Tvätta tegelfasad – En guide för hur du gör det själv

Tvätta din tegelfasad

Du behöver inte få dig en chock när din tegelfasad eller tegelmur börjar få vita fläckar. Det är absolut inget fel på ditt tegel och därför behöver du inte få panik. Vanligtvis är det vattenlösliga salter. Dessa salter har avlagrats till ytan från murverket och din tegelfasad blir vitfläckig som resultat. Detta är fullt naturligt.

Du behöver inte någon renovering eller ta till några panikåtgärder – i många fall kan du själv lösa detta med hjälp av borstning och tvätt.

Ditt tegel ska förhindra så att vandringen av fukten inte tränger in i en vägg, det är en av dess uppgifter. Regn mot fasaden kan orsaka så att fukt kan komma in i inre delar av väggen men oftast är det på grund av otätheter i fogarna.

LÄS OCKSÅ: Ge din fasad ett lyft!

Tegel tar också upp betydligt mindre fukt och torkar upp snabbare än annat material och har just därför lägst hygrokopisk fukthalt av jämförbart material.

Vattnet i murbruket dras till torrare ytor och avdunstar där. Även salterna från bruk och tegel följer med. Det är en naturlig process.

Det är inte ovanligt att fällningarna upphör. Du kan även påskynda vandringen av saltet för att bli av med det.

tegelfasad

Utfällningen är något som kontinuerligt pågår. De fula vita fläckarna kommer med tiden att bli större och allt synligare. Händer detta så har du två alternativ att välja mellan. Antingen borstar du och dammsuger saltet som lossnar eller så tvättar du med vanligt vatten. Högtryckstvätt finns att hyra om du önskar tvätta med sådan.

Tänk på – Varning!

Tänker du använda högtryck så är det viktigt att du använder skyddsglasögon och handskar. Tänk på vädret när du tvättar – undvik att tvätta när det är direkt solsken mot din tegelvägg men även när det finns risk för frost. Fogarna blir skadade av allt för hård behandling.

Kom även ihåg att det inte är fogarna som utsätts för missfärgning, utan tegelytan. Det är rekommenderat att använda saltsyra när du tegeltvättar. Läs alltid anvisningarna. Tegel kan dra åt sig tvättlösningar.

Läs också: Bästa sättet att rengöra kakelfogar

Vi ger dig några tips när du ska tvätta tegelfasad

Den största chansen att göra rent från utfällningspartiklar är om du spolar nerifrån och uppåt och sedan tvärtom. När det rör sig om salter så kan det krävas fler tvättar. Har du en missfärgning som är grå – så kan det innebära att att rester från murbruket är kvar på teglet.

Fungerar det inte trots fler försök så kan du ta till hårdare tag – men var försiktig. Analysera gärna utfällningen med hjälp av tegelleverantören. På så sätt får du veta vilken metod som är lämplig.

Ta gärna en tesked och skrapa bort lite salt från väggen, lägg det sedan i en platsficka eller något som är väl förslutet.

Det här behöver du för att tvätta tegelfasad

Använd dig utav borstar som både har skaft är utan, men de får inte ha för hårda borstar. Hink, dammsugare, spackel, tvättsvamp och om så önskas även en högtrycksspruta.

Tips och värt att tänka på
  1. Om det är inomhus eller om väggen är på fuktkänsligt ställe – täck och tejpa gärna då plast på golvet så att det är täckt. Använd dig dessutom av fuktsugande material, som till exempel tidningar.

2. Använd dammsugaren för att suga upp saltdammet, ett tips är att även använda borstar.

3. Tänker du använda dig av vatten – använd en tvättsvamp och sug upp en rimlig mängd. Tvätta sedan av och låt det torka. Avslutningsvis så efterborstar du.

4. Tvätta gärna i cirklande rörelser med en långborste, var försiktig eftersom fogbruket kan följa med.

5. När du tvättar så gör det helst uppåt men hårt och strilande. Sedan är det viktigt att du låter det torka innan du upprepar behandlingen ett par dagar senare.

6. Om du använder dig av en högtryckstvätt, ställ in trycket.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -