Golv som värmer – Allt du behöver veta om golvvärme
Golvvärme är sedan länge en självklarhet i många hus. Vi har blivit vana vid att sätta fötterna på ett ljummet badrumsgolv eller att kliva in i en hall där spåren efter kängorna torkar snabbt. Nu tar vi golvvärmen ännu ett steg – och installerar den i hela huset.
Anna och Pär flyttade in i sitt hus i maj 2007. Planen hade varit att bygga nytt, men så yppade sig tillfället att köpa Pärs farmors hus. Drömmen om det hus de hade tänkt sig från början ville de ändå inte släppa.
– Trots att det inte blev ett nybyggt hus ville vi ändå renovera det så att det kändes som vårt eget, säger Pär, som dessutom är snickare till professionen.
Lätt att möblera
Huset byggdes på 50-talet, och en del hade inte renoverats sedan dess. Och eftersom allt ändå skulle göras om kom de på tanken att de lika väl kunde installera golvvärme i hela huset.
– Överallt i huset fanns stora gammaldags element som vi ändå hade tvingats byta ut, och då kändes det skönt att hitta en lösning utan element. Det betyder ju en del för möblering att slippa elementen, säger Anna.
Inne i huset var det självklart att välja vattenburen golvvärme, eftersom det fanns fjärrvärme installerat. Däremot på altanen blev valet elburen golvvärme.
”Det betyder en del för möbleringen att slippa elementen. Men det bästa med golvvärmen är nog ändå själva upplevelsen.”
– Det är ju en kostnadsfråga. Väljer man vattenburen golvvärme på altanen så måste man ha det på jämt för att det inte ska frysa sönder, och då måste man också välja dyrare glas för att isolera bättre. Med elburen golvvärme kan man välja när man vill ha den på, förklarar Pär.
Nu finns det istället decimeterstora relä i varje rum, där man kan reglera värmen. Med charmtrollet Noa, tre år, och minstingen Isak som än bara räknar sin ålder i månader, finns en annan viktig aspekt av golvvärme.
– Det är ju lätt att hålla rent, menar Pär. Dels finns det inga element som samlar damm och är i vägen, dels är golvet torrt nästan så fort man har torkat det.
Hög mysfaktor med golvvärme
Men det bästa med golvvärmen är nog ändå själva upplevelsen. Värmen är annorlunda, och ger en konstant mysfaktor i hela huset.
– Att sitta på golvet och leka med barnen är bara inbjudande, och jag uppskattar verkligen att det är en så jämn värme i hela huset, säger Anna. Värme i huset kan man få på många sätt, men det är verkligen en speciell känsla med golvvärme.
Och när Noa har varit ute och lekt i snön och kommer in med blöta kläder kan hela entrén förvandlas till torkställe. Overaller och vantar läggs ut på golvet, och snart är både Noa och kläderna redo för nästa match med snögubben. Golvvärmen i uterummet används inte så mycket den här tiden på året, men är en välkommen detalj på höst och vår.
– Den förlänger säsongen en del, men vintertid använder vi inte uterummet, säger Anna. Enda undantaget var julafton då vi faktiskt åt frukost där. Det var en speciell upplevelse som inte hade varit så lockande utan ett varmt och skönt golv.
Bra att veta om golvvärme
- Golvets yttemperatur får inte vara mer än 27 grader.
- En värmepump som arbetar mot ett lågtempererat golvvärmesystem får 15–20% bättre verkningsgrad.
- Nya fönster eller extraglas kan behövas mot kallras om du installerar golvvärme i befintliga hus.
- När du installerar golvvärme i befintligt hus ökar energiförbrukningen. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad sparar du ca 5% av husets energibehov.
- Vattenburen golvvärme kan användas för olika typer av uppvärmningskällor, och är att rekommendera vid nyinstallation.
Källa: Arne Lögdberg, Villalivets Expertpanel
Text Lill Andreasson
Foto Mats Samuelsson