Lys upp din pool med poolbelysning

KATEGORI

Poolbelysning för längre kvällar och mysigare stunder

Poolbelysning är inte bara viktigt för mysfaktorn i trädgården, utan den gör även din pool säkrare. När du har poollampor kan du använda poolen hela dygnet om du så vill, och långt in på hösten. Om du planerar belysningen samtidigt som du sätter igång ditt poolprojekt sparar du dessutom både arbete och pengar.

Med poolbelysning blir det möjligt att använda poolen hela dygnet. Men det är inte den främsta anledningen till varför belysning är värt att investera i. När du lyser upp poolområdet och pool med lampor blir det en säkrare plats att vistas på, plus att du kan njuta av ett dopp både på mörka augustikvällar och också längre in på hösten.

pool belysning

Poolbelysning både för inomhus- och utomhuspool

Oavsett om du ska bygga din pool inomhus eller utomhus är det viktigt att ta hänsyn till poolens belysningen redan i planeringsstadiet. Det blir nämligen bara krångligare och dyrare att addera belysning i efterhand.

Har du köpt ett hus med pool som saknar belysning eller glömde du att tänka på detta när du byggde poolen, då har du däremot inget annat val än att addera den efteråt. Det är nämligen viktigt att du skaffar lämplig belysning så snabbt som möjligt, inte minst om du har barn.

Läs också: Ovanmarkspool: 5 fördelar vid köp eller bygge

Risken att snubbla är högre i mörkret, och om olyckan är framme och någon faller i poolen kan det gå mycket illa. Så vad ska man då tänka på när det är dags att välja belysning till poolen?

Olika typer av poollampor

Vilket material bygger du din pool i? Det finns lampor som är gjorda för att gjutas in i betong, och lampor som är avsedda för linerpooler. Som tur är har de större tillverkarna ofta varianter av samma lampa för respektive pooltyp. Därför går det nästan alltid att hitta exakt den lampa du vill ha, i en modell som passar till just din pool. På så vis behöver du aldrig anpassa poolen efter lampan, utan kan hitta lampor som passar i alla fall.

Om du inte har möjlighet att installera belysningen när du bygger poolen är det smart att ändå förbereda för belysning som kan installeras i ett senare skede.

Både inomhus och utomhus går det bra att dra fram ett VP-rör till poolen, så är lite av förarbetet gjort. Det gör det också möjligt att installera belysning inför en eventuell försäljning, eller för att underlätta en belysningsinstallation för dem som flyttar in sen.

Men vilka poollampor finns det att välja på? Här är några av de populäraste alternativen i belysningsväg:

  • Spotlights. Undervattens spotlights är den vanligaste typen av poollampor. För att få ett bra ljus, som tränger igenom vattnet, krävs starka lampor med högt watt-tal. Även om själva lamporna som ska sitta i spottarna är billiga så drar de en hel del ström, vilket kan vara viktigt att ta med i beräkningen. Dessutom håller de inte heller särskilt länge, och därför blir det också nödvändigt att köpa nya med jämna mellanrum.
  • LED-belysning. Är dyrare i inköp än vanliga spottar, men har en lägre strömförbrukning och håller längre. Därför är de ett mer ekonomiskt alternativ i längden, men med tanke på vad det kostar att bygga en pool är det kanske inte självklart att du vill göra denna investering i belysningen också. Om du väljer detta alternativ får du dock valuta för pengarna. Många armaturer för LED-lampor har exempelvis flera program att välja mellan och du kan därför få ljus i olika färger som passar i olika sammanhang, vilket tar badupplevelsen till en ny nivå.
  • Pendelarmslampor. Poollampor som är fästa i en pendelarm, och avsedda för montering i poolens hörn eller längs väggarna finns också att välja. Fördelen med denna typ av poolbelysning är att den kan installeras i en befintlig pool, utan alltför mycket arbete. Eftersom att lamporna stjäl en del yta från poolen passar de dock inte i de allra minsta poolvarianterna. Det finns varianter av dessa lampor för såväl glödlampa som LED.

Poollampor för stämningsbelysning

belysning pool

Ibland går det att hitta poollampor i olika webbshoppar eller butiker med lågprisprofil. Det kan vara lampor som flyter eller som fästs på kanten av poolen med sugkoppar och de laddas för det mesta med solljus eller drivs med batterier.

Den här typen av lampor kan användas för att höja stämningen, exempelvis vid en fest eller en spakväll med bad. De räcker dock inte som enda poolbelysning, eftersom att de är på tok för svaga. Om du köper den här typen av lampor bör du också noga kontrollera att lamporna är säkra för att användas i vatten, det är nämligen inte alltid så att de är det även om de saluförs som just badlampor.

Dock är risken för att hela poolen ska bli strömförande i princip obefintlig, men en stöt eller två kan man nog råka ut för.

Poolbelysning i trädgården

När man talar om poolbelysning menar man för det mesta enbart belysningen i poolen, men visst finns annan poolbelysning än så att tänka till kring. Belysningen runt omkring poolen är till exempel lika viktig, både för trivseln och för säkerheten.

Samma gäller här som när du planerar belysningen i poolen, att du ska tänka till kring belysningen utanför poolen när du planerar för poolbygget vill säga. Då får du en belysning som samspelar med poolens form och stil.

Genom att kombinera poolbelysningen med vanlig utebelysning som passar tillsammans kan du skapa dina drömmars trädgård. Bra belysning vid poolen har också en avskräckande effekt på objudna gäster och minimerar risken att råka promenera rakt ned poolen en mörk kväll.

Läs också: Poolguide: Så skapar du en vacker poolmiljö!

Det finns olika skolor när det gäller poolens placering. Vissa vill ha poolen nära huset, så att den blir som en förlängning av vardagsrummet. Andra vill skapa som ett avskilt rum i trädgården, och placera poolen där.

I båda dessa fall spelar belysningen stor roll för att uppnå den avsedda effekten. Om poolen placeras långt från huset är det viktigt att det finns bra belysning hela vägen mellan bostad och pool, åtminstone om du vill kunna använda poolen i augusti.

Även om passagen som leder till poolen är jämn och fin finns det alltid en risk att man snubblar om det inte går att se var man sätter fötterna. Om du inte vill sätta upp stolpar kan kanske belysning monterad i träden vara något? Se bara till att lövverket inte skymmer ljuset för mycket.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -