Så kan du kyla ner sovrummet i sommar

Det är med en dos av blandade känslor vi villaägare möter sommaren. Med alla fördelar det varma vädret ändå ger är det många av oss som lider under nattens varma timmar. Så behöver det inte vara. Här kommer vi på Villalivet med en överlevnadsguide till dig som vill sova svalt även i högsommarvärmen!

Kyla ner sovrummet utan AC

Blir du sömnlös i högsommarvärmen? Vi är många som vrider och vänder på oss under de ljusa, varma sommarmånaderna. Det mest effektiva sättet att kyla ner sovrummet är förstås med hjälp av en nedkylningsanläggning. Men det finns också husmorsknep som funkar för den som inte har den lyxen hemma.

Går det att kyla ner sovrummet inför natten även fast man inte har en AC installerad? Ja, det går med några enkla knep:

  1. Mörklägg. Se till att solljuset inte värmer upp luften i rummet under dagen genom att inte släppa in för mycket ljus. Använd persienner eller mörkläggningsgardiner.
  2. Täcket. Ta ut täcke ur lakan.
  3. Bomull. Ha material i sängen som andas, till exempel bomull.
  4. Korsdrag. Öppna fönster i motsatta väderstreck för att skapa luftcirkulation.
  5. Sov på golvet. Ja, värme stiger ju. Har du möjlighet att flytta ner madrassen kan det vara värt att prova det.
  6. Kyl ner sängen. Lägg påsar eller behållare med is under täcket innan du går och lägger dig.

Om du har en fläkt kan du skapa “isvindar” genom att placera en skål med is framför fläkten. Då kommer den blåsa ut den kalla luften och skapa lite av en “AC-effekt”. Många tycker att fläktens ljud stör under natten: låt den gå någon timme innan du går och lägger dig.

Läs också: Svårt att Sova? 5 Effektiva tips för bättre sömn

Tricket som kyler ner din kropp på natten

Att lura kroppen är lite av ett “hett” tips för att slippa svettas när du går och lägger dig. Ett vanligt misstag är nämligen att ta en svalkande dusch och ett iskallt glas med vatten innan läggdags. Tyvärr resulterar det i att kroppen tror att den behöver värma upp sig! Trots att det känns främmande: gör motsatsen!

Läs också: FTX-ventilation: 5 fördelar i komplett guide

“Drick varmt när det är varmt”

Det låter kanske inte så frestande, men det har en vetenskaplig förklaring. När du dricker varma drycker kommer dina blodkärl öppna upp sig för att släppa ut värme ur kroppen. Du skapar ett slags fysisk ventil i kroppen genom detta trick. Även om den omedelbara effekten av att dricka kallt ger en svalkande och härlig känsla, så kommer den långsiktiga effekten bli att kroppen försvarar sig genom att “stänga igen ventilerna”.

  • En varm dusch innan läggdags är av samma anledning bättre än en svalkande, kall dusch.

Vi på Villalivet hoppas att du fick med dig några nya tips kom kan hjälpa dig att kyla ner sovrummet när temperaturen är som varmast under sommarmånaderna. Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -