Bosse Rappne
- 54 år
- Född och uppvuxen på Slottsträdgården Ulriksdal.
- Driver sedan 1985 handelsträdgården med samma namn.
- Känd från TV4´s Äntligen hemma
- Familj: Mia Rappne (Kökschef på Slottsträdgården Ulriksdal) och två barn
- På fritiden är det livet på sjön som lockar mest.[emaillocker]
2018
Hurra, ljuset återvänder!
Längtan ut är stor. Fast det bara är mars månad finns det en del saker du kan göra för att njuta av vårvinterträdgård och växterna inne och ute. Men låt grävandet vänta. Tjälen ligger ju kvar i stora delar av vårt långa land.
Dax att vårstäda!
Passa på att städa och se över inredningsdetaljerna till uterummet och entrékrukorna. Löven krattar du bort först när tjälen gått ur jorden. Gräsmattan kan du gödsla innan om du vill, eller precis efter tjällossning. Har tjälen gett vika försöker så gödsla antingen innan regn eller vattna på efter gödsling. Gödsla med hönspellets. Det kan lukta något under första veckan men sådan
är naturen.
Föryngringsbeskär buskarna
De flesta friväxande buskar behöver en föryngring när veden blivit för gammal. Det finns flera varianter av föryngringsbeskärning och olika för olika växtslag, så ta reda på vad som är bäst för just din buske. Här syns en friväxande snöbär-Symphoricarpos doorensii `Amethyst´som planterades för 4 år sedan. Än har den inte blivit risig men om ca 4 år kan det vara lämpligt att ta ner den till ca 15-20 cm ovan mark och låta den börja om för att få ett nytt friskt grenverk. Marsmånad är en bra tid att beskära sina fruktträd för er som missade JAS-beskärningen (juli, augusti, september). Men när april kommer ska vi låta träden få ägna sig åt lövsprickningen. Lästips! Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Hans Veltman.
Vårfärger inne
Nu finns det ljuvligt fina hortensior, doftpelargoner, engelska pelargoner och primula som du kan ta in och dekorera med och ännu fler färger på de vårblommande julrosorna. De finns hos oss på Ulriksdal förstås och du hittar säkert många vårfina blommor i din trädgårdsbutik. Den här lilla doftpelargonen växer sig stor på en säsong och vill komma ut i mitten på juni.
Bosse Rappne tipsar:
Vår i sikte
Dax att börja vårstäda och förbereda inför ljusare tider.
✿ Förså purjolök och kronärtskocka inne. Andra grönsaker som är lämpliga är tomat och tidiga sorter av sockerärt och bönor.
✿ Läs och längta. Passa på att förkovra dig. Läs och lär. Kanske gå en trädgårskurs hos oss på Ulriksdal eller någon annanstans?
✿ Skydda mot vårsolen.
Vintertäckningen på de vintergröna växterna behövs nu när vårsolen börjar gassar på.
TEXT Bosse och Gunilla Rappne FOTO Gunilla Rappne
Oförutsägbara april!
Lika långt och olikt i klimat som vårt land är, lika oförutsägbar är denna månad. Ena dagen snö, nästa sol och vår-värme. Regn och kyla om vartannat. Vi är ändå ute fler dagar nu än i mars. Mer mark kan tas i bruk, fåglarna sjunger för fullt och knopparna brister.
Tid att beskära rosorna
Rosornas tid för beskärning är kommen i stora delar av landet. Det gamla citatet ”rosorna kan beskäras när björken har fått musöron” är en ledstjärna. I förra numret rekommenderade vi en bok om beskärning som heter Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustav Alm och Han Veltman. Det gör vi gärna igen!
Klipp ner perennerna!
Perennrabatternas tid för omvårdnad är nu. Klipp bort fjolårets vissna växtdelar som legat kvar över jorden som ett skyddande täcke. Rensa bort ogräs som hunnit titta fram och luckra jorden.
Det är som ett uppvaknande efter vinterns långa vila. Passa även på att lägga på lite gödsel (kan vara egen kompost eller brunnen kogödsel).
Strö ett tunt lager på ytan ca 2-3cm som sedan följer med regnvattnet ner till rötterna.
Bosse Rappne tipsar!
Vårpyssel
✿ Kolla komposterna
Titta till och vänd komposterna. Jag brukar ha tre olika högar eller fack för grönt avfall. År 1, år 2 och år 3. År 4 åker första års komposten tillbaka ut i rabatterna osv. Varje vår och höst vänder jag materialet och har på så sätt koll på hur det står till.
✿ Förgro potatisen.
För att få en tidig skörd kan man med förgro eller förodla potatisen. En bra temperatur är mellan 12-18 grader för att groddarna ska bli kraftiga. Låt ligga i 4-6 veckor innan de sätts ut (antingen på friland eller i kruka för balkong).
✿ Rensa och ät ogräs.
Nu är det bra tid att plocka in nässlor och kirskål för tillagning i köket. Plantorna är goda primörer nu innan de hunnit växa till sig.
Maj, ljuva maj!
Låt tiden stanna upp här ett tag. Jag vill hinna med allt som maj ger. Få känna värmen krypa längre ner i jordmånen och låta ljuset göra mina dagar längre ¬ för ett längre dygn skulle verkligen behövas nu. Allt ska ske på en gång. Jag tycker att jag förberett mig väl och ändå räcker inte dygnet till.
Plantera rhododendron
Hos oss blommar rhododendron för fullt nu.
Vill du plantera rhododendron bör du tänka på att den har speciella jordkrav. Man talar om sur jord vilket innebär en relativt kalkfattig jord med ett ph-värde mellan 4,5 – 5,5. Den typen av jord finns att köpa färdiggödslad. Se också till att växten planteras på samma djup som den är planterad i sin klump eller kruka. Planteringshålet bör vara ca 3 gånger så stort som rotklumpen och den jorden som grävts upp blandas med genomfuktat mullmaterial. Plantera in lämplig perenn som marktäckare runt busken. Min favorit är skuggröna som trivs i samma typ av jord.
Och så sommarblommorna!
Nu vill man gärna plantera ut sommarblommor i alla de kärl som stått tomma över vintern. De du själv sått och drivit upp, bara längtar ut. Men var på din vakt, fortfarande finns det risk för frost. Vänj plantorna sakta genom att ställa ut dem någon timme första dagen och öka successivt på tiden för var dag. Många sommarblommor trivs bäst av att direktsås på friland, exempelvis ringblomma, krasse och zinnia. Dahlior är väldigt känsliga för frost.
Om du grävt ner knölarna och späda skott hunnit titta fram så var beredd att täcka över dem med löv eller väv ifall frosten slår till.
Bosse Rappne tipsar
✿ Se över gräsmattan
Så in och reparera kala fläckar.
✿ Sätt lök och potatis.
Sättlöken kan behöva komma ner i jorden nu, och även den förgrodda potatisen. Lök brukar jag sätta med 10 cm mellanrum på 2-3 cm djup och med ett radavstånd på 20 cm. Medan potatisen behöver 20-30 cm emellan och ett sättdjup på 7-10 cm och 60-70 cm mellan raderna.
✿ Vårda utemöblerna.
De kan behöva göras rena efter att ha varit undanställda hela vintern.
Lite sandpapper och olja på träytor är aldrig fel. Passa på nu, medan luften ännu är ganska torr.
✿ Rabarberpremiär.
På vissa håll i landet finns nu möjlighet att skörda den första rabarbern. De första späda stänglarna är en riktig delikatess. Min fru Mia delar med sig av sitt recept på en god paj
här bredvid.
Skörda plantera och njut är mitt enkla råd!
Fixa i växthuset!
- Bind upp långa plantor som tomat och gurka.
- Omplantera och flytta stegvis ut plantor som förodlats i växthuset så de vänjer sig.
- Skugga och lufta växthuset under soliga dagar.
- Vattna. Varma dagar krävs mycket vatten, gärna tempererat från en stor tunna med vatten.
- Gödsla och håll efter ohyra.
- Håll värmen. Om under 8-10 grader, använd värmefläkt.
Perennpyssel!
Klipp bort överblommade perenner, stötta tunga blomhuvuden och höga blomspiror tex pioner och riddarsporrar. Och plantera lite höstblommande perenner.
Bosse Rappne tipsar:
✿ Kupa potatisen. När de första bladen syns är det dags att kupa. Gärna två gånger.
✿ Tjuva tomaterna. Ta bort sido-skott i grenvecken som annars stjäl energi från plantan.
✿ Vattna rätt. Vattna morgon eller kväll, gärna när det regnar. Alltid bättre att vattna rikligt än lite och ofta.
✿ Skörda primörerna.
-Skörda midsommarpotatis, sallat och tidiga grönsaker. Så nya omgångar med sallat och rädisor och skörda kontinuerligt.
-Gallra morötter, rödbetor och annat som kommer upp för tätt.
✿ Vakta odlingarna. Håll ett öga på mördarsniglar, liljebaggar, bladlöss och andra skadegörare. Sniglar söker sig till fukt och skugga i värmen. Bästa bekämpning är ett vakande öga.
✿ Nyp och beskär. Beskär tidigt blommande buskar, t ex forsythia, efter blomning. Så hinner de anlägga blomanlag till nästa år. Nyp också bort utblommade rosor och frökapslar.
Skörda, njut och känn dig rik!
Njut! Skörda och känn dig rik. Ta hand om grönsaker, frukt och bär. Själv blir jag så här års andäktig av all skönhet i trädgården.
Plantera. Med fuktig luft och värme kvar i jorden är september årets bästa månad att plantera. Köp vårlökar. Urvalet är som störst och kvaliteten bäst, så har du fina och färggranna blommor i vår.
Hösten är också en bra period att rulla igång större trädgårdsprojekt. Gräsmatta, rabatt, altan, spaljé eller vad det kan vara. Bra tid att jobba med det. Fuktig höst är bästa tid att anlägga gräsmatta då frön hinner gro och rötter etablera sig.
Bosse Rappne tipsar!
✿ Plantera: perennrabatt, vårlökar, olika träd och buskar. Åtminstone i mellan-Sverige hinner perenner rota sig. Glöm inte gnagskydd kring träd.
✿ Gallra bärbuskar. Svarta vinbär gallras hårdare, unga grenar ger bäst skörd. Röda vinbär och krusbär gallras mer försiktigt.
✿ Rensa ogräs – syns nästa vår. Frisera rabatten men ta inte bort alla växtdelar. Låt en del ligga kvar för jordförbättring.
✿ Plantera krukodlade växter. Sval och fuktig luft samt fuktig mark gör etableringen för växterna enklare.
✿ Ställ citron- och olivträd på ljus och sval plats. Gäller även frostkänsliga knölar.
✿ Ta upp knölar och icke vinterhärdiga växter, exempelvis dahlior, innan första frosten.
✿ Föröka och flytta växter i slutet av september, inte för tidigt för då kan de torka ut.
✿ Ta in de sista gröna tomaterna som har svårt att mogna. Häng upp dem, gärna i stjälken i köksfönster eller varm och ljus plats. Mognar efter hand.
✿ Anlägg eller reparera gräsmattan med ny gräsmatta på rulle eller så med samma frösort som tidigare.
En av årets viktigaste månader i trädgården!
Oktober är utan tvekan en av årets viktigaste trädgårdsmånader. Nu är det dags att rensa ogräs en sista gång, vinterbona rabatten och skörda de grönsaker som finns kvar.
• Ta hand om löv, rensa ogräs, plocka bort rutten frukt, klipp gräset och mulcha löven.
• Gräsmattan mår bäst på 5–6 cm höjd, då får mossan svårt att etablera sig. Kör över löven med gräsklipparen och låt dem ligga kvar att tas om hand av jordens mikroliv.
• Låt perennerna vissna ner. De vissna delarna skyddar växten under vintern. Klipp bara bort det som är fult eller spretar och gräv inte om rabatten.
• Persilja, purjolök och grönkål tål lite frost och kan stå kvar. Vänd gärna ner löv eller kompostjord i det tomma kökslandet.
• Rensa bort ogräs – en insats som blir värd mycket i vår.
Bosse Rappne tipsar!
✿ Plantera häck. ros- och barr-rotsplantor. Växterna är i vila, säljs i buntar, är lätta att transportera och hantera. Stort och prisvärt sortiment.
✿ Skydda ömtåliga växter från första frostnatten. Plocka in känsliga krukväxter, medelhavsväxter som olivträd, citrus och nerium men också pelargoner. Placera svalt, men frostfritt.
✿ Vinterförvara dahliaknölar som är mycket känsliga för frost. Rotknölen är mindre skyddad när bladen vissnat. Rensa bort jord, lägg dem luftigt, ta fram i februari–mars.
✿ Plocka fallfrukt eller stampa på den. Ta bort rutten frukt i trädet så sprids inte sjukdomar, skorv och fruktmögel. Dåliga äpplen på marken kan trampas sönder så mikrolivet kommer åt dem.
✿ Kupa rosorna. Många blommar långt in på hösten men behöver en ombonad bädd inför vintern. Kupa med löv, granris eller kompost.
✿ Plantera tulpaner. Vårlökar ska vara planterade men tulpaner är aningen mer tåliga.
✿ Rengör trädgårdsredskap med rödsprit. Slipa och olja så blir det en bra start på vårbruket.
Recept – Mia Rappne lagar!
