Poolguide: Så skapar du en vacker poolmiljö!

KATEGORI

Poolguide: Så skapar du en vacker poolmiljö!

Man KAN förstås låta gräva ner sin utvalda pool, installera den och sen njuta av lyxen utan att bry sig om helhets-bilden. Men hur snyggt blir det? För att inte riskera den där typiskt sterila och tråkiga poolhörnan så bad vi trädgårdsdesignern om tips och råd för en riktig wow-effekt.

poolmiljö 1
Foto: camilla knapp

Det är dyrt att skaffa pool. Finns ingen anledning att hymla om det. Men har du budget för det och gör en bra planering så blir det förmodligen något av det härligaste du unnat dig i livet. Plus att poolen gör dig populär i grannskapet, bland släkt och vänner, barn och deras vänner… Som alltid när du sitter på planeringsstadiet så är det kunskap som hjälper dig hamna rätt. Besök dina lokala poolbutiker, läs på boverket.se om vilka regler som gäller kring pool och – framför allt – ta reda på kostnader.

– Budget, budget, budget. Det är superviktigt att ha koll på den redan från start för den styr allting. Behöver du till exempel spränga i berg för din pool? Behöver du såga ner träd? Hur mycket förberedelser kräver just din tomt och finns det några omständigheter som gör att det behövs bygglov eller marklov? säger Camilla Knapp på Knapp Trädgårdsdesign.0

Camilla har genomfört en hel del poolmiljöprojekt hemma hos privatpersoner och precis som när man skaffar växthus menar hon att användningen och behovet styr mycket av valen. Ska du simma längder i din pool så bör den ju vara ganska lång, medan en pool som mest är till för barn att leka i kan ha andra former och då kanske även en trappa ner i vattnet är att föredra framför en stege.

– Det har blivit populärt med poolliners i mörkare toner och det tycker jag är bra. Vårt nordiska ljus inbjuder inte riktigt till den klassiskt turkosa färgen. Grått eller svart passar bättre och ger ett lugnare intryck. Grönt bör du välja med försiktighet, ingen blir sugen på att bada i något som ser ut som en slemmig damm.

Närmast poolkanten förespråkar Camilla stenplattor och det är också det val som de flesta av hennes kunder gör.

– Kalksten, betong eller granitkeramik, det finns massor av varianter att välja mellan. Men trä är också vackert, välj bort de exotiska träslagen och satsa på svenskt virke i så fall. För att mjuka upp miljön är det växter i kombination med sköna sittplatser som skapar den inbjudande känslan. Bänkar eller solstolar, kuddar och praktiska småbord, saker som gör att man vill hänga på platsen länge.

– Satsa gärna på stora krukor som kan stå ute året om runt poolen. Jag vet att många poolägare väljer bort grönt för att slippa rensa vattnet på löv och blomblad, men jag tycker man kan lämna lite buskar eller andra planteringar kvar i närheten, det gör så enormt stor skillnad för helhetsintrycket.

Pooltak är tacksamma att simma under när den svenska sommaren antingen bjuder på regn eller, för all del, gassande sol, men för den som tycker de är mindre estetiska finns det alternativ.

– En poolduk på rulle som dras ut över vattnet på kvällen och sedan bara rullas bort igen vid användning är betydligt snyggare. Ett smart knep är att bygga en trälåda som rullen kan få plats i och så kan lådan bli ett litet hopptorn eller en fikaplats.

Att skippa duk eller tak är inte ett val, säkerheten kommer före allt annat. Och den som har barn och husdjur vet ju hur snabbt olyckan kan vara framme. – Poolägaren har allt ansvar. Reglerna säger bland annat att man ska ha ett 90 centimeter högt staket med en låsbar ingång runt sin fasta pool.

5 Tips från arkitekten!

poolmiljö 2
En översiktskiss med rekommenderade växter och material inritade.
  1. Gör upp en budget efter fakta och research.
  2. Kontakta hantverkare med erfarenhet från just poolprojekt. Be om referenser och ta tydliga offerter.
  3. Glöm inte planera för det tekniska. Var ska pumpen sitta eller gömmas? Ska du ha jetstream? Ska du ha belysning?
  4. Utgå från de växter som finns på platsen, vilka kan flyttas och återanvändas? Anlita en trädgårdsarkitekt om du har möjlighet.
  5. Glöm inte att du ser poolhörnan även på vintern. Ett tips för att mjuka upp vyn är vintergröna växter i kruka och belysning som sätts längre in i trädgården och skapar ett eget mysigt ”rum” som fångar ögat.
poolmiljö 3
En 3d skiss kan visa hur skuggor faller vid olika tider.

TEXT KATARINA DANIELSSON FOTO CAMILLA KNAPP & NÄMNDA LEVERANTÖRER

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -