Varma sköna vintergolv

Golvvärme är behaglig att gå på och dessutom kan den göra sitt för den övriga uppvärmningen i huset. Här får du tips och vägledning för vad du ska tänka på när du ska installera golvvärme i din villa.

golvvarme

Att sätta ner fötterna på ett varmt golv är alltid härligt och speciellt under de kallaste vintermånaderna. Golvvärme är ett lågtemperatursystem vilket innebär att värmen kommer ut i rummet via golvytan med en ganska låg temperatur. Om du har rätt förutsättningar för din golvvärme ska du teoretiskt sett kunna sänka energiåtgången i huset, genom att sänka inomhustemperaturen fast du behåller en behaglig värme.

 

Osynlig golvvärme

Golvvärmen gör det inte bara varmt om fötterna utan har också många andra fördelar. Det är ett system som inte kräver plats eller är synligt eftersom golvvärmen ”göms” under golvet. Det förenklar också städningen då det inte finns något som samlar damm som exempelvis ett element gör, dessutom torkar golvet många gånger snabbare när man tvättat det. En annan fördel är att golvet hålls torrt och det blir därmed ingen plats för tillväxt av kvalster och andra organismer.

 

Två olika system

Det finns två typer av golvvärme, komfort – eller fullvärme. Komfortvärme är tänkt att bara hålla golvet varmt, med fullvärme är golvvärmen den enda värmekällan i rummet då den även ska värma luften.  Golvvärme kan vara luftburen, vattenburen eller bestå av elslingor. De vanligaste golvvärmesystemen bygger på direktverkande el eller uppvärmt vatten som cirkulerar. Även om man har direktverkande el i övriga huset kan man välja att ha vattenburen golvvärme. Däremot kan man med ett vattenburet uppvärmningssystem växla mellan olika värmekällor som pelletspanna eller värmepump. Den valmöjligheten har man inte om man väljer direktverkande el som uppvärmningsform. En annan aspekt om man använder sig av vattenburen golvvärme är att man inte blir drabbad av exempelvis stigande elpriser. De olika systemen el, vatten och luft har olika fördelar. Golvvärme från elslingor tar mindre plats än de två andra systemen, men är däremot dyrare.

 

Installation

Vattenburen golvvärme måste installeras av en fackman. De flesta elektriska värmegolven kräver installation av behörig elektriker. Men vissa komfortvärme-system som är på högst 50 volt kan du installera själv om du är normalhändig. Däremot måste du vara påläst om du utför jobbet själv, annars finns risken att golvet måste rivas upp om något blir fel. Inkoppling av transformator och anslutningen till nätet måste däremot alltid utföras av behörig elektriker.

Däremot kan det finnas risk för att dina försäkringar inte gäller om något skulle gå snett. För säkerhets skull kan du kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du ska installera ett komfortvärmesystem själv.

 

Val av golv

När du ska installera golvvärme i din villa finns det vissa saker du först bör tänka igenom. Framförallt vilket golv du ska lägga ovanpå golvvärmen. Hur effekten av den installerade golvvärmen blir har till stor del att göra med vilket golv du väljer att lägga. Ett tjockt trägolv är inte att rekommendera då värmen får svårt att nå fram och komma till sin rätt medan ett klinkergolv passar bra. Lägger du ett tjockt golv krävs högre vattentemperatur än på ett tunnare golv. Du ska också tänka på att golvvärmen oftast inte är på året runt och att vissa golv kan göra sig bra tillsammans med golvvärmen men kan upplevas som kalla under de månader värmen är avstängd. Det bästa du kan göra om du är osäker på hur golvvärmen fungerar tillsammans med det tänkta golvet är att ta kontakt med en återförsäljare eller en installatör som kan ge dig hjälp och vägledning. När du ska installera golvvärme ska du se till att du har tillräckligt med isolering. Risken är annars att värmen smiter ut under huset och det finns då risk för fuktskador. Det bästa är att ta reda på hur mycket isolering du behöver till just ditt golv genom att prata med en fackman.

