mindre händig och gärna läser på och lär sig något, så behöver man inte anlita hjälp som blir betydligt dyrare än om man gör det själv. Här får du handfasta tips på vad man ska tänka på när man målar om innertaket hemma! Tänk på att det är viktigt att börja med taket om man planerar att måla väggarna i samma veva. Det är tråkigt att stänka ned sina nymålade väggar med färg, och målar man taket riskerar man definitivt att det kommer färg på väggarna!

Kalk- eller limfärg?

Måla innertak - kalk eller limfärg
En del av förarbetet är att se vilken färg ditt innertak har målats med sedan tidigare – beroende på om det är kalk- eller limfärg, så ser förberedelserna olika ut.

En sak som är viktig innan du börjar är att undersöka vilken färg ditt innertak är målat med. Är det limfärg måste du göra en del förarbete för att få ett bra resultat. Du kan prova med en fuktig svamp. Gnid den mot ytan. Löser färgen upp sig när du gör detta så är det troligen limfärg du har på väggarna. Blir din torra hand vit av färg när du drar den över innertaket så är ditt tak antagligen målat med kalkfärg. I fall det är limfärg bör du tvätta bort så mycket färg som möjligt med en fuktig, ljummen svamp. Du kan sedan grunda med oljefärg. Är ditt tak målat med kalkfärg räcker det att borsta taket med en borste.

Har du ett tak av ett material som suger åt sig mycket så är det en mycket god idé att grunda med grundfärg. Du kan därefter måla två lager av den färg du tänkt måla med.

Innan du börjar måla innertaket

Måla innertak innan väggarna
Många kombinerar att måla innertaket med att också ge väggarna en omgång. Passa därför på att måla taket först, så du slipper få droppande färg på väggar och golv.

Slarvar du med förarbetet kan du behöva betala dyrt. Risken är att resultatet blir katastrofalt och du behöver göra om allt arbete, plus lite till! Att noga undersöka vilken behandling just ditt tak behöver redan innan och satsa på att köpa färg och verktyg av kvalitet kan löna sig stort.

Det är inte trevligt alls att få färg på möbler eller golv och när man målar taket är det logiskt sett lätt hänt att det droppar ner! Se därför till att täcka golv och möbler ordentligt. Tänk på att du också kan få droppar av färg på dig, använd därför oömma kläder och mössa! Skaffa också all nödvändig utrustning. En roller kan spara dig mycket tid och ge ett jämnare resultat, men skaffa också bra penslar. Det är en bra idé att sätta maskeringstejp vid de ytor du vill skydda. Tänk bara på att ta bort den innan färgen torkat. Skrapa bort lös färg och spackla igen hål eller skador. Glöm inte att sedan slipa ned det slipade området.

Måla om innertaket

Måla innertak med roller
För att täcka mest yta på snabbast möjliga tid när du målar innertaket så bör du använda en bred, praktisk roller. Köp eller använd en som du kan fylla med färg, så du slipper avbryta målarflödet för att hämta mer färg!

Börja med att måla kanterna på taket med en pensel. Har du stuckaturer ska de också målas med pensel. Rolla sedan hela taket med en bred roller. Det finns idag praktiska rollers som man fyller med färg och man slipper således att ständigt doppa rollern i ett tråg för att få ett jämnt resultat! Ibland kan det räcka med ett enda lager, det beror på hur smutsigt taket är. Tänk också på att inte ta någon paus under strykningsarbetet, det kan öka risken för ojämnheter. Använd förlängande skaft på rollern så slipper du stå på och flytta en stege. Var också noga med att låta färgen torka ordentligt innan du stryker på nästa lager!

Som ni kan se så är det inte särskilt komplicerat att måla om ett innertak själv. Det viktigaste är att ta reda på vilken sorts färg dit tak är målat med sedan innan och förbehandla på rätt sätt, samt att köpa färg och penslar av kvalitet. Lycka till med arbetet!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -