- Annons -

Vill du ha en praktisk garageport, men vet inte vilken som passar till till din typ av garage? Det finns många olika slags garagedörrar på marknaden, så vi förstår att valet av port kan kännas svårt. Läs mer här för att bli lite klokare kring vilka garageportar som finns att välja på.

Funderar du på att köpa en ny garageport till garaget? Då kan det vara bra att läsa på om de olika typerna av garagedörrar som finns ute på marknaden och deras egenskaper. Det finns allt från takskjutport och vikport till vipport och slagport. Vilken port som passar dig beror bland annat på vilket användningsområde ditt garage har och hur mycket utrymme du har för dörrarna. Bra att fundera över kan även vara vilka finesser din dörr ska ha. Flertalet portar går nämligen att utrusta med garageportsöppnare, vilket gör det enkelt att köra in bilen i garaget utan att du behöver gå ut, låsa upp och öppna porten manuellt först.

garageport

Innan du väljer port

Användningsområdet är vad du ska fokusera på när du står inför ett val av garageport. Hur använder du ditt garage och vilka är det som använder det? Tänk på hur utrymmet ser ut utanför och innanför garaget, finns det plats för en dubbeldörr eller blir det snävt? Att det ska passa huset som helhet är också viktigt. Att ge garageporten samma färg som ytterdörren gör intrycket mer enhetligt till exempel.

Tänk på att du måste underhålla både mekanik och material i din garageport genom åren, oavsett vilken port du väljer. Inte minst för säkerhetens skull, utan även för att hålla den fin.

Olika typer av garagedörrar

De vanligaste typerna av garageportar är de som skjuts upp mot taket, de som viks upp och de som öppnas som en dubbeldörr ut mot uppfarten. Alla har sina fördelar och nackdelar.

Vipport: enkel att använda

Denna typ av garagedörr kräver utrymme ovanför garageporten för att kunna använda den. Du öppnar nämligen genom att lyfta porten i hela sin längd för att sedan skjuta in den under innertaket. Det gör att förvaringsutrymmet i garagets tak försvinner, vilket är bra att ha i åtanke innan du bestämmer dig för denna typ av garageport. Dessutom kan denna vara lite svår att montera ihop då den består av flera delar som ska fästas samman innan den kan sättas upp. En stor fördel med denna dörr är dock att den är lätt att använda av både barn och vuxna.

Vikport: tar liten plats

En vikport tar minimalt med plats när den tack vare sin smidiga konstruktion enkelt viks upp och skjuts in under taket i garaget när den öppnas. Den är lätt i sin vikt och är också enkel att använda. Viktigt att tänka på med denna port är att du behöver ha taket fritt för att få utrymme till att öppna den.

Slagport: klassiska dubbeldörrar

Denna typ av garagedörrar hittas på många garage tillhörande hus som byggdes i slutet av 1960-talet. Dubbeldörrar är inte lika vanligt på nyare garage, men de funkar oftast smidigt och har en enkel montering. Dessutom har de ett snyggt, klassiskt utseende som de flesta nyare modeller faktiskt saknar idag.

Slagporten tar i regel ingen plats när den är stängd. Men för att kunna öppna dörrarna i vintertid krävs det att det är skottat utanför eftersom att de öppnas utåt. Det kan vara bra att ha i åtanke innan du bestämmer dig för denna typ av garageport.

Takskjutport – med skenor i garagets tak

En praktisk och lättanvänd garagedörr är takskjutporten som ger dig gott om plats framför ingången till garaget. Det du behöver tänka på här är att utrymmet i stället tas på insidan av garagets tak, i form av skenor där porten skjuts in. Även denna typ av port är enkel att använda och fälls upp och ned genom ett handtag.

Automatisk garageportsöppnare

Alla typer av garageportar som nämns ovan kan utrustas med automatisk garageportsöppnare. Dessa går till och med att själv montera på en äldre port, till exempel med en saxarm om det gäller en slagport. Men tänk på att det inte är alla äldre dörrar som är kompatibla med dörröppnare, prata med din återförsäljare så kan du hjälpa dig att bedöma om en öppnare skulle fungera på just din dörr.

När du har denna funktion monterad och installerad kan du redan i bilen öppna porten och därefter parkera i garaget, utan att behöva kliva ur. Praktiskt och smidigt om det regnar och du kan gå in i huset direkt via garaget till exempel. Med ett frikopplingslås kan du vid tekniska problem ändå ta dig ut och in i garaget manuellt.

Lycka till med att välja garageport!

- Annons -