Hur fungerar en värmepump? Hur länge håller en värmepump? Vilken värmepump är bäst? Hur vet jag vilken värmepump jag ska välja? Frågorna är många och man kan verkligen grotta ner sig i detaljer och fakta. I den här guiden gör vi det enkelt och går igenom det mest grundläggande du bör tänka på när du ska välja värmepump.
Det här behöver du veta om värmepumpar
Man behöver inte vara en energiexpert för att förstå nyttan med en värmepump, men trots det kan valet av värmepump kännas svårt. I själva verket är det ganska enkelt, även om det finns flera typer av värmepumpar och olika sätt att nyttja energin på.
Om du utgår från dina faktiska behov, husets befintliga värmesystem, tomtens förutsättningar, var i landet du bor och din ekonomiska situation, så har du kommit ganska nära ett svar. Följ med när vi guidar dig till rätt värmepump. Håll till godo!
Hur väljer man rätt värmepump?
Ett hett tips är att börja med ett smidigt onlineverktyg. Testa exempelvis värmepumpsguiden från IVT Värmepumpar. Guiden tar bara en minut att gå igenom och ger dig ett förslag på värmepump. Oavsett vilken värmepump du väljer, så finns det besparingar att göra. Hur mycket du sparar i slutändan beror främst på vad du byter ifrån, men du kan också spara pengar om du byter ut din gamla värmepump till en ny.
Om du hellre vill rådfråga någon, så kan du alltid kontakta en certifierad återförsäljare direkt och berätta om dina behov och förutsättningar. Glöm inte bort att också undersöka vilka garantier som gäller och vad som ingår i installationen utöver din värmepump – till exempel vem som tar hand om och servar din värmepump eller hjälper dig vid driftstopp. Det är också viktigt att välja installatör med omsorg – någon som får och kan installera din värmepump.
Vad är en värmepump?
En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en plats till en annan. Den används för att värma upp ditt hus, men ibland också ditt varmvatten som du använder i handfatet, duschen eller badkaret. Du har faktiskt redan en eller flera värmepumpar hemma i ditt hus utan att du tänker på det. Principen i kylskåpet och frysen är densamma – fast omvänd. Detta innebär att du kan använda vissa värmepumpar för att även kyla huset.
Hur fungerar en värmepump?
Värmepumpar nyttjar lagrad solenergi från exempelvis marken, vattnet eller luften utanför huset. Energin utifrån räcker dock inte för att värma upp huset. Det är då värmepumpen kommer in i bilden och gör sin magi. Det är en termodynamisk process med mycket teknik bakom, så det går vi inte in på i den här guiden. Viktigaste är att inse att man med lite energi kan utvinna mycket mer energi med hjälp av värmepumpen – och det är häftigt.
Vad är fördelarna med en värmepump?
Den främsta anledningen till att skaffa en värmepump är att det sparar pengar och höjer värdet på fastigheten. Det är också ett enkelt, bekvämt och hållbart sätt att värma upp ditt hus på. Allt som behövs är lite elektricitet. För varje kilowattimme du tillför din värmepump, så kan den ge ungefär fem gånger så mycket värmeenergi tillbaka – 1 kWh in och 5 kWh ut.
En värmepump sänker därmed din uppvärmningskostnad och bidrar minimalt till växthuseffekten. Det är ett betydligt smartare alternativ till olja, direktverkande el och ved. En värmepump är också smidigare än pellets, då du inte behöver fylla på eller lagra något.
Olika typer av värmepumpar
Trots att det finns flera olika typer av värmepumpar är grundprincipen bakom tekniken densamma: lagrad solenergi i berg, vatten eller luft omvandlas till värme. Det finns många olika värmepumpstillverkare på marknaden idag. Tänk på att välja en värmepump som är anpassad efter nordiskt klimat och är baserad på beprövad teknik. IVT Värmepumpar, med utveckling och tillverkning i Tranås, har ett komplett sortiment av värmepumpar för olika behov och geografiska förhållanden.
