Pampigt poolhus fritt från klor

KATEGORI

Att flytta ut på landet var för några år sedan helt otänkbart för storstadsborna Per-Uno Alm och Jehns Christian Martineus. Nu bor de i ett ombyggt stall mitt ute på den skånska slätten. Med inspiration från det moriska palatset i Alhambra förvandlade de det gamla höloftet till ett pampigt poolhus.

poolhus

Tonerna av klassisk musik blandas med ljudet av porlande vatten inne i den avskalade träbyggnaden. Genom ett stort glasparti tränger slättens gyllengula sädesfält in och i fjärran skönjer man havet vid Mossbystrand.

Att vi befinner oss i en tidigare lada är svårt att föreställa sig. I taket hänger kristallkronor som kastar ljusspeglar i poolens turkosblå vattenyta.

Per-Uno och Jehns Christian berättar hur de för några år sen klättrade upp till höloftet på en stege genom ett hål i golvet och kände att här skulle de trivas. Om de bara öppnade upp de murkna väggarna kunde de få en fantastisk havsutsikt. Ett gediget renoveringsarbete tog vid.

Ladan var en utmaning

– Den var fruktansvärt nedgången och full av ”mög” (skit), som man säger här i Skåne, berättar Per-Uno.

Det visade sig att det bara skulle bli 3.000 kronor dyrare att glasa upp den med enkelglas i stället för att sätta träpanel. Snart hade de en fantastisk entréhall. Nu var frågan vad de skulle ha ladan till.

Alhambra inspirerade

Ett besök i Alhambra inspirerade paret till att vilja ha en vattenspegel inomhus. Den skulle samtidigt kunna fungera som pool.  Men eftersom Per-Uno är allergisk mot klor så dröjde det. Lösningen kom när han blev träffade på en forskare som tagit fram ett nytt miljövänligt vattenreningssystem, som dessutom var väldigt dekorativt.

I ett hörn av den tolv meter långa poolen står en keramiktunna fylld med kryddörter, vattenkastanj och andra våtmarksväxter. Blomsterprakten visade sig vara mycket mer än en dekorativ. Den renar nämligen vattnet på samma sätt som naturens eget kretsloppssystem.

Ekologisk rening och uppvärmning

Villan är först i Sverige med att ha installerat ett så kallat Phyto System, som fungerar ungefär som en fjällbäck. Det renar vattnet helt utan kemikalier, genom att det cirkulerar i växtbädden i flera omgångar med hjälp av en luftpump. Förutom att rena poolvattnet har ett likadant system, som renar allt avloppsvatten, installerats utomhus.

– Det är underhållsfritt. Vi kan återanvända vattnet för bevattning och har en fantastisk blomsterprakt med färska kryddväxter året runt, säger Per-Uno.

Kostnaden för uppvärmning av poolvattnet hålls nere tack vare installationen av solfångare.

Från lugn och ro till poolparty

Från poolhuset går man rakt ut i trädgården, där man kan sitta och soltorka varma sommardagar. Under kyligare dagar värmer bastun och den öppna spisen. Poolhuset är en perfekt plats att umgås på, eller att bara sitta och se ut över vattenspegeln som ligger i höjd med horisonten. Här finns en genrös soffgrupp, flera sittgrupper och en hängmatta där man kan ligga och lyssna på det rogivande porlandet. Men med hjälp av plastpalmer, ballonger och serpentiner förvandlas det snabbt om för ett barnkalas. En bar dukas upp där det ska mixas fantasifulla, alkoholfria drinkar. Det går nästan att höra skratten, ropen och stänket av vatten av barnen som snart ska få fritt spelrum under ljusen som tänts i takkronorna.

Klimatsmarta pooltips!

1. Låt solen värma poolen. En solfångare klarar uppvärmningen från maj till augusti till 80 %. Bra för plånboken och miljön.

2. Eller välj en poolvärmepump som hämtar energi ur luften. En investering du räknar hem efter ett par år.

3. Satsa på ett bra överdrag, från en transparant duk till ett rejält pooltak som förlänger badsäsongen. Minskar energikostnaden och klorförbrukningen.

Så här funkar den ekologiska vattenreningen

  • Tekniken bygger på en optimering av den mikrobiella nedbrytning som finns i naturliga vattendrag och våtmarker.
  • Anläggningen kräver bara en liten markyta och resultatet blir en praktfull rabatt. En modul består av en behållare som är 2 m i diameter och 2 m hög, endast 0,3 m över mark.
  • Anläggningen ersätter infiltrationsbädden. Du kan ansluta den till en befintlig 3-kammarbrunn eller komplettera den med en slamupplösare, ett s.k. multifunktionellt septiskt system, som gör att du slipper slamtömning.
  • Systemet ska anläggas under växtsäsong. Efter etablering fungerar det året runt, även under extrema väderförhållanden.

Läs mer på www.phytosystem.info

Text och foto: Petra Carlsson

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!