- Annons -

Tänd i trädgården. Njut året om!

Nu när hösten kommer och mörkret lägger sig över trädgården kan det vara en bra idé att se över utebelysningen. Du kanske vill njuta av höstträdgården från andra sidan fönstret, styra belysningen för att spara energi eller få farmor och barnen att känna sig tryggare när de kommer hem. Eller lite av varje? Här får du tipsen.

Även om vi inte vistas i trädgården så mycket under den mörka årstiden så kan vi njuta av den. Till din hjälp finns fem sorters armaturer; markbelysning, fasadbelysning, lyktstolpar, spotlights och belysningspollare. Vissa passar bäst som funktionsbelysning, andra som dekorationsbelysning. När du väljer modeller så är det bra att betrakta huset och trädgården som en helhet och välja armaturer som passar tidsepoken och arkitekturen.[emaillocker]

Visa vägen och skapa stämning

Markbelysning eller pollare gör ett bra jobb längs gångar, trappor och uppfarter. De ger en känsla av trygghet och visar vägen. Fasadbelysningen har liknande uppgift. Spotlights använder du för att skapa stämning. Tänk på att en lite bredare ljusvinkel ofta ger ett behagligare sken på träd och buskar.

Naturen är vacker. Lys upp en buske!

Välj ut några vackra detaljer på huset och objekt i trädgården som du vill lysa upp. Skapa mer dramatik genom att belysa olika platser med olika ljusstyrka.

Smart att styra ljusstyrkan

All typ av utebelysning är det klokt att styra, både av hänsyn till grannar och djur och för att spara energi. Belysningen vid entrén och gången till förrådet behöver till exempel inte lysas upp med full effekt dygnet runt, den kan ju öka när du rör dig där. Fasadbelysningen kan du exempelvis styra så att den följer solens upp- och nedgång.

Provlys!

Börja med att samla idéer när du går på kvällspromenader i parker och villakvarter. Gå sen ut i skymningen med några ficklampor och placera ut under träd och buskar så får du lite koll på hur det kan bli. Tänk på att ljuset inte får blända och använd inte för mycket ljus. En fin trädgårdsbelysning bygger på kontrasten mellan ljus och mörker. Tar du hjälp av proffs så har även de sätt att provbelysa innan de sätter spaden i marken.

Belysning skapar trygghet genom att lysa upp i mörkret!

Tips för en ljusare trädgård!

✔ Blanda olika typer av ljuskällor.

✔ Välj armaturer som lyser nedåt till gångar och uppfarter.

✔ Välj armaturer som lyser uppåt till träd och buskar.

✔ Olika ljusstyrka på olika platser skapar dynamik.

✔ Ljussättning utomhus påverkar miljön inomhus.

✔ Var måttfull med belysningen för allas skull.

✔ LED-ljus minskar miljöbelastningen.

Kom ihåg! Fasta armaturer, skymningsrelän, rörelsesensorer, timers och så kallade astrour måste installeras av behörig elektriker och vara IP-klassade och CE-märkta.

Partyljusslinga med 10 LED-ljuskällor med bärnstenslook. Perfekt att dekorera med till vardags och fest utomhus men under tak. 360 cm.
Pris 329:- hos Ellos.

 

 

 

Ferrara heter en ny modern fasadbelysning med integererad LED på 4W som ger ett varmvitt fint ljus nedåt.
Pris 769:- från Konstsmide.

 

 

 

 

En pollare är effektfullt att placera i en blomsterrabatt. Denna har en 6W LED och kan byggas ihop med Markslöjds Garden 24 serie.
Pris 1730:-

 

 

 

Vega stolplykta i svart. Gedigen konstruktion och klassisk design. Från Kontssmide.
Pris 2095:-

 

 

 

 

 

Markslöjds nya Garden 24 serie är byggt för att du själv ska kunna anlägga belysningen i trädgården. Spot 3W med markspjut.
Pris 710:-

 

 

 

 

 

Pollare som lyser upp utmed gångvägen ger en inbjudande känsla. Den här heter Estilo LED IP54. Från Heitronic.
Pris 1225:-

 

 

Vägglampan Karina har både solcell och rörelsesensor. Från Heitronic.
Pris 1 175:-

 

 

 

[/emaillocker]

TEXT EVA LINETTI [email protected]
FOTO NÄMNDA LEVERANTÖRER

- Annons -