Bergvärme, jordvärme och sjövärme
Bergvärme, jordvärme och sjövärme klumpas ofta ihop. Det beror på att samma värmepumpar kan användas för olika energikällor. Skillnaden är var energin finns – alltså i berget, jorden eller sjön. Uppvärmning med bergvärme ger dig den största energibesparingen av alla värmepumpar. En bergvärmepump kan faktiskt sänka din uppvärmningskostnad med upp till 80 %. Den största kostnaden för ett hushåll är trots allt uppvärmningen, så där finns det mycket pengar att spara.
Läs också: Bergvärme – guiden till den största energibesparingen
Luft/vattenvärme
Luft/vattenvärme tar energin direkt ur luften utanför som sedan används för att skapa inomhusvärme och tappvärmevatten. Fördelen med en luft/vattenvärmepump är att du inte behöver borra eller gräva. Det gör att din investeringskostnad blir lägre och du kan faktiskt sänka din uppvärmningskostnad med upp till 70 %. Luft/vattenvärme är alltså ett bra alternativ när det inte är möjligt att borra på din tomt. Precis som en bergvärmepump klarar en luft/vattenvärmepump hela husets värmebehov. En stor skillnad är att du har en utedel med fläkt och en innedel i huset.
Luft/luftvärme
Luft/luftvärme är precis som det låter – luft till luft. Det är en kompletterande värmekälla som nyttjar energin i utomhusluften och omvandlar den till värme som sprids via en innedel i mindre hus, stugor eller garage. En luft/luftvärmepump tillverkar inget varmvatten, men den kan med fördel användas året runt för att värma upp luften och ger en stor besparing om du har direktverkande el idag. Välj alltid en luft/luftvärmepump som tål det nordiska klimatet och riktigt kalla vintrar. Med en luft/luftvärmepump kan du också kyla ner huset under varma sommardagar. På köpet får du också renare och friskare luft.
Frånluftsvärme
Frånluftsvärme bygger på att din frånluftspump nyttjar energin som finns i luften inne i huset. Den använder luften som annars hade ventilerats ut och gått till spillo för dig. Det gör att du kan producera värme och varmvatten till en lägre kostnad. Dessutom får du ett sundare inomhusklimat då luften byts ut hela tiden. För att avlasta din frånluftspump och minska användningen av elpatronen (som stöttar värmepumpen vid kallare väderlek) kan du komplettera med till exempel en luft/luftvärmepump.
Vanliga frågor om värmepumpar
Får jag installera en värmepump själv?
Nej, det får du inte göra. De flesta värmepumpar innehåller olika typer av köldmedier och får därför bara installeras av certifierad personal. Så ta alltid det säkra före det osäkra och kontakta en certifierad återförsäljare nära dig. De finns över hela Sverige.
Vad kostar en värmepump?
Det smidigaste är att låta en certifierad installatör göra en besiktning. Efter det får du en offert och sparkalkyl. Då vet du precis vad du får innan du köper något. Slutpriset för en bergvärmepump och kostnaden för borrning, installation och driftsättning är ungefär 120 000–240 000 kr. För en luft/vattenvärmepump ligger kostnaden på cirka 95 000–150 000 kr inklusive installation och driftsättning. Luft/luftvärmepumpar ligger lägre i pris, eftersom de är kompletterande värmekällor som inte tillverkar varmvatten. Energibesparingen är mindre jämfört med bergvärme och luft/vattenvärme.
I den här prisguiden finns ungefärliga kostnader för bergvärmepumpar beroende på behov av uppvärmd yta.
Hur stor värmepump behöver jag?
Allt beror på dina behov och hur ditt hus är dimensionerat. Vid en besiktning tittar installatören på allt från storlek, isolering och fönster till byggnadens nuvarande energi- och varmvattenförbrukning. Två till synes lika stora hus, kan ha helt olika behov. Det är också viktigt var i landet du bor, då det är stora skillnader mellan södra och norra Sverige.
Kom ihåg att störst effekt inte behöver vara bäst för dig. Du kan räkna på det själv, men eftersom det krävs en certifierad installatör för att göra jobbet, så är vårt råd att kontakta en expert, oavsett om du ska byta, installera nytt eller serva. Då får du rätt hjälp direkt!