Underhåll skorsten för bättre värme

Skortstensunderhåll för bättre värme!

En smutsig skorsten tappar lätt uppvärmningseffekten. Det räcker bara med ett litet sotlager för att din skorsten börjar elda för kråkorna. Här skriver vi om när det är dags för underhåll av skorstenen: vad du kan göra själv, och vad du bör lämna åt sotaren.

Det krävs faktiskt bara så lite som någon millimeter sotlager i din skorsten för att effekten från eldstaden ska reduceras. Reduceringen kommer i form av att värmen inte har lika lätt att spridas ut i rummet, utan går istället rakt upp och ut genom skorstenen.

  • Använder du dig av furuträ när du eldar behöver du se till att rengöra din skorsten mycket oftare. Detta träslag är nämligen känt för att ge mer sot än många andra.

underhåll skorsten

Därför är underhåll skorsten viktig

Det är lätt att tro att den enda anledning till att underhålla skorstenen är för att den ska vara visuellt snygg, men det ligger betydligt mer bakom detta. Dödlig kolmonoxid varken luktar eller syns och kan sprida sig i ditt hem om röken leds fel. Du märker snabbt av detta om du blir yr och får huvudvärk när du eldar i hemmet.

En av de främsta anledningar till att du ska rengöra skorstenen är just kolmonoxiden, men även gammal tjära i skorstenen kan orsaka stora problem. Har du gammal tjära i skorstenen finns det risk för att detta kan orsaka en brand. Sanningen är att detta faktiskt är den vanligaste brandorsaken i många hus på landet.

Håll eldstaden ren

Se till att hålla eldstaden ren genom att införskaffa de nödvändiga verktyg som behövs. Det gör processen enklare för dig. Se till att ha ett rörskaft och en borste, så att du enkelt kan sopa ur eldstaden när du har eldat. Håller du eldstaden ren och fin från aska kommer det göra gott för din skorsten.

Trasigt fogbruk

En skorsten behöver inte bara vara ren för att kunna fungera som den ska, den behöver även vara hel på alla tänkbara sätt. Många sotare i Sverige menar att svenskarnas skorstenar håller på att fallera, speciellt när det kommer till de skorstenar som är murade med tegel. Det är främst fogbruket i skorstenen som är trasigt. Fogbruket kan nämligen frysa, och på så vis även falla isär tids nog. Det är idag olagligt att elda i en skorsten som inte håller måttet.

underhåll skorsten

Det första man ska göra när man vill ha koll på skorstenens skick är att göra en riskanalys. Detta ska göras även om du planerar att anlita en professionell sotare eller om du vill göra jobbet själv. Riskanalysen ska gälla för ditt tak. Du behöver se till att taket håller för att kliva upp på och att du har rätt redskap till hands. Att kliva upp utan förberedelse kan vara livsfarligt.

Foga om skorsten

Har du problem med fogarna i skorstenen? Då ska du lyssna riktigt ordentligt. Du kan nämligen själv (eller med hjälp av en sotare) foga om den. Detta gör du genom att skrapa bort den gamla fogen som skorstenen har. Satsa på att skrapa bort cirka 2 centimeter. Blanda sedan till det bruk som du ska använda dig av och peta in detta på alla platser där fogen har skrapats bort. Det behöver finnas fog i alla urgröpningar. När bruket är helt torrt drar du på ett extra lager. Fyrkantiga skorstenar är generellt sett enklare att hantera med verktyg. Har du en rund skorsten finns det speciella verktyg som du kan använda för att få till ett bra resultat.

Ska man anlita en sotare eller göra jobbet själv?

Det råder delade meningar om huruvida man ska sköta sin skorsten själv eller anlita en sotare. Har du en sotare idag, men vill ta över arbetet, har du rätt att göra detta. Det finns naturligtvis många fördelar med båda alternativen. Att sota själv är mindre kostsamt, men har du inte kunskapen och verktygen som krävs kan det bli stora problem om det vill sig illa. Anlitar du en sotare kommer kostnaderna naturligtvis att stiga, men här finns möjlighet att använda sig av ROT-avdraget och dessutom kan du känna dig säker på att arbetet utförs på ett korrekt sätt.

underhåll skorsten

Vill du sota själv behöver du först ansöka om dispens hos den kommun du tillhör. Därefter är det kommunen som avgör om du har tillräckligt med kunskap och kompetens för att kunna utföra sotningen. Skulle du få avslag på din ansökan går det dock bra att överklaga detta och testa att ansöka igen.

Kom ihåg att en brandskyddskontroll alltid måste utföras av en teknikerutbildad sotare. Detta betyder att även om du har möjlighet att själv sköta sotningen och reparationer av din skorsten, så har du inte tillåtelse att utföra en brandskyddskontroll. Under en brandskyddskontroll kontrollerar sotaren om det finns någon risk för brandfara eller om det har uppkommit några sprickor i skorstenen.

Vi på Villalivet hoppas du fick svaret på dina frågor!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -