Den som planerar att bygga sitt eget hus har en del saker att tänka igenom innan ett husbygge kan starta. Hur drar du bäst el, vatten och värme till exempel? Och vad är viktigt att tänka på när du ritar upp en planlösning? Läs mer om interiör i ett nybygge här på Villalivet!

När du väljer att bygga upp ett nytt hus har du många val att göra vad gäller värme, vatten, el och planlösning. Vad passar huset och dig bäst? Läs vidare för att förhoppningsvis få lite inspiration kring vad du bör tänka på invändigt i ett hus vid nyproduktion.

Så ritar du upp ditt hus – interiören

interiör

Det roligaste med att bygga sitt eget hus måste ändå vara att få rita upp en egen planlösning för rummen. Här gäller det att tänka till samt att använda sig av ett bra program hos någon av de hustillverkare du är intresserad av att anlita för husbygget. Vilken typ av hus passar dina behov och den tomt du valt att bygga det på? När du ritat upp skalet är det bara att enskilt skissa på varje rum, då kommer interiören ta form.

Hall och groventré

Hallen är det rum du först möts av i ett hus. Här är det viktig att tänka på förvaring men också att rummet känns hemtrevligt och välplanerat. En groventré kan vara skönt att ha i anslutning till tvättstugan, tillsammans med ett förråd eller kapprum för vinterjackor och resväskor.

Vardagsrummet

Vardagsrummet är ett viktigt och relativt klurigt rum att få till. Ska det vara i anslutning till terrass och altan och därmed i söderläge? Eller vill du hellre att köket ska ha en sådan placering. Ibland kan du behöva prioritera, lite beroende på vilket rum du tror du kommer vara mest i. Har du TV gäller det att planera för var denna ska placeras, dels för att denna inte ska ta upp en för stor yta i rummet eller stå i direkt solljus.  Tänk ett varv extra kring grannar och insyn om du vill ha stora fönsterpartier i detta rum.

Kök och matplats

Köket är för många hemmets hjärta. Ska kök och matplats vara i samma rum eller kanske olika? Även med detta rum finns det många val att göra. Hur många ska få plats vid matbordet och vill du ha en köksö att laga maten vid?

Badrum och sovrum

De flesta nybyggda hus har två badrum, ett lite större och ett som är mindre. Kanske det större badrummet på nedervåningen och den mindre toaletten på ovanvåningen? Det kan vara skönt att ha ett badrum nära sovrummet för att slippa gå genom hela huset om morgonen eller sent på kvällen.

Ett enkelsovrum är 10 kvadratmeter medan ett större är mellan 12-15 kvadratmeter stort. Ett sovrum för dubbelsäng bör alltså vara lite större. Här är det skönt om rummet är så kvadratiskt som möjligt för att förenkla möbleringen och göra rummet trivsamt.

interiör

Välja värme

När det kommer till uppvärmningen av ditt hus gäller det verkligen att jämföra de olika alternativ som står till buds på marknaden. Dessa är de huvudsakliga värmesystemen:

  •   Fjärrvärme
  •   Värmepump (berg- och jordvärmepump, luftvärmepump, frånluftsvärmepump, luft/luftvärmepump)
  •   Ved och pellets
  •   Solceller
  •   Elvärme
  •   Gas

Den värmekälla som dominerar marknaden i dagens läge är värmepumpar av olika slag. En frånluftsvärmepump är den allra vanligaste typen i nybyggda hus och denna har en enkel installation samtidigt som den inte tar alltför stor plats i hemmet. Det som är viktigt att veta innan du bestämmer energikälla är att ditt hus och ditt värmesystem måste uppfylla Boverkets energikrav, krav som reglerar hur mycket energi ett hus faktiskt får förbruka för just uppvärmning bland annat.

Dra el till huset

När det kommer till el måste de allra flesta elarbeten utföras en fackman, en auktoriserad elinstallatör. Som husägare är du ansvarig för att alla fasta elinstallationer hemma hos dig är säkra, så se till att anlita en pålitlig firma. En professionell elektriker måste förlägga kabel i marken, installera golvvärme och jorda vägguttagen. Anlita endast företag som är registrerade hos Elsäkerhetsverket.

Det du får göra själv elmässigt hemma är bland annat att:

  •   Montera sladdströmbrytare
  •   Byta lamphållare
  •   Byta befintlig strömbrytare eller befintligt vägguttag med högst 16 A placerad i egen kapsling eller dosa

Kostnaden för att göra en ny anslutning av el är beroende av flera faktorer. Kontakta nätägaren på det område där ditt nya hus ska ligga. Priset beror sedan på vad för arbete som krävs för att ansluta till nätet och hur stor din elanslutning blir.

interiör

Vatten till huset

Som husbyggare behöver du antingen ansluta dig till det kommunala vattnet och avloppet eller få godkänt på en trekammarbrunn i ett så kallat enskilt avlopp. För att få bygga en egen avloppsbrunn behöver du dock tillstånd från kommunen och tipset är att anlita en entreprenör som redan är godkänd av just kommunen.

Kommunalt vatten eller egen brunn?

Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen gällande vatten. Det kan vara dyrt att bekosta dragningen av kommunalt vatten till ett hus ute på landet men du kan sedan lita på att vattnet håller god kvalitet och aldrig sinar. När du har en egen brunn behöver investeringen inte kosta lika mycket, däremot behöver du kontinuerligt göra egna vattenprover och skicka in för analys.

Lycka till med ditt husbygge!

Vill ni bygga hus men inte hittat rätt tomt? Läs vår artikel om hur du ska tänka när du ska köpa tomt!