PAJDEG
150 gram smör, rumstempererat
3-3.5 dl vetemjöl
En nypa salt
1-2msk vatten
FYLLNING
100 g grönkål eller spenat, sköljs och avstjälkas
2 dl soltorkad körsbärs-tomat i olja, häll av oljan
2 röda lökar, dela på hälften och skiva i 5 mm tjocka skivor.
1 kruka färsk basilika
150-200 g fetaost
3 ägg
2dl crème fraiche
Gör så här
1. Blanda rumstempererat smör, salt och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet, blanda snabbt till en deg.
2. Tryck ut i smord rund form, 26 cm diameter. Nagga pajdegen och ställ kallt i 20 min.
3. Sätt ugnen på 175 grader
4. Riv grönkålen i mindre bitar, hetta upp en stekpanna riktigt het. Lägg ned hälften av grönkålen och fräs snabbt i lite olja, strö över en nypa salt. Gör likadant med resterande grönkål. Lägg åt sidan.
5. Fräs löken i stekpannan tills den fått lite färg.
6. Knäck äggen och blanda med crème fraichen.
7. Skär ned basilikan grovt.
8. Ta ut pajskalet ur kylen, förgrädda 175 grader 10 min. Lägg nu i hälften av den stekta löken i botten, varva med grönkålen och körsbärstomaterna. Smula över fetaosten, lägg på resten av löken, toppa med basilikan och häll över äggsmeten.
9. Grädda i 175 grader 20-30 min. tills den fått färg och ”stannat”.
Ingredienser
Huvudrätt: 2 personer
Som tillbehör: 4 personer
500 g potatis med skal
200 g ostronskivling
(byt svamp efter säsong)
1 stor rödlök
200 g ruccola
150 g fetaost
1-2 msk olivolja
Gör så här
1. Skölj och klyfta potatisen. Lägg upp på en plåt och ringla över olja samt salta.
2. Baka i ugnen tills de är färdiga (tiden är olika beroende på sort och storlek) ca 20 min.
3. Riv svampen i strimlor och stek i lite olja så att den blir gyllenbrun. Glöm inte att salta.
4. Klyfta rödlöken och baka den i ugnen med lite salt och olja på en egen plåt i 175 grader ca 15 min.
5. Blanda ingredienserna på ett fat och strö över ruccolan. Klart!
Vad härligt att plocka in egna rabarber och göra paj på! Servera gärna med halvsmält vaniljglass eller en god vaniljsås.
Ingredienser
Huvudrätt: 2 personer
Som tillbehör: 4 personer
Pajdeg
175 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 kg rabarber (det är gott med mycket rabarber!)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
Gör så här!
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda ihop med mjöl, socker, vaniljpulver och bakpulver till en deg.
3. Tryck ut ungefär ¾ av degen i en pajform. En bra storlek på formen är 26 eller 30 cm i diameter.
4. Skär rabarbern i bitar och blanda ihop med socker, vaniljsocker och potatismjöl.
5. Bred ut rabarbern över pajskalet i formen.
6. Klicka ut resten av degen över rabarbern och grädda i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Gott till grillat!
Vit sparris med Salsa Verde
4 portioner
Ingredienser:
12 st vit sparris
1 bit parmesan, att hyvla över sparrisen vid servering
4 msk rostade pinjenötter
Salsa Verde
1 dl persiljeblad
1 dl basilikablad
½ dl korianderblad
1 vitlöksklyfta
1 dl mild olivolja
Rivet skal och saft av ½ citron
Salt och peppar
Gör så här:
Lägg alla örter, vitlök, rivet citronskal och olivolja i mixer och mixa till slät pure, späd med citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Koka upp rikligt med saltat vatten. Skala sparrisen från knoppen och nedåt, skär av den träiga nedre delen. Lägg dem i det kokande vattnet och koka 5-10 min, beroende på tjocklek. Lyft upp och låt rinna av. Lägg under tiden en klick salsa verde på tallrikarna. Lägg 3 sparrisar på varje tallrik. Strö över rostade pinjenötter. Hyvla över parmesan. Dekorera med örter. På bilden är det röd oxalis, harsyra och machésallad.
För 4 personer
Ingredienser:
200 gram torra linser
4 medelstora potatisar
2 medelstora morötter
2 persiljerötter eller mindre palsternackor
1 bit rotselleri
2 msk finhackad persilja (bara blad)
Buljong:
1 liter vatten
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 morot
Persiljestjälkar – ett par stycken.
Torkad eller färsk timjan
2 lagerblad
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
Salt efter smak
Gör så här:
1. Börja med buljongen. Skala och tärna löken. Skala och tärna rotselleri och morot.
Fräs i neutral olja till löken börjar få färg tillsammans med pepparkorn och lagerblad.
Häll på vatten och lägg till sist ner persiljestjälkarna. Salta. Låt koka upp. 2. Koka under lock på svag värme ca 20-30 min. 3. Sila av buljongen, och håll den varm, smaka av om mer salt behövs.
4. Koka under tiden linserna enligt instruktioner på förpackningen du valt, i saltat vatten. Jag valde linser odlade på Gotland.
Under tiden buljong och linser kokar:
5. Skala och skär rotfrukter i mindre kuber, skala och skär potatis i lite större bitar.
6. Finhacka persiljan.
7. Koka upp 1 liter vatten med 1 tsk salt och lägg i potatisen. Låt koka en kort stund innan du lägger ner övriga rotfrukter, så blir de klara samtidigt som potatisen. Häll av. Portionera ut potatis, rotfrukter och linser i djupa tallrikar, strö över persilja.
8. Häll till sist på den heta buljongen, servera ett gott bröd till.
4 portioner
Härlig sallad på vår svenska, nyttiga kålrot som är rik på både c-vitamin och kalium och kallas Nordens apelsin.
Ingredienser:
200 g skalad och riven kålrot
Dressing:
50 g kruspersilja (blad och stjälk)
3 tsk dijonsenap
½ tsk salt (knappt)
½ dl osötad äppeljuice
Gör så här:
Skala kålroten och riv grovt med rivjärn. Blanda persilja, dijonsenap, äppeljuice och salt. Mixa med stavmixer. Lägg upp den rivna kålroten och häll över dressingen. Servera med lite persilja.
Kålrot, näringsvärde per 100 gram (valda delar)
Energi: 35 kcal
Proteiner: 0,8 g
Kolhydrater: 6,4 g
Fett: 0,1 g
Kostfibrer: 2,7 g
Natrium: 7 mg
Fosfor: 35 g
C-vitamin: 36 mg
Kalium: 0,22 g
Kalcium: 31 mg
Magnesium: 14 mg
Vatten: 89,4 g
Källa: Livsmedelsverket, www.100gram.se
Vad händer på Slottsträdgården?
Växthusen dignar av hortenstior doftpelargoner, engelska pelargoner och primula och vackra vårblommande julrosor som i år finns i flera färger. Julrosens blomma är oemotståndlig. Och snart är det dags för vårens helgkurs i trädgårdsdesign, den 16-18 mars.
PS Föranmälan krävs. Om kursen blir fullbokad kommer det en kurs även i höst.
Penséerna står nu färdiga i all sköns färger. Det är ett tydligt vårtecken.
De småblommiga är även i år en favorit för många av oss här i trädgården. Tack vare sin förmåga att tåla några minusgrader ligger den högt på önskelistan nu i april. Var och varannan balkong eller entré pryds av denna lilla skönhet. Klipper du ner den under säsongen kan du räkna med dess fägring fram emot hösten.
Alla buskar, träd och perenner är på plats. Kvaliteten är hög och trädgårdsmästarna jobbar på för fullt för att ge växterna den rätta omvårdnaden så du alltid får det bästa att välja bland. I butiken dignar borden av vackra sommarblommor och doftande kryddor och på krukgården finns en stor variation av stora och små kärl att tillgå. Handelsträdgården har nu full personalstyrka som jobbar hårt för att se till att sortimentet är fullt och alla besökares frågor och önskemål bemöts.
Det här har vi väntat på hela vintern!
I växthusen finns nu ett fullt sortiment av alla tänkbara pelargoner.
I juni exploderar frilandsodlingen. Årets mest intensiva månad och höjdpunkt när det gäller utplantering. Under tre veckor fylls frilandet med alla våra förkultiverade plantor samtidigt som jakten på ogräs intensifieras. Designavdelningen har fullt med uppdrag. Vi ritar den kommande vårens projekt och planterar höstens. Gäller att planera i god tid. Populärt utflyktsmål är, förutom växterna, uteserveringen med vegetarisk buffé och hembakt fikabröd.
Skördetider sätter på många sätt och vis sin prägel på verksamheten under september. Äppeldagarna, den 22-23 september, är ett av årets mest uppskattade evenemang med äppleutställning, tips och pomolog som sortbestämmer dina äpplen bland mycket annat.
September-oktober är också hög-säsong för kurser och föreläsningar på Slottsträdgården Ulriksdal. Trädgårdens stommar (18 sep), heldag med växtkomposition (28 sep) och föreläsning om trädgårdsdesign (8 okt) är populärt. Hösttider sätter förstås extra fart och krydda på den vegetariska buffén i trädgårdscaféet.
I oktober dukar trädgårdsbutiken som vanligt upp vintersäsongens sortiment. Nya spännande krukor, växter och inredningsdetaljer lockar många att se om sitt växt- och trädgårdshus. Konferensavdelningen upplever en av årets mest hektiska perioder liksom designavdelningen. Gott om hembesök och föreläsning i trädgårdsdesign (9 okt) samt förberedelser för populära helgkursen i trädgårdsdesign (9-11 nov). Välkommen!
2017
Tulpaner, tulpaner, tulpaner…
Ljuset återvänder i allt snabbare takt, så mycket att det känns i hela kroppen. På fönsterbrädan kämpar julens blommor förtvivlat för att förgylla tillvaron. Dock utan att ge den fägring som så önskvärt är. Julstjärnan har förlorat nästan alla sina blad men ger inte upp helt.
”Nu ska den ut, den där julen och mörkrets tid. Nytt ska in, nytt ska kännas.”
Men det faktum att det trots allt endast är februari och våren ger sig bara till känna, utan att på riktigt faktiskt vara här, gör att det infinner sig begränsningar.
Räddningen blir då mellantidens absoluta favorit. Tulpanen. Den älskade tulpanen. Jag tar den i min hand och det liksom gnisslar om den. Knastrar, krasar, gnisslar…..Vad är det för ord egentligen för denna upplevelse när man sätter samman tulpaner med varandra? Det är en krispighet som känns i alla sinnen. All dess färg och form. Och alla olika stadier tulpanen har, från liten skir men fast knopp via utsprungen blomma till en mer utfläkt sådan som tufft och ruffigt hänger ut ur sin fasta form till något mer lössläppt. Svårt att inte älska den.
Tips!
Ett sätt att förlänga blommningen är att ställa buketten svalt under. natten. Finns det plats i kylskåpet är det en utmärkt temperatur för att förlänga prydnadsvärdet.
Tulpaner i trädgården
Tulpaner passar bäst tillsammans med perenner till exempel under små träd och större buskar då den får ljus innan löven helt slagit ut.
Det är fint att matcha med blomningen av buskar och träd såsom japanskt körsbär, magnolia, äpple/prydnadsapel som blommar samtidigt och är helt bedårande! Hellre många lökar av en sort, minst 25 st., än att dutta med många olika sorter, det blir lätt rörigt.
Du kan kombinera matchande eller avlösande sorter, allt utifrån färgnyans, form, höjd och blomningstid. Papegojtulpaner eller udda fransiga och flerfärgade tulpaner med starkt uttryck gör sig bäst för sig själva. Gärna mot en lugn bakgrund som en häck, ett plank, en mur eller en fasad. Min personliga favorit i rabatten är den lilla botaniska Tulipa Turkistanica, berättar Bosse Rappne.
Omplantering av våra krukväxter
Det är mars månad och ljuset har återvänt såpass att livet på fönsterbrädan förbereder sig för en ny växtsäsong.
Nu är det tid att stärka våra växter ytterligare.
Eftersom en växt består av två delar, en del i luften och en i jorden, är målet att uppnå så stor balans som möjligt mellan dem.
När växten har stått länge och stampat i samma kruka börjar det bli lite trångt och ”fattigt” i jorden. Rotsystemet har börjat snurra sig runt kanten på krukan och det är dags att göra något åt det.
Ta fram en något större kruka, plast eller lera spelar egentligen ingen roll.
I lerkrukan dunstar vattnet mer och växten kan därför behöva vattnas lite oftare. Ta tag i rötterna och dra försiktigt ut dem och passa på att beskära dem något.
Det är nämligen när rötterna växer som även delarna ovan jord gör det.
I med hela växten och fyll ut med ny jord så att det täcker runt om, utan att för den delen trycka för hårt. Växten ska stå i samma höjd som den gjorde innan.
Vattna! Hur mycket är svårt att säga, eftersom det beror på växt och förhållande, men en liten tumregel som gäller många växter är att låta det torka upp lätt mellan vattningarna.
Nu går vi ut i trädgården!
Vi tittar ut så smått, och vad kan vi nu hitta på att syssla med i vår trädgård?
- Risiga buskar kan vi passa på att föryngringsbeskära.
- Äppelträden kan också klippas nu även om JAS (juli, augusti och september) är att föredra.
- Om tjälen ligger hårt kvar och vårsolen värmer på dagarna kan det vara läge att täcka vintergröna växter (om du glömt det tidigare). Täckningen är till för att skydda växten mot solstrålarna när jorden fortfarande är frusen och växten därför inte kan dra något vatten ur den.
Ha inte för bråttom-månaden
April är påskmånaden då vi som inte far till fjälls hittar ut i våra trädgårdar.
Knoppandet blir påtagligt och lusten att vårstäda tilltar. Vad är det då man kan ta sig för i sin trädgård? Beskära träd börjar bli för sent för alla i den södra delen av Sverige. Nu stiger saven och träden ska få koncentrera sig på bladsprickning.
Städfasen är den stora sysslan. Samla ihop grenar som fallit, borsta upp löv ifrån vindfångande vrår och täcka av utemöbler. Nu kan vi hitta soldränkta, vindstilla lägen att fälla upp en stol vid. Ena dagen varmt och skönt och nästa i full snömodd. De stora växlingarnas månad. Ta det lugnt. Ha inte för bråttom. De första säsongsblommorna klarar sig inte ute än.
Börja med penséerna. De tål att det blir några minusgrader på natten. Nu är det även fint att sätta ut krukor med vårens härliga lökväxter. Om du missade att plantera en kruka med påskliljor på hösten så kan du köpa färdigdrivna i butik.
Djungeltrenden
Inomhus börjar växterna sträcka på sig och be om gödning. På vår trendspaning ser vi fortsatt och ännu mer stora växter med stora blad. Vi ser dem i mängd och djungelkänslan är slående. Stora blad avspeglar sig även i textilier och på tapeter.
Maj maj måne…
Då är den här. Månaden som kan lura oss till Skåne. Och lurig, det kan den allt vara, även om det stabiliseras mer, rent vädermässigt. Även Skåne kan fortfarande drabbas av frostnätter. Vi får vara vaksamma och passa våra sådder och utplanteringsväxter på frilandet denna tid. Täck med en fiberduk så utjämnas dag- och nattemperaturen något. Den skyddar också mot brännande sol samt behåller fuktigheten i jorden längre.
Det känns som om allt händer nu och jag vill kunna dela upp mig i flera personer för att hinna med. Det gäller att inte glömma bort att det finns 4 veckor i en månad och av erfarenhet vet jag att jag brukar kunna gå in i juni med ett relativt lugn. Det som inte hanns med får vackert vänta på sin tur.
Den stora ogräsjaktens tid
Det finns stora vinster i att påbörja ogräsryckandet nu. De sitter ganska så löst i jorden ännu och blir en lätt match att få bort. I perennrabatten syns det fortfarande tydligt eftersom perennerna inte hunnit växa till sig.
När rensandet är färdigt är det en bra tid att passa på att sätta ut växtstöd för de perenner som blir stora och lätt faller över. Det behöver inte vara mer avancerat än att sticka ner en väl förgrenad nerfallen kvist vid växten.
Nu är det också en bra tid att dela på sensommarblommande perenner. Gallra, dela och rensa. Ta mer gräsmatta i anspråk och utöka samlingen med ytterligare en perennrabatt. Finns det ingen plats att trycka ner den delade perennen är det en utmärkt present att ge till en god vän.
Gräset växer
Gräsmattan trivs och i de södra delarna av Sverige börjar den växa. Bor man i norr får man ge sig till tåls och vänta med att låta räfsan klia gräsmattan på ryggen. När den växer och frodas kan man bege sig ut efter maskrosor och tistlar. Låt dem inte gå i blom utan ta bort dem innan.
Toppdressa och reparera är sysslor att ta tag i nu. När jakten ändå är igång så glöm inte att börja se nässlor och kirskål som goda vänner och plocka in dem till köket. Nu är de särskilt späda och goda.
Inne flyttar ut
Ljuset på kvällarna gör att det är svårt att komma i säng i tid. Det är som om jag all vaken tid hänger utomhus. Det är så svårt att gå in. Tänk om även sovrummet kunde flytta ut. Allt mer inomhus har genom åren tagit ytterligare steg ut. Matplatsen, uteköket, loungemöbeln med mera. Kanske blir det sängens tur i år.
Vilken dröm att sakta få gunga sig till sömns av fåglarnas kvitter och blommornas doft.
Den blomstertid nu kommer…
Skolavslutning, midsommar och ljusa kvällar. Allt det som vi längtat efter i många månader. Så är det nu här, med lust och fägring stor.
Fägring ja, ingen tid på året blommar väl så som juni gör. Jo då, men när juli och augusti kommer med sin blomsterprakt har vi ändå gått in i en annan fas. Nu är vi fortfarande mitt inne i nyhetens behag. Nu nalkas ljuva sommar….. Då gräs och gröda gror… Ta det lugnt. Att gräset och ogräset växer, det vet vi. Men vi får inte glömma bort att vila mellan varven. Och njuta av doften från våra blommande buskar.
Syrénen – väldoftande och lättodlad
Vad är det som sitter djupast i minnet från denna tid? De flesta av oss förknippar säkert denna tid med vår alldeles vanliga syren, Syringa Vulgaris-Bondsyren. En av de buskarna som är härdig i nästan hela vårt avlånga land. Ursprungligen härstammar den från Östeuropa och Asien. Syren har länge varit en av de allra vanligaste växterna i våra trädgårdar. Förmodligen för att den är så extremt lättodlad och trivs bra i vårt klimat. I stora trädgårdar fungerar den ofta som en friväxande häck. Men den går utmärkt att stamma upp och användas som ett mindre stamträd i den lilla trädgården.
Syrenen trivs på de flesta jordar men vill allra helst ha en något lerig jord som är rik på både humus och näring. Vill man ha en lättskött växt är denna ett bra val. Man behöver rensa bort visset och dött material och använder man den som en häck så kan den behöva föryngringsbeskäras med tiden. Det gör man bäst på sikt, genom att ta bort de äldsta grenarna i etapper under flera år.
Önskar man öka på nästkommande års blomning så bör man inte låta blommorna bilda frö utan klippa bort den vissnade blomklasen.
Vackert när det vissnar…
Blomningen fortsätter nu med de sensommarblommande perennerna. Det är lite av en nytändning. Från vårens totala utsprickning via högsommarens mellantid till sensommarens något mera mogna blommning. Jag njuter även av de nervissnade blomställningar och tänker på hur viktigt det är att välja sorter som kan vissna ner med skönhet. Vi kan ta det något lugnare och hinna njuta lite till. Gräset behöver inte klippas lika ofta utan det kan gå lite längre tid mellan klippningarna.
September tips!
Än finns det tid att plantera och det är en utmärkt tid att arbeta i sin trädgård.
