Villalivet besöker: Familjen Tidstrand
NAMN: Emma Tidstrand, Magnus och två barn Elise 3 och Samuel 6 år.
YRKE: Emma är ingenjör och projektledare, Magnus är kapitalförvaltare.
BOR: Enplansvilla byggd 1980 i Halmstad, 117 m2, 3-glasfönster, tegelfasad, råspont och tilläggsisolering, tegeltak.
ENERGIKÄLLA: Luft/vatten-värmepump med styrsystem uppkopplat via wifi.
ENERGIFÖRBRUKNING:Ca 11 000 kwh, inomhus- temperatur, 21 grader.
SMART VÄRME! – Testfamiljen berättar.
Valet var lätt för Emma och Magnus Tidstrand när de blev erbjudna att prova ett värmesystem som ännu inte kommit ut på marknaden: en luft/vattenvärmepump + inomhusmodul med wifi-uppkoppling. Vad som är framtidens modell återstår att se, men efter ett års testande är familjen nöjd med sitt allt smartare hem. –Det känns helt rätt med smart teknik, touchskärm, trådlös uppkoppling och anpassad energiåtgång, tycker Emma.
TEXT EVA LINETTI eva.linetti@villalivet.se FOTO ÅSA SILLER
“Vårt miljötänk har ökat nu när vi ser hur mycket energi vi gör av med.”
Familjen Tidstrand bor i ett enplans tegelhus i Halmstad. Huset är byggt 1980 och nyrenoverat efter att de flyttade hit 2015. Barnen Elise 3 år och Samuel 6 år sitter på köksgolvet och rattar var sin barstol som om de körde buss. Det blir kaffe i uterummet. Ute piskar regnet.
– Det blir mycket film idag mamma, konstaterar Samuel medan han nöjd äter kärleksmums.
När familjen köpte huset var det mycket välskött men en renovering och modernisering behövde göras.
– Vi värdesatte att det fanns ett vattenburet system i huset, berättar Emma. Det var tidigare kopplat till en elpanna som skötte uppvärmning och varmvattenproduktion. Elpannan har nu bytts ut till en värmepump, vilket har minskat energiförbrukningen rejält. Vi har kvar samma radiatorer och har bara bytt ut några mot golvvärme.
Trådlöst styrsystem
Emma är ingenjör och jobbar som projektledare på ett svenskt företag i värmebranschen. Det var så hon blev erbjuden att testa det nya systemet. Det var en del i produktutvecklingsprocessen.
– Vi bidrog med kundperspektivet och kunde vara med och påverka för att förbättra användarvänligheten. Jag har arbetat länge med produktutveckling och konstruktion inom olika branscher, och vet hur viktigt och värdefullt det är att testa produkter i verkligheten.
På fasaden ut mot trädgården sitter luft/vattenvärmepumpen mot väggen. Det är den som växlar luftens energi till att bli värme. Inomhusmodulen, som använder värmen till att värma upp huset och till varmvattenproduktion, sitter i tvättstugan som ligger vägg i vägg med köket. Den ser ut som ett kylskåp, stilrent. Hon trycker lätt på skåpfronten och en lucka öppnas.
– Här sitter kontrollpanelen med det nya styrsystemet, förklarar Emma medan hon visar gradinställningen på varmvatten och värmen som just idag är inställd på 21 grader.
Emma tar oss vidare till rumsgivaren som också ingår i värmesystemet. Den ser ut som en surfplatta och sitter på väggen utanför familjens tre sovrum.
– Den ger information till systemet så att det ska hålla rätt värmenivå. Här kan man också ändra inställningar, höja eller sänka värmen till exempel. Emma och Magnus har en app i sina mobiler där de kan övervaka systemet och ändra inställningar när de vill det.
– Till exempel om vi ska ha gäster, be-rättar Magnus, och vi är fler som ska duscha så kan vi öka varmvattentill-verkningen. Då höjer jag gradantalet direkt i appen och behöver inte gå till tvättstugan.
De får också indikationer i appen när det finns en uppdaterad mjukvara att ladda ner. På så vis har de alltid senaste den versionen. Och som testfamilj har de ju fått vara med och bidraga till att appar och displayer är enkla att förstå och använda.
En del av deras smarta hem
För Emma och Magnus har bytet av värmekälla inneburit att gå från elpanna till en modern luft/vattenvärmepump vilket sänkte energiåtgången till nästan hälften. Tack vare att värmepumpen är uppkopplad så kan mjukvaran uppdateras kontinuerligt, något som säkerställer att de får den mest optimala driften och energibesparingen.
– Värmepumpen är väderstyrd, förklarar Emma. Den hämtar hela tiden information från väderinstitut. Den är också smart på så sätt att den kan lära sig familjens behov. När vi reser bort kan vi ställa in den i bortaläge för att sänka energiåtgången och vi kan övervaka systemet från våra mobiler. Det är en trygghet att kunna se att allt fungerar när vi är på semester.
En annan sak som påverkar uppvärmningskostnaden är att elen köps när spotpriserna är som billigast på dygnet, något som är ganska vanligt idag.
På fönsterbrädan står en röststyrd konsol som har blivit en del av familjelivet.
– Hej Google, sätt på radion, säger mamma Emma till konsolen, och en liten papegoja som heter Elise upprepar glatt instruktionen.
– Vi vill göra vår energilösning till en del av vårt redan nu smarta hem. Vi styr till exempel musik, belysning och larm via smarta system idag. Det är kul att kunna ligga i framkant med lösningar som underlättar vår vardag.
– Det är inte så att vi tittar på styrsystemet regelbundet, men nån gång ibland, berättar Magnus. Om jag upplever att det är svalt så kan jag ju titta så att värdena ser bra ut eller om det är nåt som avviker. Vi har blivit mer medvetna. Vårt miljötänk har ökat nu när vi ser hur mycket energi vi gör av med.
“Vi styr redan musik, belysning och larm via smarta system idag.”
SMARTA TIPS För dig som ska investera i nytt värmesystem.
✔ Gör ordentlig research.
✔ Försäkra dig om att tekniken har framtiden för sig.
✔ Be om att få värmepumpens styrsystemet demonstrerat så du kan bedöma hur enkelt det är att förstå och använda.
✔ Satsa på kvalitet eftersom det är ett system som ska hålla länge.
✔ Be en säljare eller installatör att göra dimensionering och beräkning så du vet vilket värmesystem som passar just ditt hus.