- Annons -

39 grader i vattnet och en betydligt vidare utsiktsvinkel över den vackra Jönköpingsbygden. Villaliv träffar familjen där det efterlängtade spabadet blivit en viktig samlingspunkt för mys och djupa samtal.
– Ett bra ställe för att prata klart, tipsar Anna när vi möts i den spännande trädgården.

Det är en lite overklig känsla att kliva in i den böljande trädgård som döljer sig bakom huset på Bymarken i Jönköping. Slingrande grusgångar kantade av återvunnen gatsten, mängder av växter som lavendel, rosor och hassel. Såpade trädäck och varsamt utformade ”rum” i olika nivåer som växer ihop med berghällen och allt det gröna. Det hela ger en spännande, drömsk och mycket varm känsla. Dessutom, alltihop på första parkett framför en häpnadsväckande utsikt som för tankarna till en italiensk kustby. Trädgården sluttar ned mot centrala Jönköping och Vättern och i horisonten sträcker sig de kuperade gröna höjderna över Huskvarna norrut upp mot Gränna. E4, som löper utmed vattnet långt bort i fonden blir ett glittrande pärlband på kvällarna. Kort sagt, familjen kunde knappast valt en mer idyllisk plats när man bestämde sig för att anlägga ett spa för drygt tre år sedan.
– Vi kröp ner på huk och ”provsatt” för att hitta rätt plats, säger Stefan och visar med kroppen. Det här är den optimala utsikten i både höjd- och sidled, förklarar han och konstaterar att planering av placeringen är bland det viktigaste inför det egna spabygget. I deras fall var målet att bädda in badet och göra det till en del av den lummiga trädgården och det har man verkligen lyckats med.

“Vi klippte band och det var familjebad med bubbel.”

spabadet

Läget, läget och läget

Familjen som även består av barnen Lovisa och Aron, flyttade till Jönköping 2003.
– Då var detta ett litet rött och svart hus med två sovrum och vi insåg att det var tre saker som var bra, läget, läget och läget, minns Anna.
Ett omfattande renoveringsarbete tog vid för att ”få det beboeligt” som Stefan uttrycker det. Bland annat flyttades kök och väggar i huset som är från 1927.
– Hade någon talat om för oss att vi skulle göra allt det här så hade jag sagt ”aldrig i livet”, förklarar Anna. Inte för att det inte vore värt det, men för att det skulle varit för mycket.
– Vi upptäckte trädgården efterhand, den var helt vildvuxen med kirskål och stora gamla tallar.
Träd och rötter grävdes upp, skisser gjordes och växter införskaffades. Från Annas uppväxtort i södra Småland hämtades hassel som nu vuxit till en frodig dunge som bidrar till skyddad insyn. Familjen har förädlat både hus och trädgård i etapper, exempelvis en träspång ena året och en pergola nu i somras, och firar varje genomfört projekt med lite bubbel, berättar Anna glatt.
Så var det också med spabadet där barnen Lovisa och Aron vant kliver ner under intervjun för att mysa i bakgrunden.
– Vi klippte band och det var familjebad med bubbel, berättar Anna och minns att de knappt vågade röra knapparna i anläggningen vid premiären.

Familjens råd inför ditt spa-bygge!

Priset
– Det finns alltifrån ganska enkla spabad för avslappning till mer exklusiva jacuzzi med många massagemunstycken. Vi har valt en ganska enkel modell som fyller vårt syfte, en trevlig social aktivitet för att umgås med familj och kompisar.

Storleken
– Vi har plats för fyra-fem personer, men det finns ju inte massagemunstycken till så många. Ska man då vara sex personer så är det en annan prisbild.

Placeringen
– Kommer det att funka med duschmöjligheter och kommer man enkelt ur och i badet? Bra om det finns en närliggande ingång till huset för att kunna byta om smidigt
och bekvämt.

