Bada dig frisk i vinter med bastu och kalla bad
Bastun har genom åren kommit att kallas för den fattiges apotek och har i kombination med kalla bad varit en viktig källa till hälsa. För den som vill kombinera bastu och kalla bad på hemmaplan finns nu flera alternativ som funkar alldeles utmärkt trädgården – Perfekt för dig som inte bor i närheten av sjö eller hav.
Sedan flera tusen år tillbaka har badet och bastun varit en viktig del av vår kultur. En bastu hemma blir ofta uppskattad av både stora som små och ger som ren bonus en hel en rad hälsofördelar.
Fördelar med att bada bastu
- Stärker ditt immunförsvar
- Sänker blodtrycket
- Lindrar smärta
En inbiten bastubadare är Hans Hägglund, till vardags läkare och professor vid Uppsala universitet men också en mångårig bastufantast och bastudoktor vid Svenska Bastuakademien.
Hans är en flitigt anlitad föreläsare och talar sig gärna varm om bastubadandets medicinska hälsoeffekter.
Människan har bastat i tusentals år – en gång i tiden kallades bastun för den fattiges apotek. Idag kan den vetenskapliga forskningen också visa på hälsofördelarna med bastande.
Enligt Hans kan en stund i bastun efter träningen förbättra både snabbhet och muskelstyrka, du kan dessutom både stärka ditt immunförsvar och få smärtlindring och lindring av oro, ångest och sömnbesvär.
Tack vare en finsk befolkningsstudie, i folkmun känd som Kuopio-studien, har Bastubadandet nu dokumenterats. I studien har ett stort antal människor följts under många år och regelbundet fått svara på frågor om sitt mående och sina levnadsvanor.
– Bland de viktigaste upptäckterna som gjorts är sambandet mellan regelbundna bastubad och en lägre risk för en rad sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och Alzheimers.
Så har du ingen bastu hemma än är det kanske dags att tänka om. Även om den inte utesluter behovet av träning är den helt klart ett bra komplement.
“a sauna a day keeps the doctor away”
Bastu och kalla bad
Att kombinera bastu med kalla bad är inget nytt. De senaste åren har vi kunnat se hur intresset för vinterbad, med eller utan bastu, fullkomligt exploderat. För dig som gärna kallbadar men inte bor i närheten av sjö eller hav har vi nu goda nyheter – ett kallbad går alldeles utmärkt att ordna hemma i trädgården.
Den som haft nöjet att prata med en vinterbadare har säkert fått höra hur bra de mår, de blir piggare, starkare, friskare och sover bättre, ja listan kan göras lång. Men hur är det egentligen, finns det något särskilt att tänka på eller kan man bara hoppa i?
Marie Hasselbom, uppfinnare av de svenska kallbadkaren Waatea, och så klart hängiven kallbadare delar med sig av sina bästa tips.
Varför ska man bada kallbad?
– Det stärker ditt immunförsvar, sömnen blir bättre, du får energi och blir klar i tanken.
Vad ska man tänka på?
– Börja med kallduschar, korta kallduschar, för att vänja dig vid kylan. När det är dags att bada ska du börja med max en minut i början. Här är det jätteviktigt att känna efter och känna in sin kropp, formen varierar från dag till dag och kallbad handlar absolut inte om att tävla, vare sig mot sig själv eller andra.
Hur sköter man sitt kallbad?
– Det är superenkelt, man placerar det där man vill ha det, fyller på med så kallt vatten man vill ha och sen är det bara att hoppa i. Vår badtunna fungerar som en termos och isolerar vattnet i karet, och har isolerat lock.
Blir det riktigt kallt länge, som hos mig här uppe i Åre, kan det så klart frysa men det blir oftast bara is på toppen som jag löser genom att hälla på en hink varmvatten.
Kemikalier behövs inte, bakterier trivs inte så bra i kallvatten så det håller sig fräscht länge.
Vad säger kallbadarna?
- 76 % – Blir piggare
- 74 % – Upplever mindre stress
- 69 % – Förbättrat psykiskt mående
- 44 % – Mer sällan förkyld
- 36 % – Sover bättre
- 30 % – Mer fokuserad
- 24 % – Blir av med smärta
- 31 % ökad blodcirkulation
- 13 % Förbättrar återhämtningen efter träning
Källa: enkät bland svenska kallbadare utförd av kallbad.nu.