Spara tid och energi med smarta prylar i hemmet!

Spara tid och energi med smarta prylar i hemmet!

I framtidens uppkopplade hem tänker apparaterna själva för att spara tid och hjälpa oss att leva klimatsmart. Men redan idag kan du styra många av hemmets apparater direkt från mobilen och ta hjälp av en hel del fiffig teknik för att underlätta vardagen och spara energi. Utan att vara nördig.

 

Sparar tid och energi

Många anser att 2015 blir det stora genombrottet för uppkopplade hem men det verkar samtidigt som om vi konsumenter inte ser vitsen med att starta ugnen och tvättmaskinen från mobilen. Men klart är att de stora it-företagen tävlar om att leverera de bästa operativsystemen. I maj lanserade Google sin version och vid branschmässan IFA i Berlin presenterade Samsung sin nya plattform. Vi konsumenter är fortfarande skeptiska till om det verkligen underlättar vardagen. Kanske behöver vi se mer och prova själva för att bli intresserade. Till dess finns det enklare lösningar att hålla till godo med.

Smarta prylar

En diskret laddstation som kan fällas in i bänkskivan har uttag för både el och data. Bra både i kök-, tvätt-, och badrum.

Smarta hem-systemet

Många av alla de ca 60 elektriska apparater, som i finns i varje svenskt hem, står på stand by och drar el. Att kunna styra och kontrollera dem ger därför möjlighet att spara både tid och energi. Med ett sådant system kan du till exempel släcka ner hela huset med en enda knapptryckning när du går till sängs. Du kan styra allt ifrån värme och ventilation till att stänga av kaffebryggaren och sänka värmen några grader för att spara energi. Till ett sådant system kan du koppla på larm, övervakning och hemmasimulering som håller tjuvarna borta. Den här typen av system finns hos olika leverantörer och du kan styra det från en smartphone, iPad eller genom att logga in via internet.

Smarta prylar

Smidigt USB-uttag! Nu kan du ladda din smartphone eller kamera direkt i väggen och slippa klumpiga transformatorer.

Smarta uttag – inget sladdkaos

Vi har allt fler köksmaskiner, datorer och mobiler i våra kök vilket gör att behovet av uttag med snygga och fiffiga lösningar blir större. Popup-uttag i bänken är en självklar lösning för många som köper nytt kök, och även badrum. En annan variant som är smidig är en USB-laddstation där du laddar din smartphone eller kamera direkt i väggen och slipper klumpiga transformatorer. Virrvarret bakom teven, vid skrivbordet och i närheten av köksbordet går att lösa med uttagspaneler i form av en platta på väggen där du samlar alla kontakter; till datorn, teveantennen, högtalare med mera. Det finns också paneler med uttag från två håll som du kan fästa under skrivbordet eller ställa på golvet och mindre paneler att montera i hörn och under köksskåp, där du inte kan sätta vanliga uttag.

Hej då-knapp

Smart teknik app internet of things

Sätt på ugnen hemma när du är och handlar! Sänk värmen några grader eller kolla om du stängde av kaffeapparaten. I det smarta hemmet kan du styra allt ifrån belysning och teve till värme och ventilation.

Eftersom det finns i snitt runt 60 elektriska apparater i varje svenskt hem så kan det faktiskt vara riktigt skönt med en “Hej då-knapp” som släcker alla lampor och stänger av alla uttag där apparaterna är inkopplade.

Kökskontakt
Den fiffiga hörnpanelen sitter under ett väggskåp i ett kök, här utrustad med en timer.
Litet brandlarm
Världens minsta brandvarnare, syns knappt, men hörs. Ställ den helst högt på en hylla eller montera den i taket.

Text: Eva Linetti  Foto: Schneider Electric

 

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -