- Annons -

Alltid 38 grader varmt och bara att hoppa i!

När familjen Edvardsson förvandlade den gamla skolgården till ett familjeparadis gjorde de en önskelista och en ritning innan de la ut allt på entreprenad. Ett spabad blev pricken över i.

– Vi badar 2-3 gånger i veckan, berättar mamma Ninna. Det är alltid inställt på 38 grader, förutom på sommaren när vi vill svalka oss.

NAMN: Ninna 45, Robin 34, Maja 14, Vide 10, Maja 12 och Lova 9, 3 katter.
YRKEN: Egna företagare.
BOR: Asarum 5 km utanför Karlshamn.
SPABAD: Årsmodell 2017, storlek 7 sittplatser, 25 massagejets.
HUS: Gammal skola från 1890. Trähus.

TEXT EVA LINETTI [email protected]
FOTO KARIN PERSSON

“Spabadet är en plats
och
en gemenskap
för familjen”

Vide och Lova gillar att bada året runt, men mest på hösten och vintern.

Den gamla skolan ligger bara några hundra meter utanför det lilla samhället Tostrup, Asarum, en halvmil utanför Karlshamn. Det är omgivet av skog på ena sidan, granne med motionspår och öppna ytor med åkrar och fält på den andra. Några minuters promenad bort ligger Långasjön med badplats och grönområden.

Sommarlovet är slut och hösten har infunnit sig. Det är fullt upp med barn, aktiviteter och jobb. Det är sen eftermiddag när barnen Vide och Lova vill bada.

– Det bästa är att komma hem efter en hektisk dag, gå ut på trädäcket i badrock och bada och känna lugnet. Det är väldigt avkopplande. När det är mörkt tänder vi upp ljus och tar med varma handdukar ut. Ibland har barnen lite fredagsmys i badet. Det är också väldigt skönt att avsluta kvällen med ett bad.

Asarums gamla skola

Ninna är uppvuxen i trakten och hennes pappa är en av alla som har gått i skolan i just det huset de bor i. Skolan byggdes 1890 och stängde så sent som för tio år sen. Att alla barn ska ha eget rum är inga problem när det finns nio rum att välja på.

– Vi skulle egentligen bygga nytt i Karlshamn eller bo vid havet. Så kom detta ut för försäljning och vi blev helt sålda. Jag har alltid drömt om att bo stort och gillar design och inredning.

Tomten var en typisk skolgård och bestod av fyra tusen kvadratmeter grusplan och stora lekytor.

– Nu försöker vi skapa rum i trädgården och har planterat gräsmatta. Men vi har behållit lekstugan, en klätterställning, gungor och de hundraåriga träden. Nästa steg är att göra om framsidan och infarten som behöver lite kärlek. Och sen ett växthus kanske…

Ser badet från köket

Ninna och Robin tog ett helhetsgrepp över utemiljön på baksidan. De gjorde en önskelista och la ut hela jobbet på entreprenad.

–Vi ritade själva upp hur vi ville att det skulle se ut. Allting gjordes samtidigt, från trädäck till planteringar. Vi utgick från det nya köket med glaspartier. Vi ville se utemiljön inifrån, kunna stå och laga mat och se när barnen badar, och låta inne och ute gå ihop.

Barnen ville hellre ha en pool, men tillgänglighet och skötsel var viktigt för Ninna och Robin.

– Ett spabad kan vi nyttja året runt, oavsett om det regnar eller snöar, och det behöver inte underhållas på samma sätt som en pool. Vi reser mycket och då är det bara att lägga på locket. Och det är inte lika dyrt som att värma upp en pool.

De var ute efter ett svensktillverkat spabad.

– Vi ville ha en kvalitet som är anpassad efter vårt klimat, det kan ju vara tjugo minus här, och en modell som hela familjen, och kanske några till, skulle få plats i. Dagarna innan midsommarafton 2017 var det bara spabadet som fattades. 150 kvadrat trädäckvar på plats, liksom pergolan. I kvällssolen, närmast skogen, skulle det stå.

– Vi hade bjudit in massa gäster så det måste bli klart. Det var ett par veckors leverans av spabadet, men vi hann. Det kom dagen före midsommar. Vi fick hjälp att lyfta upp det och en elektriker som installerade det på rätt fas.

Lättskött passar familjen

Ninna försöker tänka miljövänligt och hålla vattnet rent, så de inte behöver byta badvatten så ofta. – Vi kollar vattnet med en sticka två till tre gånger i veckan och balanserar med klortabletter. Filter byter vi en gång i halvåret och vattnet tre till fyra gånger per år. Ibland fuskar vi och låter barnen rulla sig i snön och sen hoppa i utan att duscha. De älskar det!

Med ett knapptryck reglerar hon massagen och värmen. – Jag gillar massagen men jag tycker också att det är skönt när det är tyst, och bara lyssna in naturen och fågelkvittret.

Badet är kopplat på bergvärmen och Ninna uppskattar att uppvärmningen kostar cirka tre hundra i månaden på sommaren, och närmare en tusenlapp på vintern. Katterna gillar att ligga på det varma locket och sova, men på sommaren är locket av för det mesta.

– Man är helst två som lyfter av locket. Det är lite tungt och otympligt att bära, men välisolerat, och det är ju bra för energiförbrukningen.

Är det då något som hon ångrar så här två år senare?

– Det enda jag har tänkt på efteråt är att vi kunde sänkt ned badet i trädäcket. Annars är jag supernöjd. Placeringen och så är bra. Att åtgärda det nu innebär för mycket jobb tycker Ninna.

– Nej, vi har ju förstärkt hela trädäcket för att bära upp spabadet. Det är klart att det går att ta dit en grävskopa, men nej.

Det bästa med spabadet är att det är så enkelt att sköta och alltid varmt. – Det är alltid inställt på 37 grader. Bara att ta av locket och hoppa i, avslutar Ninna och gör barnen sällskap i badet.

NINNAS TIPS:

Till dig som vill köpa Spabad…

Köp inte för litet, vi höll på att göra det, men är glada att vi tog i. Det var värt prisskillnaden.

Välj ett som är anpassat efter vårt svenska klimat så du kan lita på kvaliteten.

Kolla att badet har bra garantier, bra support, bra service och låg energiförbrukning.

- Annons -