Poolrengöring – så håller du din pool ren

KATEGORI

Håll poolen ren och undvik otrevligheter som algbildning och orent vatten med rätt sorts poolrengöring. Villalivet tipsar om olika medel och ämnen som håller poolen i fräschaste skick.

Om du vårdar din pool och håller vattnet rent och fräscht så kan du se fram emot flera år av härligt poolhäng. Men att ofta byta ut poolvattnet helt och hållet är inte rimligt då det går åt flera tusen liter för att fylla även en liten pool. Därför är det viktigt att hålla badvattnet fräscht på annat sätt med klor och andra poolkemikalier.

Poolrengöring för badvattnet

För att hålla poolen ren krävs att du har ett redigt reningsverk med poolfilter och att du regelbundet rengör manuellt. När du vill kunna bada och simma i din pool är det viktigt att den inte är grogrund för mikroorganismer, som annars kan medföra hälsorisker. För att uppfylla de hygienkrav som ställs är poolrengöring ditt bästa vapen, och här följer några tips på olika varianter av rengöringsmedel att lägga i poolen för att hålla vattnet fräscht:

 • Klortabletter. Läggs i poolen cirka en gång per vecka för att hålla vattnet klart och fräscht.
 • Klorfri rengöring. Läggs i poolen för att motverka algbildning och består vanligen av två komponentssystem där du först har i ena produkten, väntar ett tag och sedan har du i den andra produkten.
 • Skimmer. En produkt som ansluts i poolpumpen och hängs över poolkanten. Där rensar den effektivt bort skräp såsom löv och annat från poolens ytvatten.

Poolrengöringsguide för själva poolen

Poolrengöring handlar om regelbunden poolskötsel och att ta hand om sin pool på bästa sätt med både poolskydd och allt som har att göra med reningsverk och vatten. Men visst kan det vara skönt att veta vad som ska göras, när det bör göras och hur du genomför rengöringen på mest effektiva rätt. Här är våra checklistor att gå efter när du ska underhålla poolen.

Läs också: Bästa sättet att rengöra kakelfogar

Allmän poolrengöring

För att kunna genomföra poolskötseln på bästa möjliga vis är det viktigt att du använder rätt utrustning på rätt plats och sätter upp en rutin för regelbunden rengöring. Var även noggrann med att ha på dig plasthandskar när du ska rengöra poolen, speciellt om du använder olika rengöringsmedel och kemikalier.

 • Poolrengöringsmedel. Använd endast medel som är speciellt framtagna för att rengöra pool med och inget annat. Välj medel som är skonsamma mot miljön.
 • Poolens botten. Rengör denna regelbundet med en pooldammsugare som fungerar under vatten för att få bort grus och smuts från poolens botten. Du kan även använda en lång poolborste och med svepande rörelser får bort skräpet både från botten och poolvägg. Var noggrann och se till så du inte är för hårdhänt eller använder en för tuff borste vilket kan skada kakelfogarna.
 • Poolväggarna. Rengör med skrapa eller poolborste för att få smuts och beläggningar att lossna, samma gäller här om att vara försiktig med kakel och fogar.
 • Tömma och rengöra filter. I poolfiltret samlas mängder av smuts och skräp, glöm därför inte att tömma dessa med jämna mellanrum. Olika filter rengörs dock på olika sätt så följ anvisningarna som gäller för just det filter din pool har.
 • Håll koll på pH-balansen. För att vattnet i poolen ska gå att bada i är det viktigt att regelbundet kontrollera pH-balansen och även åtgärda denna vid behov.

Tips på schema för poolrengöring

Vill du hålla din pool fräsch och badbar är det viktigt att hitta en rutin för poolrengöring. Vissa saker bör kontrolleras och göras varje dag när det är poolsäsong och vissa saker bör göras varje vecka. Här är några tips.

Daglig poolrengöring:

 • Plocka bort löv och annat skräp från poolens vattenyta, använd poolhåv eller låt en Skimmer göra jobbet.
 • Töm poolens filterkorgar och kontrollera att filtren är hela och fungerande.
 • Håll ytorna runt om poolen fräscha genom att rengöra poolkant och poolskydd med mera, på så vis hindras smuts från att hamna i badvattnet.

Veckovis poolrengöring:

 • Tömma pumpfilter.
 • Ta bort kalk från kringliggande kakel, var extra noggrann vid vattenlinjen och använd en borste för ändamålet.
 • Håll koll på vattnets pH-värde, värdet ska vara mellan 7,2 och 7,6,  justera detta vid behov genom att tillsätta antingen pH-höjande eller pH-sänkande medel.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -