Guiden till att inreda uterum!

Uterumsguiden – din inspiration till uterum!

Drömmer du om en skön sommarlounge, ett sommarrum och en vinterträdgård eller ett extra vardagsrum som du inreder efter säsong? Det är mycket att fundera över när ett efterlängtat uterum ska bli verklighet. Här hjälper vi dig med allt från tak till uterum och isolering till inredning.

I det svenska klimatet med våra vintrar och opålitliga väder är det viktigt med ett inrett uterum. Ett rum som blir en vacker och naturlig övergång mellan hus och den omgivande trädgården. Det finns en uppsjö av olika sorters inredda uterum men i den här artikeln koncentrerar vi oss på de som byggs på villan.

Tak till uterum – Väder- och vindskydd eller vinterbonat?

Det är en större utmaning att lägga till ett extra rum på ett hus än om allt byggs samtidigt. Det uterum som du skapar och inreder ska ses som en naturlig förlängning av din villa, och det ska gärna se ut som det har funnits där redan från början, en naturlig och vanlig utmaning vid (framförallt) inredningen av uterummet. Det är inte enbart själva huset som ska tas i beaktande utan också miljön runt omkring. Men allra viktigast är förstås syftet med uterummet, därefter kommer placeringen och materialet. Ska uterummets material vara detsamma som husets och smälta in eller ska det vara något som skapar en kontrast? När du vet vad du vill använda uterummet till vet du också vilken slags isolering du ska ha.
Om det är ett rum som endast ska användas sommartid så behöver du bara ett väderskydd, men har du tänkt använda utrymmet till mer än så behöver du isolering.

Inreda uterum
Pulpettakslösning med isolerade skjutdörrar gör att uterummet även fungerar som en vinterträdgård. Foto: Willab Garden.

Ytterligare en sak som är väldigt viktigt är grunden. Den är också beroende på rummets syfte. Om isolering inte är första prioritet är ett trädäck ett bra alternativ. Annars använder vi en klassisk och betryggande betongplatta. Tänk till en gång extra än en gång för lite. Vissa saker är lättare att byta ut och ändra men grunden tillhör inte en av dem.

 

Tak till uterum är centralt

I ett uterum är taket av stor betydelse eftersom det ska ha en känsla av att vara ljust och öppet. Om uterummet täcker något eller några av husets redan existerande fönster får du räkna med att det blir mörkare i rummet innanför om du har ett heltäckande tak. Om du å andra sidan har ett tak i uterummet av genomskinligt material kan det bli väldigt varmt. När vi tänker på våra uterum under idéstadiet tänker vi på dem i ett idealtillstånd av perfekt väder. Men då riskerar vi att glömma vissa saker. Regna kommer det alltid att göra så tänk därför på lutningen av taket. Regn och blåst för med sig löv och mossa från taket och lite av varje, speciellt om ditt hus finns i närheten av ett skogsparti. Tänk på att taket säkert behöver rengöras någon gång då och då. Samma sak med snö. Vi har fortfarande vintrar då det kommer stora mängder, och vad klarar då ditt tak av? Visst ska ett uterum skänka glädje men vi måste ändå slänga ett öga på lite mer realistiska fakta också.

“Förvandla din veranda till ett härligt inrett uterum”

Tak till uterum
Skånska byggvaror har lanserat en serie uterum med valmat tak som passar stilmässigt för äldre husverandor. Foto: Skånska Byggvaror.

Våga vara personlig – låt inspiration till uterummet flöda

Låt användningsområdet bestämma inredning av uterummet. Därefter tycker jag att lekfullhet och personlighet är det som ska styra. Det här är ett rum där du ska ha roligt. Både när du skapar det och när du tillbringar tid i det. Det behöver inte vara likadant som resten av huset. Här kan du inreda efter teman och följa de föränderliga årstiderna. Du kan se det som en plats att våga det där lilla extra som du kanske inte gör i andra rum med mer bestämda syften. Både vad det gäller färger, strukturer och annat. Experimentera, måla upp och föreställ dig hur ditt framtida uterum ska se ut, och använd inspirationen till uterummet när du väl börjar bygga den.