✿ Gräv om perennrabatten. Lyft ur plantorna och dela, jordförbättra och placera om.
✿ Nyplantera. Gräv nya rabatter. Nu när luften är något svalare blir arbetet lättare och plantorna mår gott av den höga luftfuktigheten.
✿ Fundera över belysningen i trädgården. Det är inte förrän nu vi har någon nytta av ljus i trädgården. Nu när mörkret kommer tidigare och värmen fortfarande bjuder oss att stanna kvar ute.
✿ Det är hög tid för beskärning av alla fruktträd. JAS-beskärning (juli,augusti, september) är bra för träden. Var försiktig, läs på innan och försök förstå hur träden gör i sitt växande. Jobba inte mot trädets växtsätt.
Förnya krukväxterna!
Nu kan det vara dags att byta ut blommorna i krukor och kärl.
Satsa på att fortsatt fylla krukorna på balkongen och/eller altanen med prunkande säsongsväxter. Vill man åt en lång blomning är det dessa som står för det.
Vackra samplanteringar i kärl kräver samma förberedelse som en hel rabatt.
Här ses en fantastisk komposition som vår egen florist Mona Blom skapat. Denna håller fram tills frosten kommer.
Bär, bär, bär!
Oktoberträdgården
Nu har hösten tagit sitt grepp om min trädgård. Det är friskt och vackert. Det slår mig alltid hur bra tid i trädgården det är nu. Jag tycker om höstpysslandet….också…( alla tider har sin fördel). Säsongen är på intet sätt över!!
Om våren har känts stressig och svår att få ihop med alla olika sysslor som på kort tid behöver göras, så är hösten mer ett lunkande.
Allt som blir gjort är ett plus och underlättar för våren.
Det är inte försent att plantera!
Det går alldeles utmärkt att plantera fortfarande. Framförallt buskar och träd. Om de kommit i jorden nu i oktober har de en bra start till kommande säsong. Det är nu vi får glädje av att vi tänkt in lite höstfärg i våra planteringar.
Jag vandrar mellan nyplanteringar och det ser så snyggt och prydligt ut. Det får mig att vilja höststäda även i de befintliga äldre planteringarna. Jag pysslar om dem men klipper inte ner perennerna utan låter de stå kvar och tar bort det vissna till våren. Rensar lite och luckrar. Lunkar vidare och hamnar utanför redskapsboden.
Nu har jag tid att ta hand om redskapen. Jag tvättar dem, oljar in det som behövs, lagar och slipar. Det är väldigt tillfredsställande att hänga in rena, omhändertagna redskap i boden.
Passa på att lägga sten
Långt in mot december går det i stora delar av vårt land att jobba med de hårdgjorda ytorna. De flesta av mina stenläggningar kommer till under just höstmånaderna. Det är nu det finns tid.
Pyssla om komposten
Även komposterna blir lite ompysslade. Om man vänder dem och bäddar in dem fint nu så har man möjlighet att se statusen på dem. Kanske är det lite för torrt och ingenting har riktigt kommit igång eller tvärtom lite för blött och därför ingen process. Jag formar mina till en limpa och volymen på tidigare års limpor minskar och omformas till jord.
Höstfägring
Planteringarna med höstfägring lever kvar och även några nya har tillkommit. Purpurkål och grönkål pryder några krukor med sitt fantastiska bladverk. Även ute på frilandet lyser de upp och går att skörda länge till.
Gröna tankar i november…
November brukar vara tillbakablickarnas månad. Vad gick bra och vad gick dåligt? Vad kunde vi gjort annorlunda? Hur påverkade vädret denna säsong?
Hos oss var våren kall vilket gjorde att fruktträdens blomning frös om öronen och gav mindre frukt. Allt tycktes blomma i full kraft, samtidigt, när väl lite värme kom.
Juli var fint men kallare än normalt. De där tropiskt varma sommarnätterna uteblev. Det var väldigt torrt fram till september då höstregnet kom med besked. Men hos oss strålade växter, personal och besökare. Av det lärde vi oss att ta till vara på våra egna kompetenser och att fortsätta tro på att vi kan förändra genom ödmjukt tänkande inför vår natur och att om vi ger av oss själva med det vi kan så får vi tillbaka tusenfallt.
Hösten kom och kraften, lusten och viljan att utvecklas vidare återvände. Planeringens tid närmar sig. Allt det där vi sagt, - det får vi ta tag i i vinter, det är här nu. I år var vi lite bättre på att lista ner de vi sköt framför oss. Det kommer nog ge resultat när vi nu går in den lugna fasen som inte är så lugn längre.
Djungelkrukväxter!
Jag tittar in och ser på nytt möjligheten att ”djungla in” inomhus miljön. Tänk att man så lätt glömmer bort begreppet inomhus när utomhus dominerar.
Nu vill jag åter ta tag i mina krukväxter.
Vad för nytt hittar jag i butiken? Stora växter, mycket blad och olika blad. Jag måste slå ett extra slag för bladbegonia som finns i väldigt många varianter. Tänk på att placera dessa så att man kan se dem ordentligt även lite uppifrån. Kanske i en något lägre kruka. De vill stå i ljus till halvskugga men inte i direkt sol. Ge dem jämn vattning och nu under vintermånaderna lite näring en gång i månaden.
Mer färg inne!
Vi ser att det vita fortsätter att fasas ut till förmån för färg. Det är framförallt de gröna nyanserna som träder fram i krukor och vaser. Grönt i alla varianter (det finns väldigt många gröna nyanser), petrol och toner mot turkost syns överallt.
Vintertips!
Dags att börja julstäda och fortsätta med att invintra trädgården.
✿ Täck känsliga växter med t ex torra löv och granris.
✿ Sopa, rensa det sista och kratta (lämna en del löv till maskarna).
✿ Täck in fleråriga växter som står i kruka.
✿ Häng upp belysning i träd och buskar innan snön kommer så trädgården blir inbjudande även vintertid.

Julen är på väg!
Vet inte om det är bra eller dåligt men julen är verkligen på väg. Amaryllisen växer på sig, azaleorna tittar fram, kransar går från höst till jul och de levande ljusens tid är här. Det känns mysigt att gå i växthuset och höra snöblandat regn smattra mot taket när vinden tar i och känna doften av fuktig jord. Men……var är den lugna perioden då all planering för kommande säsong ska göras? Januari?
Recept - Mia Rappne lagar
En enkel lasagne med principen ”du tager ved du haver”. Det vi föreslår till grönsaksröran kan lätt bytas ut mot det som finns i din kyl. Men lök och vitlök är bra om det ingår. Lasagnen behöver vila i en timme innan den gräddas. Så denna rätt är bra att laga i förväg.
Ingredienser
4 portioner:
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Olja till stekning
1 paprika
½ zucchini
1 broccoli
1 tsk herbamare örtsalt
Svartpeppar
5-7 dl tomatjuice (lite beroende på hur stor form du har)
Lasagneplattor
(också beroende på form, men tre lager ska det bli)
2-3 dl riven ost, gärna olika sorter- parmesan, feta, gouda, mozzarella
2 tomater
Färsk basilika
Gör så här
1. Hacka eller pressa vitlöken och finhacka löken. Fräs i lite olja.
2. När lökhacket mjuknat blandar du ner paprika, zucchini, broccoli, skurna i mindre bitar. Låt alltsammans koka ihop och krydda med örtsalt och svartpeppar. 3. Bottna en ugnsfast form med lite tomatjuice. 4. Varva sedan lasagneplattor med tomatjuice, grönsaksröra och ost i tre lager. Avsluta med juice och skivade tomater, hackad färsk basilika och ost. 5. Gör lasagnen färdig så här långt och låt den stå i minst en timme före gräddning.
6. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda lasagnen i 30 min.
Ingredienser
6 biffar
½ gul lök
1 dl råris
1 msk olja
2 ½ dl vatten
1 msk grönsaksfond
2 potatisar
1 liten rotselleri
½ dl hasselnötter
1 msk stark söt senap
1 msk potatismjöl
1 ägg (Om du inte vill använda ägg tar du bara lite mer potatismjöl så att biffarna håller ihop.)
2 msk finhackad färsk timjan eller ½ tsk torkad
Salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i oljan en liten stund. Tillsätt vatten, grönsaksfond och salt och låt det koka upp. Låt sedan sjuda på svag värme ca 45 min.
3. Skala och koka under tiden potatisen i mindre bitar i en annan kastrull. Skala och riv rotsellerin – det ska bli ca 2 dl. Koka även den i några minuter. Häll av vattnet och låt svalna.
4. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 min och grovhacka dem när de har svalnat.
5. Häll över det färdigkokta riset i en skål och mosa potatisen i riset. Tillsätt selleri, hasselnötter, senap, potatismjöl och ägg. Blanda väl och krydda med salt, svartpeppar och finhackad timjan.
6. Forma smeten till biffar och stek dem i lite olja i ca 5 minuter på varje sida.
Rödbetspasta
Ingredienser
2 portioner
3-4 rödbetor (beroende på storlek)
1 färsk chili
3-4 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 torkad piripiri
2 dl crème fraiche
grovmalen svartpeppar salt
ett knippe persilja
2 portioner pasta
Gör så här:
- Koka rödbetorna mjuka.
- Skala dem och dela i mindre bitar.
- Kärna ur chilin och finhacka den, skala vitlöksklyftorna och hacka dem grovt.
- Fräs upp i olivolja och lägg först i chilin och sist vitlöken så att den inte blir bränd.
- Smula i den torkade piripirin.
- Blanda med rödbetor i en kastrull och mixa med en stavmixer.
- Tillsätt créme fraiche, salta och peppra och låt sjuda på medelvärme medan du kokar pastan. Blanda rödbetssåsen med pastan precis innan severingen. Garnera med hackad persilja.
Fruktig morotssallad
Ingredienser
1 apelsin
2 msk tinade frysta hallon
½ dl flytande honung
½ dl olja
2 morötter
½ msk svarta sesamfrön
salt och peppar
lite citronmeliss
Gör så här
- Pressa apelsinen och mixa den tillsammans med hallon, honung och olja till en dressing.
- Riv morötterna, blanda ner sesamfrön och häll dressingen över salladen.
- Smaka av med salt och peppar. Strö över lite finhackad citronmeliss.
Savoykålsallad med sötpotatischips
Den här salladen blir en härlig söndagslunch tillsammans med en god färsk kalvkorv eller en persiljerotsbiff med timjan och pepparrot för dig som vill äta vegetariskt.
Ingredienser
3 dl olja till fritering
1 sötpotatis
150 g savoykål
1 medelstor morot
1 salladslök
hackad persilja till garnering
Dressing
100 g naturell tofu
5 msk rapsolja
1 1/2 msk kapris
3 kronärtskockshjärtan
eller bottnar (burk)
2 msk vit balsamicocrème
6 msk vatten
salt och peppar
Gör så här
- Börja med att hetta upp oljan i en panna, skala och finskiva sötpotatisen och fritera den gyllenbrun i oljan. Låt skivorna rinna av på hushållspapper.
- Hacka savoykålen, skala och grovriv moroten. Finskiva salladslöken och blanda med kål och morot.
- Mixa tofu, sojamjölk, rapsolja, kapris, kronärtskocka och balsamicocrème med vatten till önskad konsistens.
- Blanda ner dressingen i grönsakerna tillsammans med sötpotatichipsen och lite hackad persilja.
Fetaostfyllda broccolibiffar
Ingredienser till 6 biffar
1 scharlottenlök
1 dl avorioris
3 msk olivolja
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
2 potatisar
125 g broccoli
100 g fetaost
(1 ägg)
½-1 msk potatismjöl
svartpeppar
salt
1 msk finhackad färsk oregano eller ½ tsk torkad
Gör så här
- Finhacka löken och fräs den tillsammans med riset i olivoljan. Häll på vatten och grönsaksfond och tillsätt salt. Låt det hela koka upp och sedan sjuda på svag värme i ca 20 minuter eller tills vätskan kokat in. Skala och skär potatisarna i mindre bitar och koka dem under tiden i en mindre kastrull.
- Hacka broccolin och förväll den i någon minut i lite kokande vatten. Skär fetaosten i bitar.
- Mosa de kokta potatisarna i en skål och blanda ner riset. Tillsätt broccolin, fetaosten och eventuellt det råa ägget. Rör ner potatismjöl och krydda med peppar, salt och oregano. Forma smeten till biffar och stek dem i ca 5 minuter på varje sida i lite olivolja.
Röd- och gulbetssallad med jordgubbsdressing
Ingredienser
3 stora rödbetor
1 stor gulbeta (2 om de är små)
1 näve ruccola
3 msk rostad kokos
Dressing
1 dl jordgubbspuré av ca 200 g jordgubbar
3-4 msk balsamvinäger
2 msk neutral rapsolja
½ tsk salt
1 msk shirazsås
1 nypa malen kanel
Gör så här
- Tvätta betorna och koka var för sig för att undvika färgning. Koka 20–40 minuter beroende på säsong. Skala och skär upp i lagom stora munsbitar. Lägg dem var för sig så länge.
- Skölj ruccolan och rosta kokosen härligt gyllengul i varm stekpanna.
- Mixa jordgubbspurén med olja, salt, shirazsås och kanel. Smaka av med balsamvinäger till lagom syra.