 

Fördelar med golvvärme:

  • Ökar komforten i huset då du får ett varmt golv att sätta fötterna på.
  • Du får ett bättre inomhusklimat.
  • Med rätt förutsättningar kan du sänka dina energikostnader.
  • Golvvärmen är ett system som inte kräver plats är lättskött och osynligt.

 

Fakta om golvvärme:

  • Golvvärme finns i tre olika system, som drivs med vatten, luft eller genom direktverkande el.
  • Om du lägger golvvärmen under trä ska du tänka på att inte lägga för tjockt golv då risken finns att träet isolerar värmen.
  • För att få önskvärd komfort bör du installera ett golvvärmesystem med termostat.
  • Vissa komfortvärmesystem med klenspänningssystem under 50 volt kan du som är normalhändig installera själv. Inkoppling av transformator och anslutningen till nätet måste alltid utföras av behörig elektriker.
  • Att ha tillräckligt med isolering är A och O när du ska lägga golvvärme.

 

SpårskivaSpårskiva EPS:

Detta är en är en lösning för dig som ska renovera och har lågt i tak. Den isolerade spårskivan är bara 16 mm tjock och läggs ovanpå befintligt golv

 

 

 

 

 

 

 

Golvvärmeskiva Golvvärme i golvvärmeskiva:

Värmeslingor monterade i golvvärmeskiva. Vid montering på det här sättet ökar golvhöjden minimalt. På golvvärmeskivorna läggs sedan ett laminat – eller parkettgolv. Installationen sker på det golv man redan har. Den här typen av installation gör man vanligtvis vid renoveringar eller när man vill undvika stora ingrepp på underlaget.

 

 

TräbjälklagTräbjälklag:

Installation i träbjälklag används både vid renoveringar och nybyggnation. Den här typen av golvvärme ska väljas vid öppet bjälklag eller där bygghöjden måste minimeras.

 

 

 

ArmeringsjärnArmeringsjärn:

Golvvärme där värmeslingorna är lagda på armeringsnät och ingjutna i betong. Installation i betong är vanligt vid nybyggnation och om du ska gjuta en platta är det här en bra lösning.

 

 

 

 

Fredric Andersson, teknikchef på Uponor VVS AB svarar på några frågor om golvvärme.

1.Vad bör man tänka på när man ska installera golvvärme?

På isoleringen och på vilken typ av golvbeläggning man ska ha, ett tjockt trägolv är till exempel inte så jättebra medan klinkers lämpar sig mycket bättre. Fundera också över hur du ska bygga in rören.

 

2.Är det några nyheter som kommit på marknaden?

Vi jobbar med installationsbiten, att styrsystemet ska vara så lätt som möjligt att ställa in på olika kanaler. Efter nyår kommer det ännu enklare system som ska underlätta installationen. Med tiden har det också blivit allt mer digitalt vilket gör att man lätt kan se vad som händer med golvvärmen, vilka temperaturer det varit och så vidare. Om något inte fungerar optimalt kan man lätt se vad som är fel och försöka åtgärda det.

 

3.Är det något man bör vara försiktig med när man ska installera golvvärme?

Det största felet många gör är att man bara lägger in golvvärme i till exempel gillestugan men vad man inte tänker på är att det lätt kan bli fuktskador.

Man ska alltid kontakta en etablerad golvvärmeförsäljare för support och hjälp, blir man inte erbjuden det ska man vända sig till en annan firma. Det är inte lätt att göra det själv som lekman.

 

4. Är golvvärme under 50V, som den normalhändige får installera enkelt eller bör man ha lite kunskap inom området?

Det är ganska enkelt att installera men med den hydrauliska inkopplingen bör man ta hjälp och prata med oss som är kunniga på området. För den som vill göra jobbet själv finns det många installationsfilmer att följa på nätet. Det svåra kan var att få in fördelare och få flödet dit man vill.

Text: Jenny Olsson  Foto: LK Systems AB och Upnor