Tips för att planera en trädgårdsfest

Planera ordentligt och håll i en trädgårdsfest som blir riktigt lyckad. Här ges tips om allt från inbjudningar, mat, dukning, underhållning och dryckesservering till tält, pynt och städning. Se till att göra det enkelt för dig och våga fråga om hjälp om du behöver det.

Hela sommaren är det perfekt att anordna en trädgårdsfest, oavsett om du vill ha den på försommaren, mitt i högsommar eller under en sensommarkväll. För att lyckas gäller det att planera ordentligt och göra det enkelt för dig. Här ger vi på Villaliv tips på allt som hör en utomhusfest till. Planering steg för steg, helt enkelt.

Inbjudningar

Fundera över om du ska ha en större trädgårdsfest eller en mindre variant. Oavsett vilken storlek på fest du väljer är det trevligt att skicka ut personliga inbjudningar. Det får dina gäster att känna sig extra välkomna och förväntansfulla.

I inbjudan bör du ange tid, plats, vad som bjuds på, vad som sker under kvällen och senast datum för svar. Ange även gärna om det är en fest för bara vuxna eller om barn är välkomna också. Tänk på att bjuda olika typer av människor, då blir det ofta en rolig och varierad tillställning.

trädgårdsfest

Tillhåll, pynt och tält

Om du har en stor trädgård kanske det är en viss del av trädgården som festen ska hålla till i. Har du en liten trädgård blir det således ganska självklart vart festen är. Oavsett så är det viktigt att du får platsen för festen att kännas festlig och ombonad.

Pynta festområdet genom att lägga ut trasmattor, placera ut möbler och dynor och ställ ut vackra blomkrukor. Häng även upp lyktor och girlanger för att få till den rätta feststämningen. Tänk trädgården som olika rum som man kan mingla igenom, och pynta därefter.

Eftersom svensk sommar dessutom är ganska oförutsägbar när det kommer till vädret så är det perfekt att ha ett stort partytält. Dessa kan du enkelt hyra och få hjälp både med upp och nedmontering av dem om du vill.

Är det en solig dag som festen ska hållas på kan du välja att bara ha partytältet som ett svalkande tak genom att rulla upp tältets väggar och är det molnigt kan du ha dem nedfällda. Variera utefter vad som känns bäst. På kvällen kan tältet bli en ypperlig plats för ett dansgolv när bord och stolar dukas bort.

Mat som passar en trädgårdsfest

Vad ska du bjuda på? Att grilla är klassiskt för en trädgårdsfest så det tycker vi absolut att du ska satsa på. Men bara för att det är grillning som gäller behöver du inte stå vid grillen hela kvällen.

Fråga några gäster i förtid om de kan tänka sig hjälpa till lite under kvällen. Dela upp dessa gäster i några olika matlag, det gör att du kan mingla och delta i feststämningen du med.

Bra saker att grilla är korv av olika slag och likaså hamburgare, majs och grönsaker. Tillbehör som serveras ska du tillaga och förbereda i god tid. Det bästa är om det är sådana som kan stå framme utan kylning. Maten ska vara enkel!

Om du även ska bjuda på dessert och kaffe så se till att ha stora termosar som du kan fylla upp, och tillred efterrätten en eller två dagar innan.

Dryck och kylningsanordning

Det gäller att organisera ordentligt när det kommer till drycken. Placera alkoholhaltig dryck på en plats och alkoholfri dryck på en annan. Det ger struktur och dina gäster kan tydligt se vad som är vad.

Ha härliga kylanordningar med is och vatten i baljor i zink, badkar eller varför inte i en skottkärra. Köp lite av varje som passar till maten, som du tror att gästerna gillar och som du själv gillar så brukar det blir rätt. Glöm inte att spara kvittot för sådant som inte går åt, du kan nämligen lämna tillbaka, i alla fall när du handlat på Systembolaget.

trädgårdsfest

Dukning och sittplatser

Nu kommer vi till den roligaste biten av festen att planera, nämligen dukning och sittplatser. Antingen dukar du upp till ett socialt långbord eller så har du som små matgrupper i trädgården där folk kan sitta och äta och umgås. Duka enkelt med papptallrikar och plastglas, eller köp billigt Ikea- eller loppisporslin som du inte blir ledsen över ifall de skulle gå sönder.

Du kanske kan få låna lite oömma tallrikar och glas av grannen som också kommer på festen? Lägg ut ljuslyktor, blommor och härliga ljusslingor på borden. Om det kommer barn på festen är det trevligt att ha ett barnbord. Här är det kul om du dukar roligt och kanske lämnar en pysseluppgift eller present till barnen som de kan roa sig med när de vuxna gör annat. Det kommer att uppskattas.

Glöm inte att placera ut lite extra sittplatser eller naturliga platser för häng i trädgården. Blompiedestaler kan bli små bord tillsammans med kuddar på marken att sitta på, hängmattan kan bli en soffa och så vidare. Använd fantasin.

Underhållning

Musik är givet att ha på en trädgårdsfest. Se till att ha en musiklista med blandade låtar och högtalare ute under tak. Om musik inte är din grej kan du be en musikintresserad vän eller familjemedlem att ordna en musiklista som kan gå under kvällen. Eller har du någon som är en fena med gitarren?

Så länge de inte spelar Oasis-låten Wonderwall är livemusik något som ofta uppskattas vid sådana här tillfällen. Annan typ av underhållning som är lättillgänglig är att placera ut lådor med bollar, racket och kanske ett Kubb på bra plats för lek. Där kan dina gäster spontant underhålla sig själva och dra igång en match eller två. Vill du ha mer uppstyrd underhållning till din trädgårdsfest är quiz av olika slag, tipsrunda och femkamp bra alternativ. Glöm inte att ordna något kul för barnen också och att ha något symboliskt pris till vinnaren.

Städning och sopor

Skapa en tydlig sopstation, en för glas, pant och en för annat skräp till exempel. Det kommer underlätta mycket för dig om gästerna själva slänger skräp där under kvällen. Både innan festen och under kvällens gång är det bra att se till så att gästtoaletten är fräsch och att det finns handduk och toapapper, det blir trevligare för alla då.

Lycka till med din trädgårdsfest!