Tonåringen boar in sig

Tonåringen boar in sig

Oscar har fyllt 17 år. Han har sedan länge flyttat ner i familjens källare. Där är det nära till ytterdörren och han har egen toalett. Dessutom är det näst intill helt ljudisolerat. Samtidigt har han full service med städning och middagar från föräldrarna på ovanvåningen. Hade han bara fått en större säng hade lyckan varit total.

Tonåringen-boar-in-sig

Det allra svåraste är nog att inse att åren går så snabbt. I alla fall för föräldrarna. Från att en gång haft en liten kille med ett stort rum och små behov, till att samma kille har växt upp blivit stor. Plötsligt skjuter de höjden och med det kommer andra intressen och krav. Inte minst på hur rummet ska se ut och funka.

Musiken fyller rummet

Oscars största intressen är musiken och datorn. I hans värld finns gitarr, bas och keyboard. Datorn och de stora högtalarna fyller skrivbordet. Tur att de mesta av skolarbetet också görs på datorn. Enklaste sättet att förvara gitarrerna när de inte används är att hänga upp de på en vägghållare. Där är de skyddade och det ser snyggt ut. Oscar inget ont av att se sladdarna. Dessutom behöver han ofta komma åt att dem, så de får helt enkelt vara helt synliga.

Plats för polare

Allt som oftast kommer polarna över och “hänger” och ibland sover de över. Så ju fler sittplatser desto bättre. Att ha en säng som även funkar som soffa är bra. Lägg därtill en eller ett par flyttbara fåtöljer eller sittkuddar så att alla får plats. Madrasser på golvet eller extrasängar som går att rulla in är också bra att ha.

Ordning och reda

Visst är det skönt att kunna hitta sina saker innan skolan på morgonen. Krokar för kläder och väskor, hyllor och lådor för tidningar och böcker. Utnyttja platsen under sängen för extra förvaring. En tvättkorg i rummet eller strax utanför underlättar för alla. Anslagstavlan gör det också enkelt att sätta upp kom ihåg lappar, busskort och anteckningar om läxor och annat.

Tips för ett lyckat tonårsrum

  1. Välj det rum som är mest ljudisolerat för att slippa onödiga konfrontationer. Mina tonåringar och deras vänner har andra tider på dygnet än vi och de vill spela sin musik lite väl högt för mina öron.
  2. För att få plats med nya intressen och fler och större vänner så gäller det att rensa bort så mycket som möjligt av gamla saker.
  3. Investera i en riktigt bra arbetsstol eftersom det lär blir många timmar framför datorn med spel och läxor.
  4. Försök att komma på lösningar tillsammans, så att rummet används så effektivt som möjligt och är lätt att hålla snyggt och rent.
  5. Välj belysning som funkar för såväl läxläsning som sena LAN(Local Area Network)-nätter. Med en mörkläggande rullgardin blir det lätt att reglera ljusinsläppet.

Tonåringen boar in sig 2 Tonåringen boar in sig 3 Tonåringen boar in sig 6

Tonåringen boar in sig 7 Tonåringen boar in sig 5

Tonåringen boar in sig 4 Tonåringen boar in sig 1

 

Text Kicki Rundbäck Bild Daniel Mårtensson

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -