Spabad rening – system och metoder

KATEGORI

Spabad rening – alla olika system och metoder du bör känna till

Är du en lycklig ägare av ett spabad? Grattis! Där kan du tillbringa många härliga stunder. Men för att njutningen ska bli långvarig så är det viktigt att du sköter om ditt spabad ordentligt. Det finns olika system och metoder för spabad rening, och några av dem går vi igenom här.

Ett spabad är ett stort uppvärmt badkar som du har utomhus, enkelt förklarat. Det är ett badkar i glasfiber och akryl som även har massagemunstycken, sköna sitt eller liggplatser, isolering samt bubbelfunktion. Här kan du koppla av, umgås, inspireras och mycket mer.

Det är en riktigt lyxig plats helt enkelt. Bra att veta är att du alltid ska gå igenom med försäljare eller leverantör vad som gäller för just ditt spabad, för det kan skilja sig mycket åt. Här följer några generella tips på området.

rening spabad

Spabad rening – vattenkvalitet och byte

Innan du badar är det bra att du kollar vattnets PH-värde, där ett värde på 7,0-7,4 är ett bra värde för att ha klart och fint vatten i spabadet. Det bästa är att använda snabblösligt klor i ditt spabad, det går även att använda tillsammans med aktivt syre.

Impregnera locket till ditt spabad cirka två gånger per år, eller fler för att det ska kunna stå emot smuts och fukt som vill ta sig in till ditt badvatten. Byt vatten i ditt spabad minst två till tre gånger per år, och det görs med fördel när det inte är minusgrader utomhus.

System för spabad rening

Reningen av ett spabad görs dels genom en inbyggd rening. Det finns massor av olika system för rening av spabad på marknaden, och de skiljer sig lite åt beroende på från vilken tillverkare du köper.

De flesta spabad har någon typ av filtrering. Det finns till exempel spabad med dubbla reningsfilter, något som är bra om du är ute efter en effektivare automatisk rengöring av ditt spabad. Filtreringen av vattnet i ditt spabad sker då parallellt genom dessa, samtidigt som massagepumparna och bubbelfunktionen ofta suger vatten genom ett polyesterfilter. Det finns såklart spabad med enkel filtrering som också funkar riktigt bra.

En del bad har även ozonrengöring och ett medel i spabadet ytskikt som är antibakteriellt. Det kommer hela tiden ny teknik som gör att mer och mer av rengöringen av spabad sker automatiskt, allt för komforten.

rena spabad

Vad kan du mer göra?

Det finns flera saker som du kan göra för att hålla ditt spabad i bra skick och för att rengöra det manuellt eller med utplockade medel. Det första du måste göra är dock att ta reda på om eventuella medel fungerar för ditt spabad. Sedan är det bara att tuta och köra på det som du tycker låter bra.

Läs också: Var ska spabadet stå?

Chockklorering är något som du kan göra om vattnet inte känns speciellt fräscht. Då bör locket vara öppet cirka två timmar efteråt, för att luften som bildats då ska försvinna. Samma gäller vid användning av snabbklor EX eller liknande innan du badar.

När du tömt spabadet för att byta vatten bör du även passa på att skrubba karet. Det gör du med specialanpassat rengöringsmedel och polermedel. I samma veva kan du även då slå i en rör-rengörare i det gamla vattnet.

Kör då pumpar och filter i det gamla vattnet i cirka 15 minuter innan du tömmer. Skrubba och skölj badet några innan du fyller upp det igen.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -