Sänkte villans energiförbrukning till endast 3000 kWh

Så sänktes villans energiförbrukning till endast 3000 kWh

Energiförbrukning

Med hjälp av solcellsanläggningen och en mängd energieffektiva lösningar har Staffan Johansson och hans familj lyckats sänka hushållets årliga nettoförbrukning av energi till endast 3000 kilowattimmar. Noll är målet.

Staffan bor tillsammans med sin fru och två barn i Bro utanför Stockholm. Familjens nybyggda villa består av två plan på sammanlagt 193 kvadratmeter, samt ett uppvärmt garage på 60 kvadratmeter.

– Vi vill bo bekvämt utan att bekymra oss för driftskostnaderna. Det är något som jag tror att många vill och det är fullt möjligt om man använder tekniken på rätt sätt.

 

Projektplan

Inför husbygget gjorde Staffan en omfattande projektplan över alla installationer i huset. Han har valt de mest energisnåla hushållsapparaterna och lagt mycket tid på att hitta ett så effektivt uppvärmningssätt som möjligt.

–  Jag värmer huset med en bergvärmepump i kombination med en FTX- anläggning*. Samtidigt har jag hittat olika lösningar för att tillvarata gratisenergin från solen. Förutom solcellsanläggningen hämtar jag in solvärme via ventilationen och har installerat en köksö i svart granit som värms upp och lagrar den instrålande solenergin från köksfönstren.

I den nya villan får Staffan fritt utlopp för sitt teknikintresse. Han berättar att han redan i unga år var uppslukad av diverse tekniska experiment.

–  Jag minns att jag en gång skulle vara med och arrangera ett skoldisco. Men framåt kvällen ringde plötsligt mina kamrater och undrade var jag höll hus. Jag hade suttit och experimenterat med en ny lödpenna och hade helt glömt bort discot.

Trots att Staffan lyckats minimera villans förbrukning rejält har han inga planer på att sluta med sina energibesparingsexperiment.

I sommar ska jag testa ett energi-smart sätt att kyla ner huset med hjälp av bergvärmepumpen. Dessutom ska jag trimma ventilationstekniken ordentligt, säger Staffan, mitt mål är att få ner nettoförbrukningen till 0.

*FTX-anläggning = En ventilationsanläggning med värmeåtervinning, ett från- och tilluftssystem med värmeväxling.

 

Bli energismart du med!

Det bästa sättet är att bli mer medveten om din elförbrukning. Eons energisparexperiment förra året visade att man ganska enkelt kunde spara upp till 15 procent av sin elförbrukning genom att ha bättre koll på den. De pengarna kan du spara till annat. Kanske till semesterkassan!

  • Installera 100koll – en smart elmätare som du kan styra från din mobil.  Du kan följa elförbrukningen minut för minut, slipper överraskningar när fakturan kommer och lär dig massor med knep för att sänka förbrukningen.
  • Energitesta villan! På några minuter får du koll på hur du aktivt kan dra ner energiförbrukningen.
  • Få varning om din förbrukning ökar över det normala!
  • Testa dina kunskaper! Slå hål på vardagsmyterna om energi och förbrukning.
  • Läsa goda råd! Snabba tips och djupare energirådgivning.
  • Fråga om råd!

 

Text: Eva Linetti

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -