- Annons -

Att fixa i vår höstträdgård ska vara utan krav och roligt. Med den höga luften och låga solen skapas stämning att vara ute och förbereda inför vintern. Det finns inga måsten, gör det du tycker är viktigt, resten kan vänta till våren!

Genom att planera trädgården på hösten har du fortfarande sommarens blomning liggandes färskt i minnet. Detta gör att du lättare kan plantera om, komplettera eller ta bort plantor så du får en fin trädgård till våren. Många växter tycker det är bäst att bli planterade under senhösten på grund av att jorden är fuktig och förhindrar då att rötterna torkar ut. Dessutom får växten själv bestämma när temperaturen är rätt för att börja växa.

höstträdgård

Plantera fruktträd

[emaillocker]Komplettera höstträdgården med ett fint fruktträd, varför inte äpple? Inte nog med att vårblommningen är fantastiskt vacker och väldoftande, tänk tanken att gå ut och plocka ett egetodlat äpple att sätta tänderna i, eller laga mat på.

När du ska välja träd är det bra om du är kräsen och väljer med stor omsorg, tanken är att trädet ska skänka glädje och skörd i flera år framöver! Välj därför ett träd som passar med din trädgårdszon och se till att det är virusfritt. Om du är osäker på vilken typ av äpple du vill ha i din trädgård finns det olika äppelutställningar du kan gå på. Där kan du smaka och hitta det som passar dig bäst.

Som vi tidigare har skrivit är det bra om du låter höstlöven ligga kvar i din trädgård och skydda rötter på buskar och ge näring till daggmaskarna i gräsmattan som i sin tur gör att gräsmattan mår bättre. Läs mer om hur du kan förbättra miljön i trädgården med höstlöv!

Ge blommorna sin skönhetssömn

Våra perenner finns i otaliga sorter som vi gärna sparar till nästa säsong. Pelargoner och fuchsior är några exempel som mår bra av att stå ute fram till det finns en risk för frost. När frostvariningarna kommer är det dags att gräva upp plantorna och förvara dem någonstans där inte frosten når dem. Källare, garage eller glasveranda är idealiska! Se till att bevattningen är minimal, en planta som står mörkt och svalt behöver inte så mycket vatten. [/emaillocker]

höstträdgård
Bilden är hämtad från Showroom.se

Skapa trevlig effekt

Sätt upp belysning i din trädgård. Detta hjälper till att skapa trevliga effekter och gör dessutom att din höstträdgård ser mer ompysslad ut när höstmörkret tränger sig på.

Fyra saker vi vanligtvis glömmer i höstträdgården!
  1. Klippa gräsmattan – även om gräset inte är lika grönt som under vår och sommar växer det fortfarande. Håll gräset ca 5 cm högt, så slipper du att smådjur gräver sig ner och äter upp trädrötter.
  2. Rensa ogräs – det är inte bara gräset som fortsätter växa, ogräset i rabatterna gör det också. Kirskål och tistel är två ogräs som dessutom fröar under hösten.
  3. Göra sig av med gamla odlingar – grönsaker i trädgårdlandet som ligger kvar och ruttnar kan skapa stora odlingsproblem inför nästa säsong. Låt inte dem ligga kvar!
  4. Låta träden vara – Det kan kännas bra att beskära våra träd och buskar, men detta är bäst om du väntar till våren. Genom att beskära träden under hösten riskerar du att snittytan utsätts för regn och fukt, vilket gör att de kan vara mer mottagliga för svampangrepp och andra otrevligheter.
- Annons -