- Annons -

Visste du att var sjunde svensk har högre elpris än de behöver ha? Valet av elavtal har de senaste åren blivit mycket enklare tack vare de prisjämförelsesajter man kan ta till hjälp, och fler idag jämför elpris än tidigare.

Lägre elpris? Den korta tid du lägger ner på att byta elavtal kan ge stora besparingar, i snitt 1800 kronor om året (enligt elskling.se). De som bor i villa har mest att tjäna på att byta elavtal, för de som bor i lägenhet är vinsten lägre.

Det bästa du kan göra är att se till att man har ett bra avtal att börja med. Ingå inga snabba avtal när elföretagen ringer eller stannar dig på gatan, efter som du då inte har koll på ditt nuvarande elpris eller vad som ingår i ditt avtal. Ta din tid och ha alla underlag framme när du förhandlar fram ett nytt, bättre avtal. Jämför el noga och se till att du har övertaget vid förhandlingar.

1. BÄTTRE ELPRIS MED AKTIVT VAL FRÅN START

Den som inte aktivt gjort ett val, till exempel vid flytt till en ny bostad, blir automatiskt tilldelad ett elhandelsföretag. Du betalar då tillsvidarepris, vilket är en typ av rörligt pris som följer utvecklingen på elbörsen men som rör sig trögare än ett avtal med rörligt pris.

Tillsvidarepris kallas också normalpris, enkelpris eller anvisningsel, och det är oftast det dyraste alternativet. Det kan vara hela 30 procent dyrare än ett rörligt, fast eller mixavtal. Detta avtal gäller ända tills du byter det mot ett annat.

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå betalar 14 procent av svenskarna, ungefär var sjunde svensk, ett tillsvidarepris på sin el.

De flesta av dessa bor förmodligen i lägenhet, där kostnaden för el inte är så hög, men det är onödiga pengar att lägga ut. Det är tillsvidarekunderna som har mest att vinna på att byta avtal.

Tips: Om du inte aktivt tecknar ett eget avtal när du flyttar in i ett nytt boende blir du tilldelad ett elavtal, som oftast är det dyraste. Därför bör du jämföra elpris mellan olika elföretag för att få en bättre deal.

2. HÅLL KOLL PÅ AVTALSTIDEN

Har du redan ett avtal som du vill byta ska du först och främst kolla när innevarande avtal går ut. Om du byter innan det går ut kan du tvingas betala skadestånd, vilket förmodligen äter upp hela vinsten av att byta.

Vanligtvis har elavtal en till tre månaders uppsägningstid, och många avtal förlängs automatiskt när de löper ut. Du måste då själv aktivt säga upp det några månader i förväg.

Tips: Kontakta det elbolag du har och kolla när bindningstiden löper ut, och hur lång uppsägningstid du har.

3. JÄMFÖR ELPRIS

Nu är det dags att ge sig ut och jämföra elpris. Tack vare olika kostnadsfria jämförelsesajter som till exempel elskling.se, som är en privat aktör, och elpriskollen.se, som är icke-kommersiell och drivs av Energimarknadsmyndigheten, är det lätt att jämföra olika elprisavtal.

Du skriver bara in din postkod, om du bor i lägenhet eller villa, hur mycket du förbrukar per år, om du vill ha miljöavtal och hur du vill betala, och så räknar sajten ut vilka avtal som är bäst för dig just nu. Din elförbrukning står på din elfaktura.

Där står också anläggningsuppgifterna som behövs vid elavtalsbyte. Vissa webbplatser ger dig möjlighet att välja efter högst kundnöjdhet och inte bara efter pris. På några kan du även genomföra bytet redan på webbplatsen. Du ansvarar dock själv för att se till att ditt förra avtal har gått ut.

Tips: Du måste själv se till att du inte är bunden vid ett elavtal när du vill göra bytet.

4. RÖRLIGT ELLER FAST ELPRIS

Med ett fast avtal är priset bundet. Du vet då vad priset per kilowattimme kommer att vara under avtalstiden, som kan variera mellan 6 månader och flera år. Fördelen är att du är skyddad mot prishöjningar, nackdelen är att du går miste om prissänkningar.

Att det är bäst att binda elpriset på sommaren är däremot en myt, enligt Faraz Azima på elskling.se. Ett rörligt elpris följer prisutvecklingen på elbörsen, Nordpool, vilket innebär att priset går upp och ner. Det är svårt att ge direkta råd om vad som är bäst. 2012 var rörligt pris mest fördelaktigt, året före var fast pris bättre.

Därför är det generella rådet att välja det som passar den egna ekonomin bäst. Den som har små ekonomiska marginaler och är i behov av att veta exakta utgifter varje månad bör välja fast pris. Den som har en ekonomi som klarar av lite större utgifter ibland kan välja rörligt. Du kan även välja mixavtal, vilket är hälften bundet och hälften fast.

Tips: Med ett fast avtal har du kontroll över dina månadskostnader, men du går miste om eventuella prissänkningar.

5. HÅLL KOLL PÅ ELPRISERNAS SVÄNGNINGAR

Bara för att man har tecknat det billigaste avtalet en gång behöver det inte alltid vara det billigaste. Den som har rörligt avtal bör hålla koll på elprisernas svängningar, och den som har bundet bör se över sitt elpris några månader innan avtalet löper ut.

Bor du i stor villa har du så klart mer att spara på att se över dina avtal regelbundet, men även lägenhetsinnehavare kan spara hundralappar.

Tips: Se över ditt elavtal regelbundet.

6. PRIS PER TIMME

I oktober 2012 trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för elkunder att teckna avtal där elförbrukningen mäts per timme. På det viset kan man spara pengar, men enligt Bo Hesselgren på Konsumenternas energimarknadsbyrå gäller det endast dem som har intresse och möjlighet att lägga ner tid på att hålla kolla på elpriset.

Dessutom bör man ha möjlighet att flytta förbrukningen till de timmar då elpriset är som lägst, till exempel genom att ha en ackumulatortank som lagrar varmvatten. Annars kan det till och med bli dyrare för konsumenten.

Källa: Råd & Rön.se

- Annons -