- Annons -

Arkitektens tankar & tips

Arkitekten Eva Arén ritade familjens poolmiljö. Uppdraget var att skapa en mysig, insynsskyddad poolträdgård som matchar huset och passar för hemmaliv.

Det viktiga var att skapa en in bjudande helhet, med olika rum som hamnar i rätt riktning och väderstreck, och se till att miljön är fin året runt. Till exempel ska solstolar stå i sydväst, och poolen ska placeras så man får mycket solinstrålning.

Binda ihop utemiljön

Glasdörrar till uterummet och köket, altanytor längs fasaden och samma nivå på golvet inne och ute binder ihop utemiljön med inomhusmiljön på ett bra sätt.

Proportionerna är viktiga

Trädäcket är anpassat för att skapa luft kring det stora huset och för att få bra proportioner mellan tomten, huset och de fria ytorna. – Ytor är inte trevliga om de blir för stora. Samtidigt var det viktigt att kunna röra sig på trä när man är barfota.

Mix av gräs och vintergrönt

Jag tycker att man ska plantera sparsamt med växter och helst inte ha några stora träd som skräpar ner eller skuggar. I en stilren trädgård som här passar det med gräs av olika slag och vintergrönt som finns naturligt i omgivningen.

4 BÄSTA TIPSEN!

✔ Tänk på hur poolen ser ut inifrån huset och på vintern.
✔ Övermöblera inte. Man behöver fria ytor för att få luft, mingla, röra sig.
✔ Tänk på helheten och planera hela trädgården samtidigt sen kan du genomföra lite i taget.
✔ Ask och ek är utmärkta svenska material som passar till trädäck.

- Annons -