- Annons -

Golvskivor som läggs med spår och kan “klickas” ihop har blivit mycket populära. Förmodligen beror detta på att golven är billiga i inköp och de är så pass enkla att lägga själv att du inte behöver anlita golvläggare. Det är enkelt att lägga klickgolv, men det finns endel saker du behöver ha koll på innan golvet läggs.

Klickgolv är ett billigt, snabbt och enkelt alternativ för att få ett nytt golv. Klickgolv finns i regel i två varianter, parkett och laminat. Båda kan läggas ovanpå ett befintligt golv, vilket är en stor fördel. Det är dock inte alltid att rekommendera.

lägga klickgolv

Det finns lite olika saker att förhålla sig till, beroende vilket rum du vill lägga klickgolv i. Om du till exempel lägger klickgolv i köket, använd så tätningsmassa för att förhindra att fukt tränger ned mellan skarvarna i golvet. Här ger vi våra bästa tips för att lägga klickgolv.

Att lägga klickgolv i 13 enkla steg

Den stora fördelen med klickgolv är att de är enkla att lägga, men du ska ändå inte göra avkall på noggrannheten. Om du är noggrann och följer anvisningarna, kommer du att få ett riktigt bra resultat. Du behöver inte heller några specialverktyg. För att lägga ett klickgolv behövs förutom golvskivorna, folie, tätningsmassa för golvpaneler, distanser och en träkloss med spår. Folien, som också kallas underlagsfoam, följer för det mesta med golvet vid köpet.

 1. Om du inte vill höja golvet, börja med att ta bort det gamla. Klickgolv kan också läggas över gamla golv, men om det är slitet är det bäst att ta bort innan det nya golvet läggs. Finns det ojämnheter in underlaget bör du jämna till dem innan du fortsätter. Bulor på en plastmatta kan skäras bort, och finns det hål kan dessa spacklas igen.
 2. Om du vill använda enbart de gamla golvlisterna, ta bort dem. Om du ska använda en smyglist som monteras utanpå golvsocklarna kan du låta dem sitta kvar.
 3. Om du lägger golvet i köket, flytta ut spis och vitvaror så att du har tillgång till hela den yta som golvet ska läggas på. Dammsug golvet ordentligt.
 4. Lägg ut folien över hela golvytan och skär till den med mattkniv. Om folien är smalare än golvet är brett, tejpa ihop bitar så att den täcker hela golvet. Lägg bitarna kant i kant, de ska inte ligga omlott.
 5. Sätt distanser mot väggen och lägg ut de första skivorna. Det ska vara en glipa på mellan 7 och 10 millimeter mellan väggen och den innersta skivan, om det rör sig om ett klickgolv i trä. Anledningen till detta är att trä expanderar och krymper med skiftande luftfuktighet. Det måste finnas lite utrymme för träet att svälla, annars kommer det att bildas utbuktningar.
 6. Vanligast är att lägga golvet med kortsidorna mot fönstret, så att ljuset faller längs med skivorna. Finns det flera fönster i rummet, utgå från det fönster som släpper in mest ljus. Ibland måste du dock ta hänsyn till hur golvet ligger i andra rum för att få hemmet enhetligt.
 7. Kontrollmät med en skiva i dörröppningen, så att dörren inte skrapar mot golvet när du öppnar eller stänger dörren. Kontrollera också att golvets höjd passar till tröskeln.
 8. Stryk tätningsmassa på skarvarna. Det räcker att stryka massa på den ena sidan i varje skarv.
 9. Tryck försiktigt ihop skivorna. Se till att det inte blir några synliga skarvar. Beroende på golvets konstruktion kan det vara enklast att först foga ihop flera skivor till en lång rad, och sedan klicka ihop långsidorna, rad för rad.
 10. Använd träklossen och knacka försiktigt med en hammare för att foga ihop skivorna.
 11. Om inte storleken på skivorna är perfekt anpassad till det utrymme som golvet ska läggas på får du såga till en eller flera skivor för att få det att passa. Mät upp utrymmet som ska täckas noggrant, och såga till skivorna med sticksåg. Kom ihåg att lämna utrymme så att golvet kan svälla, om det är ett trägolv. Montera de sågade skivorna på samma sätt som de andra. Efter att ha delat en skiva, börja nästa rad med den kapade biten.
 12. Montera smyglister, om du har valt att använda sådana.

lägga klickgolv

Krångel med dörrfoder och element

Det helt släta rummet existerar inte. Det finns nästan alltid någonting som försvårar arbetet. Det vanligaste problemet är dörrfoder. Om de kan tas bort kan du enkelt såga bort en liten bit längst ned, för att få plats med golvet. Använd en skiva för att mäta hur mycket som ska kapas från dörrfodret. Om det inte går att ta bort dörrfodret får du mäta där det sitter i dörröppningen. Använd en bit golv, och kapa med en fogsvans.

Om det finns vattenrör till element som går upp genom golvet kan du använda en bit av en golvskiva, och mäta ut där hålen ska vara. Använd en hålsåg för att göra hål i golvbiten, och använd en sticksåg för att såga mellan hålen och sedan diagonalt ut mot bitens kant, så att den delas i två delar. Lägg dessa bitar till rätta på varsin sida om rören.

- Annons -