Att spara energi är enkelt!

Spara energi genom att se över dina vanor.

Energikostnaden är en stor utgift för oss villaägare. Se över dina vanor nu så kan du spara energi, sänka dina kostnader och värna om miljön.

I snitt använder en familj i en eluppvärmd villa ca 26 200 kWh per år. Av detta går ca 6 200 kWh till hushållsel i form av elektroniska apparater, maskiner och belysning. Det kostar ungefär 34 000 kronor om året.

Genom att räkna ut hur mycket vitvaror och andra apparater drar i el blir det enklare att få kontroll över förbrukningen och sen göra de förändringar som leder till en energibesparing.

Här får du tips på att spara energi

På med varmare kläder

För varje grad man sänker temperaturen inomhus minskar man energiförbrukningen med ca 5%.

Vädra smart

Snabba tvärdrag är mycket effektivare än att låta fönstret stå på glänt. Tänk bara på att låta radiatorerna vid fönstren vara avstängda ca 30 min efter vädring.

Byt till lågenergilampor

Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor, de drar endast en fjärdedel så mycket som en vanlig glödlampa. Man behöver inte byta alla, byt men exempelvis ut tio av de mest använda glödlamporna mot lågenergilampor kan man spara upp till 500 kr per år. Man ska även tänka på att släcka lamporna när man lämnar rummet.

Stäng av hemelektroniken

För att göra ytterligare besparingar bör man stänga av apparater man inte använder, exempelvis datorer, TV och musikanläggningar. Även om man har apparaterna i ”viloläge” så kan man genom att stänga av dem spara upp till 500 kWh per år.

Se över dina fönster

Fönster ska släppa in ljus och värme från solen och samtidigt hindra att inomhusvärme läcker ut. Genom att se över dina fönster kan du hindra att allt för mycket värme läcker ut.

Lycka till!

Läs mer om hur du spar energi i din villa

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -