- Annons -

Äntligen är det vår! Runt april-maj är det dags att rensa mossa, gödsla, vertikalskära och om det behövs kalka. Här ger vi tipsen för dig som har ambitionen att få en stark, frisk och grön gräsmatta i vår. Är gräset grönare på andra sidan? Lugn, vi hjälper dig till en fin gräsmatta.

Delade meningar om fin gräsmatta

Det här med fina gräsmattor är lite av en vattendelare idag. En del förespråkar ekologisk gödning av gräsmattan och avråder därmed från att vara inne och påta för mycket med olika mossbekämpningsmedel och liknande. Andra är ute efter den där släta, jämna och mossfria gräsmattan. Det sistnämnda kräver ofta lite mer underhåll, medan den ekologiska inställningen är lite friare och låter gräset sköta sitt.

gräsmatta fin

Så får du en vårfin gräsmatta

I den här texten utgår vi från att det är den där mossfria, släta gräsmattan du är ute efter. Om det är så att din gräsmatta ser trött och mossig ut finns det en hel del saker du kan göra för att den ska bli grönskande fin igen. Här kommer vi med våra tips på hur du gör för att få till den där “green-gräsmattan”. En perfekt gräsmatta kräver arbete och omsorg, så följ våra tips noga.

- Annons -

Dags att mossbekämpa

Mossan är kanske den vanligaste orsaken till huvudbry hos många husägare. Varför dyker den så envist upp varje år? Lite mossa skadar egentligen inte, men det är bra att bekämpa den redan på våren för att du också ska hinna med gödning av mattan sen. Redan i april-maj är det alltså dags att bekämpa mosstillväxten, och du kan köpa mossbekämpningsmedel i din trädgårdshandel. Läs noga instruktionerna om hur du ska gå tillväga när du använder den.

Gödning av gräsmatta

Det är först efter att du bekämpat mossa som du ska börja gödsla din gräsmatta. Köp specialgödningsmedel som är utformat efter att gödsla gräsmattan. Om du är osäker på vilket gödsel som passar just din gräsmatta, kan du alltid höra efter med personalen på trädgårdshandeln.

Hur vertikalskär man gräsmatta?

Det slarvas en hel del med luftningen av gräsmattan, men det är ett arbete som lönar sig otroligt mycket för den som vill undvika mossa och annat i trädgården. Låt gräsmattan vila efter att du gödslat den, och följ sedan våra instruktioner. Vertikalskärning och luftning ska du göra på våren, gärna efter att det regnat.

  • Du kan köpa en vertikalskärare eller kolla om det finns att hyra på din lokala bensinstation.

Så vertikalskär och luftar du

  1. Dra några halvcentimeterdjupa snitt i din gräsmatta. Dessa snitt öppnar upp för luft och vatten till gräsrötterna och gynnar tillväxten.
  2. Lufta mattan med hjälp av en piggvält eller trädgårdsgrep. Piggvältar har ihåliga piggar som gräver en decimeter ner i jorden och sliter upp jord i omgångar.
  3. Toppdressa gräsmattan efteråt med kompostjord utblandat med sand.

Vertikalskära kan du med fördel göra då och då.

Så nytt gräs

Där din gräsmatta är som mest sliten ska du nu hjälpså med gräsfrön. Sedan kan du passa på att gödsla ytterligare en gång, men vänta i sådant fall till en vecka efter att du sått nya frön.

Sur jord

Mossa och ogräs drar sig till den sura jorden, och det allra bästa sättet är att kalka jorden för att balansera pH-värdet. Titta efter i din trädgårdshandel efter kalk för din gräsmatta, och välj gärna ett ekologiskt kalk om du har möjlighet. De är lite dyrare, men det lönar sig i längden.

Nu håller vi tummarna för att din gräsmatta svarar på din omsorg, och önskar dig en trevlig vår!

- Annons -