HEMMA HOS TRÄDGÅRDSARKITEKTEN
Det är som en upptäcktsfärd, genom ringlande gångar, portaler, pergolor, en medelhavsträdgård och ett skuggigt woodland. Vi passerar små intima sittplatser, buxbomsplanteringar, pickande höns och odlingsbäddar. Till sist hamnar vi på en böljande äng som möter havet i horisonten. Tjugofem års passion och slit har gett landskapsarkitekterna Mona Wembling och Anders Bramme denna ljuvliga och bitvis hemliga trädgård.
Är du trädgårdsintresserad har du säkert sett deras trädgård i en bok eller ett magasin. Men ingen har lyckats fånga alla dess rum. Platsen är som en dröm, även nu på vintern, när den gråbruna färgskalan dominerar och fjolårets vissnade perenner blir vajande skulpturer.
När vi hälsar på Mona Wembling är det snökaos i stora delar av Sverige. Men här, en kilometer från Skånes sydkust, har snödropparna redan tittat fram och olvonbusken blommar. – Är det inte snö så är jag ute då och då, även på vintern, säger Mona glatt. Jag plockar ogräs och fallna kvistar och går och tänker. Men så fort det är mars börjar jag tumla runt som en hänryckt humla, ansar, rensar, gräver och klipper. Jag blir otroligt lycklig och livsandarna vaknar. Det är ju sån frihet att äntligen komma ur det svarta, mörka.
Mona och Anders delar trädgårdsintresset och har byggt upp trädgården tillsammans. Men medan Monas arbete spänner mellan kyrkogårdar och privata trädgårdar till undervisning och trädgårdsböcker arbetar Anders med stadsplanering. – Det som intresserar mig mest med trädgård är att kunna koncentrera ett uttryck i ett trädgårdsrum och på det viset skapa en förtätad atmosfär och upplevelse.
Det jag gör är att laborera med olika storlekar, former och material i rummet, kombinera växter med liknande egen-skaper och arbeta med färg- och formkontraster.
Började med vindskydd
Den egna trädgården är både formstark och vild, och till för lust och experiment. – Vi har utgått från landskapet och här blåser det ju. Att avskärma oss från blåsten och hitta platser att sitta på var nummer ett. Det betydde häckar, murar och spaljéer som vi sen byggt vidare på och gjort olika stora rum med olika karaktär och innehåll. En köksträdgård, ett woodland, ängen med dösen, buxbomsparterren, hönsgården…
Familjen flyttade till skånelängan 1994 och behövde få ordning på både huset och trädgården. Grunden blev en bokhäck som idag är kämpahög. – Den s-formade häcken som delar upp trädgården i två delar kom till snabbt och blev ett vindstopp.
Buxbomsparterren gjorde vi för att vi ville smaka på det här med skånsk allmogeträdgård som kom sig naturligt eftersom huset är byggt vid sekelskiftet. Sen kom växthuset och odlingarna. Och när det svarta huset byggdes blev det ytorna däromkring vi kastade oss över.
Kontraster är viktiga
Varje plats ska slå an någonting när man är där tycker Mona. Från hennes kontor betraktar vi den medelhavsinspirerade Kreta-trädgården utanför. Inspirationen till den fick hon på en resa.
– Den passade här med den grå muren och pergolan. Det blir så där knaster-torrt här, som på Kreta. Går man till woodlandet så är det helt annorlunda med blad i olika höjder och former. Istället för mur är där häckar och frodiga lövverk med vårblommor som kommer upp innan lövverket tätnar. Och så har vi ju trädäcket med matplatsen precis utanför huset där det är bekvämare.
Här finns en plats att sitta på för varje tillfälle. Bästa platsen att njuta av morgonteet är intill den nya pergolan där morgonsolen tittar in.
– Tanken är att vi skulle omsvärmas av fjärilsfladder, därför valde vi växter som älskas av fjärilar. Till exempel har olika verbenor och salvior bidragit till att scenen blivit verklighet. Ljuva morgonstund!
Trädgården förändras
För några år sen flyttade två av barnen hemifrån och det blev en brytningstid i livet som även satte sina spår.
– Trädgården har ju alltid varit en del av vårt familjeliv och vi har sett barnen växa upp här. Nu var vi plötsligt tvungna att hitta en ny mening med den. Höns var lösningen för att åter ’befolka’ trädgården. Lekstugan blev hönshus och Anders slet en vinter med att bygga en rovdjurssäker hönsgård.
Trädgårdslusten kom tillbaka och vi har dragit igång ett nytt stort projekt med att bygga en stor pergola, en tjusigare köksträdgård, nya sittplatser och en jätteplantering med perenner.
Leva med trädgården
När våren kommer lägger Mona all ledig tid i trädgården. Det kan bli sexton timmar på en helg. Ibland går hon ut på kvällar och före arbetsdagen. Vill man ha en trädgård måste man vara villig att sköta den. – Nu i mars-april klipper jag ner perenner, vårstädar, lägger på kompost, eldar och gödslar.
Att ha en trädgård är inte gratis men det finns mycket man kan göra för att hålla nere kostnader. – Vi har alltid försökt hålla det så billigt som möjligt, gjutit och byggt själva, tagit sticklingar och delat växter. – Visst köper jag kläder och skor ibland, men det är på plantskolorna jag tappar fattningen.
”Så fort det är mars börjar jag tumla runt som en hänryckt humla.”
• Låt inte tomtgränsen och gången upp till huset styra.
• Tänk på i vilka lägen du vill sitta, morgonsol och kvällssol.
• Rätt växt på rätt plats. Läs på innan om vilka som trivs var och låt de ingå i ett helhetstänk, tänk på jord och läge och hur växterna ska samverka med varandra.
• Tänk på hur landskapet runtom kring kan ingå i trädgården. Kan du låna in vacker utsikt och göra till en del av trädgården?
• Tänk inte alltid fyrkantigt, prova mjuka former.