En snabbguide för Solenergi!
Det finns flera sätt att fånga solens energi. Vi reder ut vad solel, solvärme och koncentrerat soljus är och vilken nytta solenergin kan göra för dig som villaägare.
Solel
Idag är det enklast att omvandla solljuset till elektricitet med hjälp av solceller. Tekniken är vid det här laget beprövad och fungerar mycket väl. Solcellerna monteras i solcellspaneler som kan monteras exempelvis på tak och som sedan levererar elektrisk ström. Solcellspanelerna har blivit allt billigare och allt effektivare så idag kan det till och med löna sig med solpaneler även på tak riktade mot norr även om sydläge är det optimala. Den el man får ut ur solcellerna är likström.
Därför krävs en växelströmsriktare som i villautförande inte är mer än en låda som kan monteras på väggen under el-centralen. I Sverige har vi mest sol på sommaren och lite sol på vintern. November, december och januari är nästan försumbara i produktionen och det beror mer på att solen skiner så lite och mindre på att snö kan täcka solpanelerna. Men redan i mars börjar det ta sig för att nå sin topp i juni. Det innebär att även om man har solpaneler som motsvarar husets hela elproduktion så måste man ändå vara ansluten till elnätet. Den överskottsel man producerar på sommaren säljer man och på vintern får man köpa el.
Solvärme
Ett annat sätt att ta tillvara solens strålar är solfångare. En solfångarpanel monteras också oftast på taket och innehåller en lång slang som innehåller ett medium, en vätska, som fångar upp solvärmen. Den uppvärmda vätskan i slangen överför värmen direkt eller via en värmeväxlare till en vattenfylld ackumulator. Därifrån kan varmvatten användas för värme och att värma tappvarmvatten.
Solfångaren är effektiv och det går att få ut fler kWh värme ur en solfångare än det går att få ut kWh el ur motsvarande yta solcellspanel. Solfångare har samma årstidscykel som solcellspanelerna och ger ytterst lite under november, december och januari. Men resten av året kan systemet ge en stor del av villans värmebehov och mitt på sommaren kan man till och med få ett överskott, men till skillnad från solcellselen är det svårt att sälja överskottsvärmen. Solfångare är ett utmärkt sätt att värma utomhuspooler eftersom systemet ger mest värme under sommarsäsongen.
Koncentrerat solljus
Ett annat sätt att utnyttja solenergin är att koncentrera solstrålarna till mycket hög värme. Det finns anläggningar som med speglar och prismor fokuserar solljus till en punkt där man låter vatten koka. Temperaturen kan bli så hög som 1000 grader och det förångade vattnet kan sedan driva en turbin för att ge elektricitet.
Det här är stora anläggningar och inte något hemmaprojekt. För villor finns motsvarande tillämpning i minimodell i form av solgrillar och solugnar.
TEXT ROGER NYSTRÖM FOTO ISTOCKPHOTO