- Annons -

Tadelakt – Ett inslag av Marocko

Tadelakten kommer ursprungligen från Nordafrika, där materialet har använts i hundratals år. Marockanerna använde den bland annat till att klä fasaderna till de vackra palatsen i Marrakech och romarna använde den till exempel som tätningsmaterial i de turkiska baden.

Det används fortfarande i norra Afrika men är även också vanligt i Spanien, Italien och Frankrike. I modern arkitektur har detta material och tekniken för detta börjat användas igen.

Tadelakt badkar badrum

 

Tadelakt – Ett alternativ till kakel?

Tadelakt är ett kalkbaserat putsbruk som bryts i Marocko. Detta kan appliceras på väggar och andra ytor. Eftersom Tadelakt ger en vattentät slitstark yta lämpar den sig bra i fuktiga miljöer som pooler, badrum och duschar. Ett perfekt alternativ till kakel. Det passar även bra att använda till bland annat trappor och bordskivor.

Tadelakt trappa bordsskiva

 

Tadelakt består av en blandning av kalkbaserat putsbruk som blandas med vatten. Den kan färgas med pulveriserad marmor, mineral eller oxidpigment. Tadelakt ska appliceras på den släta ytan i två lager som sedan slipas slät och glansig med en sten. Det ska helst utföras av en hantverkare som känner till materialet. Det krävs uthållighet, noggrannhet och känsla när man ska arbeta med materialet.

Tadelakt handfat blått

 

Man kan glädjas av Tadelakten länge, eftersom den färdiga ytan håller sig vacker under nästan en obegränsad tid.

Text: Malin Eld

 

- Annons -