Energisnålt även på vintern

Men, det var ingen självklarhet att det skulle bli just ett spa. I samband med att man byggde en veranda intill huset var tanken först att placera en badtunna utanför det nybyggda badrummet, men vänner fick dem på andra tankar.
– De behövde elda en hel dag för att få upp värmen och vi insåg att det är ganska opraktiskt och inte heller så estetiskt, berättar Anna. Drömmen om att bada utomhus falnade, men skulle snart vakna till liv igen.
– Vi hade förstått att det började komma nya modeller av spabad som inte drar så mycket energi. På semestern pratade vi igenom vad ville och sedan gick det fort. Vi ringde, beställde och skulle få badet inom några veckor. Stefan och Aron började gräva samma dag.
Att bygga ramverk och trall kring badet var inte krångligare än att bygga en vanlig altan, menar Stefan som beskriver sig själv som ”normalhändig”. Spabadet står nu på ett bärlager och en isolerskiva, däck har byggts runt om och en pergola tillkom i somras.
Driften är förvånansvärt effektiv. Stefan har räknat och jämfört med äldre elräkningar, och kommit fram till att det går åt cirka 1 500 kilowattimmar (ungefär lika många kronor) för att hålla badet 39 grader varmt hela året, om man badar en gång i veckan. En dryg hundralapp i månaden alltså.

En plats för att prata klart

spabadet
Målet var att bygga in spabadet i den lummiga trädgården. Pergolan som tillkom i somras förstärker den känslan

Hittills har man haft stor glädje av investeringen. Familjen badar året om och vid alla möjliga tillfällen. Det är spa­kalas, tjejkvällar och herrmiddagar.
– Det är ett festligt inslag när man firar högtider såsom jul, något man kan bryta av med, ett inslag till, förklarar Stefan som uppskattar att kliva ner i badet och förlänga säsongen när kylan börjar komma.
Anna gillar också att bada ensam, utan bubbel och i tystnad. Minst bad blir det under regniga höstdagar, men på vintern ångar det för fullt på verandan och man får anta att det går ganska fort att ta sig mellan huset och badet på den snygga träspången som nu knyter samma de båda. Lite oväntad är den kanske allra viktigaste upptäckten som Anna och Stefan gjort efter spa-investeringen.
– Det är ett väldigt bra ställe att prata klart i, säger Anna.
Och vi förstår precis vad hon menar. I det intensiva och uppkopplade samhälle vi lever i är ett varmt spabad en sällsynt ostörd zon för de djupa samtalen. Det är en avslappnande värme som man inte lämnar i första taget, och – kanske viktigast – det är fritt från lysande mobilskärmar som pockar på uppmärksamhet.
Anna och Stefan menar till och med att badet inneburit en ny typ av samtal och fört familjemedlemmarna närmare varandra.
Vad är då nästa etapp i det flitiga arbetet med hus och trädgård på Bymarken i Jönköping undrar man? Ja, en segelduk över spabadet kanske, funderar Anna, men i övrigt tycks det vara en väldigt nöjd familj som skickar med några kloka ord på vägen ut.
– Det är viktigt att inte hamna i en hets om att allt ska övertrumfas, säger Stefan. Nu handlar det mer om att använda och leva också!

Fem vanliga spa-frågor & svar

Magnus Holgersson är produktansvarig för spabad hos en av landets största leverantörer, Folkpool. Här är de vanligaste frågorna han mött genom åren, medan svaren kommer från den neutrala bransch­organisationen Svenska Badbranschens vice ordförande Lars Beckman.

Hur mycket drar ett spabad och vad innebär det i pengar?
Ett spabad tillverkat hos ett ansett fabrikat drar väsentligt mindre ström än ett lågprisbad, med en kostnad på runt 300 kronor per månad. Fråga efter testprotokoll hos återförsäljaren.

Är det svårt att sköta ett spabad?
I normalfallet byter man vatten cirka 4 gånger per år. Underhållet blir kanske 15 minuter i veckan om du badar 2–3 gånger per vecka.

Vad kostar ett spabad och varför skiljer sig priset kraftigt mellan olika varianter?
Det finns stora kvalitetsskillnader och det handlar också om storlek och fabriksgarantier. Det är mycket viktigt att du renar vattnet ordentligt i ett spabad och här finns stora skillnader.

Hur länge håller ett spabad?
Ett spabad av ett välkänt fabrikat håller mycket länge men du får räkna med att byta pump och/eller värmare efter ett antal år och då är det viktigt att fabrikatet och återförsäljaren finns kvar.

Vad måste jag förbereda?
Spabadet ska stå stabilt på en träaltan eller på en platta av betong/sten. Du ansluter spabadet med hjälp av en behörig elektriker. Tänk på var du placerar ditt spabad och skaffa snörasskydd om du ställer spabadet på en altan nära taket.

Mer info hittar du på www.svenskabadbranschen.se

- Annons -