Solcellspaneler syns på allt fler villatak. Det är en bra affär för både villaägaren och klimatet. För den som saknar ett lämpligt tak är andelar i en solcellspark ett alternativ.
Trots att det är lönsamt så finns det massor av skäl för villaägare att inte montera solceller på sitt tak. De vanligaste är att taket inte lämpar sig för solceller, antingen på grund av skugga eller att takytan är uppsplittrad, att man anser resultatet fult eller att det är svårt att få fram pengar till investeringen. Vilket väderstreck taket vetter åt blir mer och mer ointressant i takt med att solcellspanelerna blir allt effektivare och samtidigt sjunker i pris. För den som vill ta del i solcellsrevolutionen utan att montera egna solpaneler finns alternativet att köpa andelar i en solcellspark. Solparker växer upp över hela landet i form av anläggningar med uppradade solcellspaneler som producerar förnybar el. Enkelt uttryckt är solparkerna soldrivna kraftverk.
Ibland är det privata intressen som bygger parkerna, men ännu vanligare är att ekonomiska föreningar står bakom. Investeringarna betalas då genom att enskilda privatpersoner eller företag går in och köper andelar i föreningen. Varje andel motsvarar en viss effekt solcellskraft i parken. En del föreningar markerar till och med exakt vilken solcellspanel man varit med och finansierat.
– När vi sålt andelar så vi fått in det kapital som behövs startar vi utbyggnaden. Köpeavtalet är bindande, men köparna betalar inte förrän vi ska börja bygga, berättar Robbert Prinselaar, produktchef på Affärsverken
Ett villkor för att bli andelsägare är att man blir elkund hos Affärsverken och så fungerar det i andra solparker också. I Karlskronas fall kostar en andel 1150 kr och motsvarar solceller med en effekt av 0,1 kW, som motsvarar en produktion av 100 kWh på ett år. Vad får då andels-ägaren för det? Man kan tro att man får motsvarande mängd el, men riktigt så är det inte.
– Vi säljer den energi som solparken ger och sen får varje andelsägare ut-delning på det motsvarande antalet andelar. Vi kallar det solavdrag och det redovisas på elräkningen, säger Robbert Prinselaar.
Hur stor utdelning en andel ger varierar med det aktuella elpriset som rör sig lite upp och ner. Just nu motsvarar en andel en årlig utdelning på cirka 50 kr. Det kan verka lite, men solparksandelarna kan säljas igen så det blir lite som att placera sina pengar på banken. Utdelningen motsvarar då en årsränta på runt 4 procent. Antalet solparker i landet växer nästan från dag till dag, i dagsläget finns åtminstone 13 i drift. Produktions- kapaciteten på dessa motsvarar idag ungefär vad alla villatak med solceller producerar, och solparkernas produktionskapacitet ökar också fortare än de privata takanläggningarna.
Enklaste sättet att hitta en andelsägd solpark är att söka på nätet. Jämför de olika parkernas villkor på deras hemsidor. Eftersom elmarknaden är avreglerad kan du köpa andelar i vilken solpark du vill. Den behöver inte ligga nära dig även om många säkert känner att det är en extra poäng att gynna sin lokala solpark.
LÄR DIG MER OM SOLENERGI!
I vår snabbguide förklarar vi skillnaderna mellan olika sorters solenergi.
TEXT ROGER NYSTRÖM roger.nystrom@villalivet.se FOTO ISTOCKPHOTO, AFFÄRSVERKEN