4. Blanda ingredienserna med salladen, ringla över dressingen och strö de rostade kokosflingorna över.
Servera gärna med Fetaostfyllda brocccolibiffar!
Ingredienser till 2 portioner
1 liten schalottenlök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl vispgrädde
1 liten potatis (mjölig sort)
200 g späda kirskålsblad
Gör så här
- Finhacka löken (det går bra med vanlig gul lök också, ca 1 msk finhackad) och fräs tillsammans med lite finhackad vitlök i olja. Späd med vatten och en halv grönsaksbuljongtärning. Tillsätt grädde. Låt koka ihop några minuter.
- Skala potatisen och skär den i små tärningar och låt den koka med.
- Skölj kirskålen och skär bort stjälkarna. Lägg ner kålen i soppan och mixa. Späd med lite mer vatten om den blir för tjock. Låt soppan koka upp igen en liten stund innan du serverar
Mias Cesarsallad
Ingredienser till 4 personer
500 g babyspenat
10-15 cocktailtomater
tunt skivad schalottenlök eller vårlök
1 näve krutonger
1 näve hyvlad parmesan
Dressing
1 dl majonnäs
½ dl kapris
½ dl filmjölk
1–2 vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
½–1 msk finriven parmesan
½ tsk pressad citron saft
salt och svartpeppar
Gör så här:
- Blanda babyspenaten med tomaterna och lite finskivad lök i en skål.
- Blanda sedan ihop majonnäs, kapris, filmjölk, vitlök, senap, och den rivna parmesanen och mixa dem. Tillsätt lite pressad citronsaft och krydda med salt och finmald svartpeppar.
- Toppa salladen med krutongerna och den skivade parmesanen.
- Klicka sedan dressingen över den färdiga salladen.
Önskas något proteinrikt till så är linsbiffar toppen.
Vad händer på Slottsträdgården Ulriksdal just nu?
På Slottsträdgården Ulriksdal kan du just nu skörda din egen tulpanbukett.Det är en fantastisk känsla att nu när längtan efter vår och blomning är stor, få möjlighet att tjuvstarta med självplock i ett hav av tulpanens alla färger.
Förutom dessa underbara tulpaner finns det en uppsjö av vacker inredning och krukväxter i butiken. Det är en upplevelse i sig att vandra runt i en djungel av gröna blad.
I cafeet serveras en fantastisk vegetarisk buffé varje vardag. Eller varför inte njuta av husets bakverk.
Det är dags för den första sådden inne i växthuset. Dessa små plantor som sedan ska planteras ut på frilandet. Vi ser den efterlängtade vårsäsongen närma sig med stormsteg. I växthusen spirar det av liv. Sticklingarna anländer och små pelargoner kikar fram ur krukorna.
På designavdelningen ritar man för fullt på trädgårdar som ska anläggas under den kommande säsongen. För dig som önskar arbeta med din egen trädgård under handledning av våra trädgårdsdesigner finns det en populär helgkurs i just detta ämne helgen 24-26 mars. Föreläsningar varvas med eget arbete under två och en halv dag.
Anmäl dig till vår populära helgkurs i trädgårdsdesign den 24-26 mars.
Nu börjar alla uteväxterna ramla in. Så smått fylls det på, alla bär och kånkar. Det är inte riktigt dags att plantera ännu, men det närmar sig.
Våra egenodlade penséer fyller butikens växthus. Alla möjliga färger pryder borden.
Barnens dag
Caféet har skapat en alldeles egen dag för alla barn, den 23 april. Då blir det fiskdamm, sång och musik.
I butiken är det påfyllt intill bristningsgräns. Sommarblommor så långt ögat når.
Krukor vackrare än någonsin och all tänkbar inredning som hör uterummet till.
I växthusen är borden fulla av pelargoner i alla de former.
På uteträdgården trängs vi bland underbara försommarblommande buskar, träd och perenner.
Äppelträdsallén blommar och i caféet serveras vegetarisk lunchbuffé varje vardag. På helgen dukas en enorm kakbuffé upp.
Det är högsäsong och nu finns det fullt sortiment. Vi kan plantera ut alla sommarblommor i urnor och veta att de överlever. Alla sorter och färger trängs i växthusen och det är oerhört vackert överallt. I hela uteträdgården är det full aktivitet, perenner kommer och går, buskar och träd i små och stora storlekar finns att tillgå och riktigt sjuder av liv. På frilandet har sådden börjat ta fart men än dröjer det något till självplocket kommit igång för fullt.
Rosenskäran heter Cosmos bipinnatus och är en fantastisk sommarblomma ( ettårig) med sin vackra blomma och sina skira flikiga blad. Den blommar ganska tidigt på säsongen. Plockar man bort vissna blommor får man en rikligare och längre blomning.
Lavendel passar utmärkt som lågväxande häck eller som kantväxt för t.ex. rosor. De härdigaste sorterna är Lavandula augustifolia `Munstedt´och `Hidcote blue´. Plantera dem på ett väldränerat soligt läge. Lavendelns doft är svår att inte älska. Både människor och insekter förförs av den.
Överallt prunkar det. Uteträdgården har fullt sortiment och skulle det ta slut går det bra att beställa. I växthusen lyser höstfägringen och julstjärnorna (!) växer för fullt.
Överallt fortsätter det att vara vackert. Butiken har de vackraste säsongsblommorna och kruksortimentet är stort. Nu kommer en tid då vi återigen blickar inåt och inredningen fylls på.
I caféet serveras vår populära vegetariska buffé varje vardag och på helgerna dignar kakbordet av allehanda gott.
På frilandet skördas det för fullt. Nu är det makalöst vackert och det blommar som aldrig förr. Att få gå i detta blomhav och plocka sin egen bukett är en lisa för själen.
✿ Nu kommer amaryllisarna åter. 60 olika sorter planteras, den ena vackrare än den andra.
✿ Många buskar och träd finns på uteträdgården eftersom det fortfarande är god tid för plantering.
✿ Vår populära helgkurs i trädgårdsdesign går åter av stapeln den 20–22 okt.
Butiken smyckas för fullt och den 16 november kl 18-20 inviger vi den kommande säsongen med en vinterkväll som kommer gnistra och glimma med allt det vackra som julen har att erbjuda.
Varje år funderar vi över hur vi ska kunna göra det vackrare än året innan och tänker att –”det kommer aldrig att gå”. Men varje
år tycks det bevisat att det visst går. Så välkomna in och glimma med oss. I odlingen står borden fulla av julstjärnor, amaryllis, azalea mm.
Den vegetariska buffén mustar till sina smaker efter det som säsongen bjuder. På designkontoret planeras vårens föreläsningar och kurser, och det ritas för fullt på projekt som ska genomföras under kommande år.
För info. www.rappne.nu