Matsal med gott om plats

Vad du ska använda ditt uterum till har naturligtvis betydelse för hur du inreder. I ett matrum är det bra att lämna yta orörd. Det får inte kännas trångt. Det är trevligt med ett större bord så att det finns gott om plats för gäster, härliga dukningar, blommor och ljusstakar. Bara tänk vilken känsla det blir med en middag, det skymmer utanför och inne lyser ljusen varmt. Det blir ett intressant uttryck genom att använda sig av olika sorters stolar och inte bara en och samma. Blanda nya med ärvda och lite loppisfynd, inspireras av uterum som andra har byggt och inrett.

Inspiration uterum Ett annat exempel på inspiration uterum

Kamin i uterummet ställer speciella krav på skorstenen.
Båda bilderna visar Victoria systemet byggt på mur.
Foto: Classicum

 

Orangeri med avlastningsytor

Om du ska ha ditt uterum som orangeri ska du självklart ha mycket växter, men inte för mycket. Du ska få plats också. Tänk även på att sätta ditt någon hylla, ha en avlastningsyta, plats för förvaring och omplanteringar. Och viktigast av allt, en plats att sitta ner och njuta av det du skapat.

Ett mysigt inrett uterum för lata dagar

Ett uterum är oftast till för rekreation och avslappning. Det ska vara ett ställe där du kan koppla bort en stressad omvärld och ta dig tid att vara i nuet. Det ska helt enkelt vara mysigt och utstråla trygghet, och allt ska vara bekvämt. Inga strikta hårda stolar utan mjuka möbler som inbjuder till att sitta eller ligga. Om du väljer en solstolsvariant med metallram tänk då på att blanda den med möbler som har mer inomhuskaraktär. Annars kan känslan bli mer sommarstuga och camping än ett levande hem. Och när du ändå ska ligga och slappna av så är det bättre med en pläd för mycket än en för lite.

Tak till uterum - med sadeltak Willab Garden Inreda uterum - mysig golvyta för sommarenPlanera in golvyta utanför glaspartierna så du får plats med blommor och en skön solstol. Det ger även en känsla av att uterummet är större. Sadeltakslösning.
Foto: Willab Garden

 

 

Maxa med textilier

Ett klassiskt inrett uterum består till stora delar av glas vilket gör att det blir kallt under en stor del av året. Perfekta ursäkten att maximera med kuddar, filtar och plädar för att just skapa värme.
Använd dig även av andra textiler för att skapa ett mjukare och mer levande intryck då ett tomt uterum kan se kalt och sterilt ut. Undvik att få uterummet att se ut som ett extra förvaringsutrymme under vintern, det förtjänar bättre än så.

Personlighet

I uterummet ska ni umgås och slappna av, därför ska det vara bekvämt, mysigt och gärna ha ha något av det som du tycker om att ha runt omkring dig. Personligen är jag väldigt förtjust i havet, men jag bor inte vid havet. I mitt uterum har jag sand, massvis med snäckor och andra saker som är associerat med havet. På det sättet har jag en av mina favoritmiljöer representerat i mitt uterum, det ökar mitt välbefinnande och får mig att slappna av.
Om du vill öka på känslan av att uterummet är ett förrum till naturen runt villan ska du satsa på mycket blommor och gröna växter. Tänk också på att ha dem på olika nivåer och höjder. Häng upp några. Sätt någon på en pall istället för bara på golvet, och blanda både låga och höga växter. Det gör det hela mer levande, det blir mer intressant för ögat och ökar på illusionen att du redan är ute i det fria.

Inspiration Uterum - med vita skjutdörrspartier från Skånska Byggvaror
Vita skjutdörrspartier från Skånska Byggvaror.

Saker att tänka på: Budget

Vad får det kosta? Har du en generös budget kan du unna dig lyxen med en arkitekt som skräddarsyr ett uterum helt enligt dina önskemål. Det finns även prisvärda alternativ, och det är att köpa ett färdigt uterum som monteras ihop. Antingen av en snickare eller av dig själv.

Kostnader

  • Eventuellt bygglov
  • Arkitektkostnad
  • Material
  • Själva grunden
  • Hantverkare

 

Inredaren tipsar om att inreda uterum

  1. Undvik att ha för mycket grejer. Då kan det se rörigt ut.
  2. Om du gillar gröna växter. Maxa!
  3. Låt rummets tänkta funktion bestämma inredningen.
  4. Ta chansen att vara lite osvensk och använd mycket färg.
  5. Var personlig. Visa vem du är.

 

Text: Patrick Hjertén

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -