Om att putsa fasad: Paret lade ny puts på gammal lanthandel

Dags att putsa fasaden – själv!

Plötsligt hade grannen putsat om sitt hus och deras eget hus framstod som en skamfläck! Det var dags att putsa fasaden på den gamla lanthandeln. En kall och regnig sommar gjorde att det drog ut på tiden. Men nu är det gjort och bara måleriet återstår!

Böste Läge heter en liten pärla på sydkusten. Där utmed landsvägen, men ändå ganska fridfullt, ligger den gamla lanthandeln som lades ner i mitten av nittiotalet. Skylten hänger fortfarande kvar. Här bor Peter och Catarina med sina tre barn. De köpte huset 2007. Då var en stor del av renoveringen gjord, men inte övervåningen. Nu är den också iordninggjord i form av nya badrum, och uppfräschade sovrum, så nu har man en stor och väl fungerande boyta. De tidigare ägarna hade dock inte putsat om fasaden, utan bara fortsatt med kalkning av ytskiktet. Det gör visserligen att det ser fräscht ut, men det går inte in på djupet.

Sneglade på grannens hus – tvingades putsa fasaden

Peter och Catarina tyckte att huset började se lite sjaskigt ut, men kände att det var okej att vänta ett eller två år till innan ett så stort arbete som att putsa fasaden behövde göras. Men en dag upptäckte de att grannen tvärsöver gatan var i full gång med att putsa om sitt hus. Plötsligt var deras hus inte bara sjaskigt, utan det sjaskigaste man kunde se i den delen av byn.
Det blev en dominoeffekt. – Vi hade tur som kunde ta samma firma som grannen, annars ska man nog kolla väldigt noga vilka arbeten som företagen gjort tidigare, och även kolla deras rekommendationer, säger Peter. De började med sockeln. När det var gjort och de upptäckte hur snabbt det gick, så bestämde de sig för att putsa om hela fasaden. De hade ingen aning om när det gjordes sist. Men det lossnade puts både här och där, så det var nog dags.

Många beslut att ta vid putsning av fasad

Det är ganska många beslut som ska tas i samband med putsning. Det finns många olika typer av puts och man ska bestämma grovleken och ytbehandlingen innan arbetet sätts igång. Det gäller att vara överens med hantverkarna så att de inte bara kör på med det som de är mest vana vid och tycker funkar. Det ska ju passa till ditt hus, och din smak. Man måste även diskutera eventuella dekorationer på fasaden, som friser och dylikt, så att man är överens om vad som ska behållas och vad som eventuellt ska ändras eller moderniseras. Peter gjorde en deal med företaget att han skulle införskaffa allt material och även beställa transporter av detta. Peter tog även hand om bortforsling av nerknackad puts. – Allt det var bra för att det gav oss bättre inblick i kostnaderna, och det blev inte några ekonomiska överraskningar, tipsar Peter. Sen är det en del förberedelse innan hantverkarna kan komma igång. Du måste röja undan i rabatter. Och har du växter som du gärna vill ha kvar så är det bästa att flytta dem, så att de inte förstörs. Se till att det är möjligt att nå fram till fasaden hela vägen runt om huset.

6,5 ton ny puts till fasaden

Sen börjar arbetet med att knacka ner gammal puts. Man knackar så länge det lossnar lätt. – På vårt hus forslade vi bort flera ton puts, säger Peter, och 6,5 ton ny puts gick det åt. Så det var enorma mängder som transporterades på olika håll! Därefter återstår jobbet att göra det fint igen. Då är man väldigt väderberoende. Det bästa är att göra det när det är torrt och varmt. – Vi hade lite otur, eftersom det var en kall, blåsig och våt sommar, så det tog nog totalt ett par månader innan allt var klart, men det var det värt, berättar Peter. Totalt kostade omputsningen ca 40 000 kronor inklusive allt material, putsbruk, putsnät, spik plast & tejp.

Tips och råd från proffsputsaren!

• Putsa inte utomhusfasader själv när det kommer till stora arbeten – stora fasader kräver mycket expertis och samarbete, och är bäst överlåtna till experter inom putsning. Det är däremot helt okej att putsa fasader själv om det handlar om små projekt och skador/lagningar.
• Se till att underlaget är säkert och hanterar att behandlas, annars finns det en överhängande risk att sprickor uppstår. Se till att underlaget inte är befläckat och rent från fett, lösa partiklar och dylikt.
• Använd borrmaskin med visp, hink och skyffel när du ska blanda mindre mängder puts.
• Använd en tombola – alltså en stor blandare – när du ska blanda stora mängder. Murslev till putspåslag.
• Använd en hyvlad läkt och rätskiva eller bräda för bästa resultat vid putsning av tjockare skikt.
• Använd en bräda, rivbräde eller stålskånska när du ska lägga på tunnare skikt vid putsningen. Tänk på att en hörnlist är ett måste för avgränsningens skull när du lagar hörn eller trappor.
• Tänk på alla frågor som måste ställas när du väljer putsbruk. Underlaget kommer då i fokus. Är det kalk, sten, cement? Vilken tjocklek på skiktet krävs?
• Hyvlade träreglar, eller putsläktar, bör sättas upp med samma tjocklek som putsskiktet. Det hyvlade materialet är nödvändigt för att rätbrädan ska kunna glida på ett smort sätt när du jämnar av putsskiktet.
•  Att tänka på när du blandar: ordningsföljden är hyperviktig! Blanda in lite vatten i blandningskärlet först och lägg sedan växelvis till vatten och torrbruk. Rör om i några minuter efter det. Det är också viktigt att använda bruket ett par timmar efter blandningen.
• Lyd inte första instinkterna när bruket börjar styvna och tillsätt mer vatten, utan följ anvisningarna på säcken. De är där av en anledning!

Text Bibi Persson
Foto Henrik Petersson

Putsa fasad Putsa fasad själv  Det är viktigt att putsa fasad Putsa fasad själv - paret gjorde det på egen hand Putsa fasad - ytliga skikt såväl som tjocka skikt Putsa fasad såväl som möbler Putsa fasad själv och koppla av emellanåt Putsa fasad effektivt genom att använda rätt verktygPutsa fasad - nyputsade lanthandeln i fråga När du ska putsa fasad själv - tänk på att alla ytor är olika! Ny puts på gammal lanthandel bild 2

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!