Många står i valet och kvalet mellan tegel och betong när de kommer till takpannor. Vad som passar dig är helt beroende av ditt hus och din ekonomi. Viktigast är att taket i slutänden skyddar mot yttre förhållanden som fukt och kyla samtidigt som pannorna passar husets utseende och håller länge.
Alla vill ha ett slitstarkt tak som klarar tuffa väderförhållanden år ut och år in. Det är dessutom viktigt att takpannorna passar huset utseendemässigt och håller mot tidens tand. Vilka material finns det att välja på när det kommer till takpannor och vad är egentligen bäst?
Många olika takpannor att välja på
Det finns många olika takpannor att välja och vraka bland på marknaden. Bland annat finner du:
- Tegelpannor
- Betongpannor
- Fibercementpannor
- Plåtpannor
Vad för olika egenskaper kännetecknar de olika varianterna?
Tegelpannor – det klassiska alternativet
Tegelpannor är tillverkade av lera som pressas, torkas och bränns för att få sin rätta tålighet och form. Denna typ av taktäckning har använts i flera hundra år och finns i flera olika färger och nyanser. Järnhaltig lera blir rött vid bränning medan kalkhaltig lera i stället blir till gult tegel.
Tegelpannor håller väldigt länge och de ger taket en härlig färg. De åldras på ett vackert sätt och kommer som falsade eller ofalsade. Ofalsade passar på tak med skarp lutning, de förhindrar då att fukt kryper in under taket.
För att tegel ska fylla sin funktion på rätt sätt krävs rätt underarbete med bra takpapp.
Betongpannor – billigare än tegel
Även betong är ett naturligt material som består av sand, vatten, cement, järnoxidpigment samt vattenbaserad färg.
Betongpannor tenderar att ha en modernare design är sina tegelvarianter. De är större och mer jämna i sin form samtidigt som de alltid är falsade. De kommer i behandlat och obehandlat stuk. Se obehandlade har en råare struktur, den behandlade är blank och stilren. De behandlade behåller sitt utseende en lång tid samtidigt som materialet är hållbart och väldigt tåligt mot frost.
Betongpannor är i regel billigare än tegel och dessutom tätare i materialet. De håller inte riktigt lika länge dock, de åldras heller inte lika vackert som tegel gör. Den vanligaste formen av betongpannor är de tvåkupiga med ytbehandling av akrylfärg, färgen täpper till porerna och skyddar betongen.
Känner du sig osäker om det börjar bli dags att byta tak?
Läs våra tips på hur du ser när det är dags för takbyte!
Fibercementpannor – för det låglutande taket
Fibercement är ett material som blir allt mer populärt, både till tak men även som fasad. Det består av cement och naturliga armeringsfibrer och kräver minimalt med underhåll, de är avvisande mot vatten och riktigt tåliga för väder, fukt, kyla och vind. Fibercementpannor väger mycket mindre i jämförelse med tegel och betong samtidigt som de håller länge.
Många tror att fibercement är ett nytt material men det är över ett sekel gammalt och kallades förut för eternit. Materialet innehåller däremot inte farlig asbest som eterniten gjorde utan är i stället ett miljövänligt byggmaterial som tillverkas av just naturliga råvaror.
Plåtpannor – underhållsfritt och prisvärt
Traditionellt brukar tak i plåt se ut på ett karaktäristiskt sätt och inte i form av takpannor. Numera finns det dock takpanneplåt att välja och vraka bland, i flera olika kulörer och med diverse mönster. Det gör att plåten kan bli väldigt lik tegelpannor. Mossa fastnar inte på plåten och dessutom är det prisvärt att lägga i jämförelse med tegel. Plåt är dock ett mer vindkänsligt material som måste fästas ordentligt för att klara av svensk väderlek.
Det finns inget som är rätt och fel vad gäller typ av takmaterial som du väljer. Vissa takpannor är dyrare men håller längre, andra kanske passar husets utseende bra men kräver mer underhåll än ett annat. Det viktigaste är att du läser på ordentligt och känner dig helt säker på ditt val innan du köper hem takpannor att lägga om taket med. Välj mellan inte bara olika material utan även mellan tvåkupiga, enkupiga, falsade och ofalsade takpannor.
Anlita en takläggare
Vad du än väljer för tak är det viktigt att rätt underarbete görs innan taket läggs. Om takpannorna inte får rätt underlagstäckning letar sig fukt in under detta och fuktskador kan uppkomma. Det får mer andra ord inte finnas öppna skarvar, småskador eller spikhål där fukten kan ta sig in.
Det bästa sättet för att undvika fuktskador och få rätt takläggning är att låta en professionell takläggare utföra arbetet på ditt hus. När du har valt en hantverkare i stället för att göra jobbet själv får du dessutom garantier för att arbetet blir bra gjort, samtidigt som du inte utsätter dig själv för risker. Kolla vad som gäller med ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida, vid omläggning av småhustak brukar detta kunna utnyttjas.