- Annons -

När det är dags att välja grilltyp möts vi av en del olika varianter, de allra vanligaste är kol, gasol och el. Prisspannet kan variera med tusenlappar och många börjar därför fundera på vad som är för- och nackdelarna med de olika typerna. Vilka är egentligen elgrillens fördelar? Och finns det ens några nackdelar med gasolgrillen? Smakar det bättre med kol? Svaret avgörs helt utifrån dina egna förutsättningar – och på vad det är du tänker grilla. Vi på Villalivet hjälper dig på vägen!

grilltyper

Det sägs att människan utvecklade talförmågan runt lägereldarna för tusentals år sedan. Doften av grillat ligger långt bak i människans historia, så kanske är det inte konstigt att det där välbekanta fräset från grillgallret känns så obeskrivligt välbekant och trevligt. En del grillar på verandan så långt säsongen tillåter, medan andra koncentrerar det till en alldeles särskild helg ute i stugan.

Det finns många olika grilltyper att välja mellan och det vanligaste är att dela in dem i vilket bränsle de kräver:

  • Kolgrill
  • Gasolgrill
  • Elgrill

De olika grillarna har sina för- och nackdelar. En annan vattendelare är miljöaspekten. För att underlätta ditt köp är det bra att reda ut två saker: i vilken omfattning vill du grilla och vilket bränsle kan du tänka dig?

Bränslet avgör grilltyp

Det är bränslet som kommer avgöra grillens kapacitet, finessmängd och ofta även storleken på själva grillen. En elgrill är behändig och går bra att använda på balkongen, medan klotgrillen i all sin enkelhet ändå kräver en gård med tillräckligt utrymme för att inte störa några grannar med rök.

grilltyper

En vanlig uppfattning är att kol avger bättre smak på det du grillar. Därför tvekar många inför att köpa gasolgrill, eftersom de tror att det kommer påverka smaken. Lyssna på experterna som genomför smaktester – de kommer gång på gång fram till att smaken inte blir annorlunda med gasol. Det som spelar roll är hur du utnyttjar just din grilltyp.

Kolgrill

För många är grillen en sport som kräver skärpa, finess och ett virilt tålamod. Kolgrillen blir för dessa människor den enda riktiga grillen. Nackdelen med att det tar längre tid vägs ofta upp av fördelen att det kring eldandet av kolen eller briketterna skapas en alldeles speciell tidsrymd med plats för djupare konversationer med grillvännen (som kanske ofta är du själv). Kolet avger en välbekant doft och de är ofta mycket enkla att rengöra och hålla efter. Exempel på kolgrillar är:

Klotgrill, den klassiska klotformade grillen utan några inbyggda finesser, förutom själva locket. Eftersom klotgrillen går att stänga till kan du även grilla större bitar, till exempel en hel kyckling eller aubergine. Tyvärr gör locket att det är svårt att ha övergriplig koll på det du grillar. Trots det står den bra i stugan och på gården för den som ser det goda i det enkla. Varför krångla till det?

Murgrill, en eldstad som skapar ett snyggt grillutrymme på gården. Lätt att underhålla och tillför mycket trevlig atmosfär på grund av sin stiliga utformning. Svårare att stänga till och passar bättre till enklare grillrätter. Vanlig i bostadsområden.

Keramikgrill, en kolgrill med ytterligare finesser som gör att du kan skapa långkok i grillen eftersom den kan hålla temperaturintervallerna längre.

grilltyper

Gasolgrill

Gasolgrillarna är långt mycket mer flink än kolgrillarna, eftersom det går mycket snabbare att komma upp i rätt temperatur. För den spontana grillaren är gasolen ett mycket tillförlitligt alternativ. Dessutom brukar gasolgrillarna vara lite större och passar bättre för den som bjuder till fest och vill garantera att alla får samma fina, jämna grillyta på sina spett.

Tyvärr är gasolgrillen ur ett ekologiskt perspektiv sämre än kolgrillen, eftersom den inte drivs av förnybara ämnen. Det släpps ut mer växthusgaser med gasolgrillen än med kolgrillen. Dessutom måste du vara noga med reglaget av gasen, så se till att läsa på ordentligt innan du sätter igång.

Gasolgrillar har bra temperaturreglage och gör att du kan grilla större mängder kött, grönsaker och ost. Dessutom gör temperaturreglaget att gasolgrillen passar mycket bra för den som mest grillar vegetariskt. Grönsakerna och osten kräver inte samma intensitet som kött utan behöver en jämnare grillning.

grilltyper

Elgrill

För den urbana människan som ändå vill kunna uppleva grillsommaren är elgrillen ett perfekt alternativ. Elgrillar är oftast små och smidiga och är enkla att hålla rent. De finns i olika storlekar, men främst mindre och avsedda för balkongbruk. Dessutom är det ditt mest miljövänliga alternativ. Nackdelen är att du behöver ett eluttag och att de än så länge inte har lika omfattande kapacitet som en gasolgrill.

Med den här informationen hoppas vi att du kan ta ett övervägt beslut om vilken grilltyp som passar dina behov och förutsättningar. Lycka till med ditt köp!

- Annons -