Fönstertätning för sommarens varmaste dagar

Sommarens värmebölja har inte gått någon i Sverige förbi. Har vi väl fått till en behaglig inomhustemperatur vill vi förstås bibehålla den. Tumregeln är enkel: bra fönstertätning läcker varken in eller ut värme, och din AC sparar energi om du inte släpper in den varma luften.

Det verkar inte spela någon roll hur många fläktar du placerar i huset, det kommer fortfarande kännas varmt. Det beror på att den varma luften inomhus inte får någon ärlig chans att kylas ned. Spontant vill vi förstås öppna fönstren och skapa korsdrag, men har du ett AC-system gör du bäst i att hålla fönstren stängda, och täta. Gamla träfönster är vackra – det är vi alla överens om – men de slukar energi.

Du har ett par möjligheter att få till ett bättre inomhusklimat: det första är att helt byta ut dina fönster till underhållsfria PVC-fönster. Du kan också välja att tillfälligt täta dina fönster med nya fönsterlister. Har du en portabel AC och behöver hålla fönstret öppet för luftröret finns det speciella fönstertätningsanläggningar som vi kommer skriva om i den här texten.

Läs också: Byta fönster: 7 Experttips för lyckat fönsterbyte

Så kan du täta ditt eget fönster

Det är förstås djärvt att sätta igång att byta ut fönstren mitt under sommaren när de flesta hantverkare gått på semester. Har du inte den möjligheten kan du enkelt åstadkomma en tillfällig fönstertätning genom att byta ut dina fönsterlister. Börja med att dra loss de gamla listerna med hjälp av en kniv. Rengör noggrant för att den nya listen ska fastna ordentligt. Mät ut hur pass bred tätningslist du ska köpa för att den ska passa ditt fönster och gå sedan med måtten till din byggvaruhandel. Köp självhäftande tätningslister i rätt storlek och fäst dem sedan kring ditt fönster såsom de förra satt.

Var sedan noga med att hålla fönstren stängda under dagtid när det är som varmast. Ligger solen på ordentligt kan du vinkla ner persienner eller dra för gardiner, så att luften inomhus inte hettas upp för mycket. När det sedan börjar bli svalare på kvällen kan du öppna upp och skapa korsdrag för att kyla ner om du tycker det känns behagligt.

Fönstertätning portabel AC

Många är vi som stått med vår portabla air condition med öppet fönster och förbannad oss över hur man egentligen ska lyckas täta sitt fönster när luftröret kräver utomhusluft. En portabel AC-anläggning lär blir en dyr historia om du inte tätar den med en kappa runt fönstret, eftersom du släpper in den heta luften samtidigt som AC:n jobbar för fullt med att kyla ner den. Dessutom släpper det öppna fönstret in myggor, flugor och andra insekter.

Fönstertätning speciellt tillverkade för just portabel AC går att köpa. Till din portabla AC finns det en specialdesignad fönstertätare som du placerar runt fönstret. Med en dragkedja eller med kardborrar kan du sedan täta hela fönsterspalten förutom där frånluftsslangen går. De är speciellt tillverkade för att inte släppa in den varma luften och är vattenavvisande. Det finns modeller som ska passa alla typer av fönster, så fråga i ditt byggvaruhus.

Läs också: Portabel AC bäst i test 2024: Din ultimata köpguide

När semestersäsongen är slut kan du överväga att byta ut dina fönster till täta PVC-fönster, så har du även säkrat energiförbrukningen under vinterhalvåret! Lycka till.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -