- Annons -

VILLALIVET BESÖKER: Familjen Svensson-Jungevall

Familjen Svensson-Jungevalls hus ligger ett stenkast från havet på den skånska sydkusten. Tankarna på pool fanns redan när de flyttade in för tolv år sen. Men först några år senare förstod de att jordvärmen inte var nåt hinder. Nu badas här varje dag under sommaren. Simstafett är den roligaste badleken.

NAMN: Familjen Svensson-Jungevall består av pappa Ola 42 år, mamma Julia 40 år och barnen Klara 14 år, Tuva 12 år, Liva 4 år och katten Lucy.
Yrken: Ola driver ett måleriföretag och Julia är barnsjuksköterska.
Bor: Modernt 2-planshus byggt 2005 i Beddingestrand, Skåne.
Pool: Polypropylen, vit med trappa längs ena kortsidan. 1,4 m x 8 m x 3,8 m.

Poolen håller 28 grader. Det gillar Klara, Tuva och Liva som badar nästan varje dag, från maj till september.

Solen skiner när vi hälsar på. Flickorna har just kommit hem från skolor och dagis och byter direkt om till badkläder. Pappa Ola rullar vant ihop pooltäcket och låter dammsugaren gå en stund. Poolen är varm från maj till september. 28 grader för att vara exakt, något döttrarna gillar skarpt. Lilla Liva tycker det bästa med poolen är att simma med puffar och Klara gillar simstafett bäst. – Vi använder poolen jättemycket, berättar mamma Julia, och den är fin och mysig att titta på.

Förra veckan badade jag och Svea före skolan, berättar Tuva 12 år och kisar mot solen, först i havet och sen i poolen.

Pool istället för gräsmatta

Nu är det sju år sen poolen byggdes. De tyckte att trädgården kändes tråkig, bara en stor gräsmatta. – Vi trodde att det skulle vara dyrt att flytta jordvärmeslingorna, men så kollade vi upp det och det gick bra, berättar Ola. Jag besökte poolleverantörer, en mässa och pratade runt lite. Sen valde vi någon som vi fått rekommenderad.
Vi ville först ha en mindre pool, men med tanke på att trappan tar en bit, så valde vi en större.

Ett höst- och vårprojekt

Själva poolbaljan kom i ett stycke och grävdes ner på hösten. Tomterna runt om var obebyggda så grävarna gick in via häcken och slapp fördärva uppfarten. Sen hade familjen vintern på sig att fundera på hur de skulle göra miljön kring polen, samtidigt som jorden fick chans att sätta sig. – Det var skönt att få tänka och planera i lugn och ro, och handla upp material. På våren tog vi hjälp med trädäcket och jag byggde själv staketet och förvaringen bakom. Duschen kom senare och soffan murade jag upp förra året.

En del av trädgården

Poolen har blivit en naturlig del av trädgården tack vare bra planering och arkitekthjälp. – Vi fick bra idéer och hjälp att bestämma avstånd, riktningar, var pumpen skulle ligga så att den inte syns… Vi fick en ritning och byggde utefter den. – Vi följde nog allt utom förslaget att ha gummi som golv närmast poolen, flikar Julia in. Det generösa däcket gör att det finns många platser att hänga på, beroende på väder, tid på dagen och aktivitet. – Nu kan vi gå runt hela huset utan att gå på gräs, det är så skönt att slippa blöta fötter som drar in skräp, fortsätter Julia.

Mysigt och snyggt

Rabatterna i trädäcket mjukar upp och skapar en mysig känsla. – Vi ville att det skulle vara lättskött grönska, inte blommor utan växter, förtydligar Julia. Jag tycker om elefantgräs, det blir som fondväggar. Vi har en pil som är planterad i däcket och trivs jättebra, hosta som sprider sig i rabatten och lågväxande tall för att det passar in i naturen omkring. Sen har vi lite kaprifol, klematis och lite krukor. Trädäcket var ett medvetet val av bra kvalitet men som har gett lite dålig eftersmak. – Det var ett speciellt träslag, Cumaro, som är extremt slitstarkt och underhållsfritt, berättar Ola. Men det var innan vi hade koll på det här med miljö och var det kom ifrån.

semesterkänsla

Lite pyssel med poolen

Vattnet värms upp av en luftvärmepump och skötseln är inte särskilt betungande. – Saltvatten var ett självklart val, det känns bättre för barnen och det är skönt att slippa klorlukten, tycker Ola. Saltgeneratorn sköter allt, jag häller bara på en säck med salt innan badsäsongen kör igång. Sen backspolar jag vattnet en gång i veckan, en del av vatten töms ut och man fyller på lite själv. Vi köpte en robotdammsugare efter ett tag. Det var väl investerade pengar. En vit pool kräver ju lite mer. Och så mäter jag halter i vattnet en gång i veckan.

Känns tryggt

När vi inte badar ligger pooltäcket på, berättar Ola. Det klarar 200 kilo. Vi går inte själva på det, men det är barn- och djursäkert, så det känns tryggt. Fördelen med det här pooltäcket är att vi slipper ha ett ”växthus” i trädgården. Nackdelen är att det tar en dag på hösten för att stänga ner och bygga upp en sarg och en dag på våren för att öppna upp och ta bort den. Men det är det värt!

”Saltvatten var ett
självklart val och
känns bra för barnen.”

 

Budgetruta

✔ Pool, täcke, grävning. 230 000 kr
✔ Trädäck inkl läggning 150 000 kr
✔ Belysning, eldragning och staket 20 000 kr
✔ Arkitekt 5 000-10 000 kr

TOTALT 450-460 000 kr

Faktaruta: Saltvattenpool - så funkar det.

✔ Du häller i salt i poolen en gång om året, resten sköts automatiskt.
✔ Saltgeneratorn tillverkar klor av salt och håller poolen ren från bakterier och alger. Det är något lägre salthalt än i Östersjön.
✔ Klorhalten blir lägre, du slipper den starka klorlukten och det blir behagligare att bada i, och hud och ögon blir inte irriterade.

- Annons -